Hollywood'a yemeni üretiyor
Gelişen ve teknolojinin hakim olduğu günümüz dünyasında insanlarda eskiye dönük bir özlem var. Bunların birisi de kullanılan giyim ve ayakkabı ürünlerinde göze çarpıyor. 700 yıl öncesinde ataların kullandığı yemeni günümüz insanları tarafından daha fazla kullanılmak isteniyor.
Gaziantep'te Yemenici Ustalığı yapan Mehmet Orhan Çakıroğlu, insanların doğal ve sağlıklı olması hasibi ile yemeniye doğru bir geri dünüşünün olduğunu söyledi. Yemeni ve yemenicilikin tarihinin eskiye dayandığını dile getiren Çakıroğlu, “Bu işin aslı 1300-1400'lü yıllara kadar uzanıyor. Yemeni ayağa giyilen ayakkabı olarak biliniyor. Biz bu işi yaklaşık 120 yıldır icra ediyoruz, bizim aile mesleğimiz sayılır. Ben bu işi yürüten 4. nesil ustayım. Şu anda bu işi Antep'te bir atölyede 17 kişilik bir ekip ile yürütmeye çalışıyoruz. Ailemizden ise yeğenim bu işi sürdürmek istediği için ona bu işi öğretiyoruz. Biz son nesiller olarak yemeniye farklı bir yüz kazandırmaya çalıştık ve bunu da başardığımıza inanıyorum. Önceleri yaşlıların ve köylülerin ayaklarına giydikleri ayakkabı olarak giyilen yemeniyi şu anda, gençlerin modern olarak tabir ettikleri şekle getirdik ve gençlere bunları sunuyoruz. Gençlerin modernliği seçerek giymesinin yanında, ayağının sağlığını düşünen ve doğal olduğu için isteyen müşterilerimizin de hizmetine sunacak şekle getirdik. Bundan dolayı yemeniyi sadece ayakkabı olarak değil, terlik ve benzeri şekilde de ürütmeye karar verdik” dedi.
YEMENİ ZAHMET VE ZAMAN İSTEYEN BİR İŞTİR
Yemenicilik mesleğini yürüten Zanaatkarların sayısının azaldığını ifade eden Çakıroğlu, “Bu işi yapanların sayısı artık bir elin parmakları kadar kalmadı desek az değildir. Nerede ise bitme noktasına geldi. Şu anda insanlar yaptıkları işin bir an önce para kazandırmasını istiyorlar ve bu yönde işler yapıyorlar. Bu işler kolay olsa herkes yapar, zahmet ve uğraş istediği için bunu belli kişiler yapıyor. Bunu yaparken elini taşın altına koyacaksın. Ama bunu yapanların akıllarında kısa yoldan nasıl zengin olurum, bir an önce nasıl para kazan diye bir fikri olmaması gerekir. Yemenilerin şu anda modeline göre, işçiliğine göre iş bitirme süresi değişiyor. Yemeniler yapılırken, doğal deriler kullanılıyor. Bunlardan bazen günde bir çift yapılabiliyorken, bazen de günde 20 çifte yakın yemeni yapılabiliyor. Bunların fiyataları da 25 TL'den başlıyor ve 125 TL'ye kadar çıkabiliyor. Sadece yemeni değil, çanta da yapıyoruz. Bu çantalar da o kadar sağlam ki, bunları alan müşterilerimiz, bunları kendi kullandığı gibi çocuğuna da bir hatıra olarak bırakabilir” ifadelerini kullandı.
YURT İÇİ VE YURT DIŞI FİLMLERİNE YEMENİ VERİYOR
Müşteri potansiyelleri hakkında da bilgi veren Çakıroğlu, “Bizim müşterilerimiz arasında ilk sırayı yerel halk alıyor. Daha sonra sahil kenarlarına tatil amaçlı gelen turistler en sonda yer alan grubu ise yerli ve yabancı film sektörü oluşturuyor. Fakat yeminin en çok tanınmasına olanak sağlayan ise yine bu yerli ve yabancı dizi ve filmler oluyor. Türkiye'de birçok dizi ve filmde ayakkabı kullanılması için yemeni temin ettik. Bunlardan başta gelenlerden bir tanesi TRT'de yayımlanan 'Bir zamanlar Osmanlı Kıyam' adlı dizi idi. Bir zamanlar yayımlanan Yabancı Damat dizisi, Şahin Bey Filmi, yerli sektörde ençok yemeni temin ettiğimiz film ve dizilerin başında geliyor. Hollywood dizi ve filmlerine de yemeni yaptık. Harry Poter serisi, Truva, Eragon, Kral Henry başta gelen yapıtlar” diye konuştu. Mehmet Orhan Çakıroğlu'nun yanında çalışan ve yaklaşık 65 yıldır da yemeni yaptığını söyleyen Mehmet Sağırekmekçi de yaptığı mesleğin sabır gerektiren bir iş olduğunu söyledi. Sağırekmekçi, “Bunu 'ben yaparım' diyen her kişi yapamaz. Bu işi yapmak isteyenler en az 10 yıl kadar çıraklık yamak zorundadır. Gaziantep'te iken İstanbul'dan bir kızımız yanımıza geldi ve yemeni yapmak istediğini söyledi. Ancak 15 gün yanımızda durmasına rağmen kullandığmıız ipi bağlamasını dahi öğrenemedi. Bu işin her parçası büyük sabır ve emek isteyen bir uğraş” dedi. Sağırekmekçi, yaptığı işe saygı gösterildiğini, kendisine bakanlardan, valilerden, belediye başkanlarından, tebrikler geldiğini, kendisine ilgi gösterdiklerini ifade ederek bu sanatı ayakta tutmaya çalışanlara da teşekkür etti.
MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.