Hollande'a 'Mütareke' Gününde Uçakla İstifa Çağrısı

Hollande'a 'Mütareke' Gününde Uçakla İstifa Çağrısı

Fransa'da halk tarafından onaylanma oranı yüzde 12'ye düşen Cumhurbaşkanı François Hollande'a farklı yöntemlerle istifa çağrıları sürüyor. 1'inci Dünya Savaşı'nda ölen askerlerin anıldığı millî gün törenlerine katılan Hollande'a,...

Fransa'da halk tarafından onaylanma oranı yüzde 12'ye düşen Cumhurbaşkanı François Hollande'a farklı yöntemlerle istifa çağrıları sürüyor. 1'inci Dünya Savaşı'nda ölen askerlerin anıldığı millî gün törenlerine katılan Hollande'a, törenin birkaç saat öncesinde bir uçağa bağlı pankartla istifa çağrısı yapıldı.

Eylemi sosyal medya üzerinden örgütlenen 'Hollande istifa' isimli grubun gerçekleştirdiği belirtildi. Grubun lideri David Van Hemelryck yönetimindeki turist uçağı, törenin yapılacağı alan üzerinden 'Hollande istifa' yazılı pankartla tur attı. Uçak daha sonra polis helikoterleri tarafından tören alanından uzaklaştırıldı. Fransız medyasına konuşan Hemelryck, polislerin kendisini tören alanından uzaklaşması için keskin nişancılarla tehdit ettiğini öne sürdü. Hayatını tehlikeye atarak eylemi başarıyla gerçekleştirdiğini anlatan David Van Hemelryck, amacının daha fazla demokrasi talebi olduğunu kaydetti. 1'inci Dünya Savaşı'nda ölen askerler için düzenlenen törende yaptığı eylemin askerlerin anısına saygısızlık olmadığını da vurgulayan aktivist, aksine gösterdiği cesaretin askerleri en güzel anma yöntemi olduğunu iddia etti.

Fransa Gazilerden Sorumlu Devlet Bakanı Kader Arif ise böylesi bir anma gününde yapılan eylemin 'embesilce' olduğunu öne sürdü. Anma organizasyonunu düzenleyen Yves Le Maner de eylemi skandal olarak niteledi. Böyle önemli bir günde ortaya konan sorumsuzluğun ölen askerlerin anısına hakaret olduğunu belirtti. Eleştirilere cevap veren Hemelryck ise asıl halkın sadece yüzde 12'sini temsil eden Cumhurbaşkanı Hollande'ın anma törenlerini zaafa uğrattığını iddia etti.

François Hollande, geçen yl Champs Elysees caddesinde düzenlenen 11 Kasım törenlerinde de bir gurup tarafından yuhalanmıştı. Bu arada BFM televizyonu tarafından düzenlenen ankete katılan Fransızların çoğu, 1'inci dünya savaşında ölen askerlerin anıldığı törende bu tarz bir eylemin yapılmasını tasvip etmediklerini belirtti.

Eylem sonrası tören alanına gelen Hollande ise savaşta ölenlerin anısına yapılan anıtın açılışını gerçekleştirdi. Anıtın 1'inci dünya savaşında hayatını kaybeden 40'dan fazla ülke vatandaşı anısına inşaa edildiği belirtildi. Törende konuşan Hollande, Avrupa'nın geçmişindeki savaşları hatırlatarak, geleceğin, geçmişe bakarak değil ileriye dönük bir yüzle inşaa edilmesi gerektiğini söyledi. Hollande sabah saatlerinde de 'meçhul asker' anıtına çelenk koydu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.