Hollanda'da 50. Yıl Anısına Karaman İşçi Anıtı Yapıldı
Hollanda Karamanlılar Vakfı (HOKAV ) Karaman’dan 60'lı yıllarda Hollanda’ya göçmen isçi olarak gelenlerin anısına anıt yaptırdı.
Hollanda'da bronz un daha ucuz ve kaliteli olduğundan dolayı Göçmen Anıtı'nı Hollanda'da yaptırmaya karar verdiklerini söyleyen HOKAV yetkilileri konu ile alakalı olarak Rotterdam yakınında ki Bergschenhoek Artihove'de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HOKAV Başkanı Mehmet Kabakyer, Charlois Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Baran, Fadime Örgü, Göçmen Anıtı'nın mimarı ve basın mensupları katıldı.
ANIT BİR YIL İÇİNDE TAMAMLANDI
Hollanda Karamanlılar Vakfı Başkanı Mehmet Kabakyer, Hollanda'ya Karaman'dan ilk gelen göçmen işçileri anısına yapılan bu anıtın çalışmasının bir yıl önce başladığını söyledi. Kabakyer, "Çeşitli çapta yapılan araştırmalar neticesinde Ocak 2014 itibari ile bu proje resmen hayata geçirildi. Mart 2014 itibari ile teknik düzeyde çalışmalar başladı. Çeşitli
kişilere görevler verildi. Proje yazıldı. Bir ay öncede Karaman İşçi Göçmen Anıtı resmen bitmiş oldu. Bu günde tamamlanan anıtı Hollandalı mimardan almış olduk." dedi.
KARAMAN TREN GARINA YERLEŞTİRİLECEK
İki hafta içerisinde Hollanda'dan tır ile Karaman'a bu anıtın götürüleceğini ve Karaman'da tren garına yerleştirileceğini söyleyen Kabakyer, "Bu anıt Karaman'da tren garına yerleştirilecek. Bunun sebebi de Karaman'dan ilk yurtdışı göçlerinin Karaman tren istasyonundan olmasından dolayı oldu. O dönemlerde en önemli ulaşım araçları tren idi. Bu nedenden dolayı Karaman İşçi Göçmen Anıtı'nın buraya yerleştirilmesini uygun gördük. Valilik ve belediyeden bu onay alındı." diye konuştu.
50. YIL ANISINA YAPILDI
Bu anıtın 1964 yılından bu güne değin Hollanda'ya gelen tüm Karamanlıları temsil ettiğini söyleyen Mehmet Kabakyer "Şuanda işçi göçünün 50. yılı olması nedeni ile (1964-2014) bir hatıra olması sebebiyle olmasını arzu ettik. O günün (1964) resimlerinden esinlenerek bu anıt yapıldı. O günün giyimi ve saç taraması, ayakkabısını benzeterek böyle bir anıt ortaya çıktı. Bu anıt normalde 50 bin euro idi. Daha sonra belediye yetkilerinin de yardımı ile bronzdan yapılan bu anıt 14500 euroya mal oldu. Burada bu anıtın yapılması Karamanlı çok sayıda insanımızın olması ve kaliteli mimar ve sanatçıların olması nedeni ile burada yapılmasına karar verdik. Biz bunu hediye amaçlı yaptık. Anıt 140 kilo ağırlığında. Yerleşim platformu nedeni ile 3,5 ton ağırlığında olacak. Anıtta biz özellikle tahta bavulu yapmamızda ki amaç o günün şartlarında en önemli unsur idi. 1964 yılını da anımsatıyor. Anıta bir yazı gelecek. Hollanda'ya Göç Etmiş Karamanlı İşçilerin 50. Yıl Anısına yazısı yazılacak. Bu anıtın burada yapılmasına Hollandalı makamlarda son derece olumlu baktılar. Türk makamları da buna son derece olumlu baktılar. Gelecek nesillerin açısından bu anıtın son derece önemli bir misyonu ifade edeceği kanısındayız. " ifadelerini kullandı. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.