Hırçın muhalefet!
RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL
AK Parti ve MHP yakınlaşmasının CHP'yi rahatsız ettiğini söyleyen Muhsin Görgülügil, “CHP; PKK'nın uzantısı partilerle, tabiatı gereği görüşmeler yapıyor. Siyasi kaygıyı, ülke menfaatlerinden önde tutarak, hırçın bir siyaset izliyor” dedi
ELİMİZ RAHAT DEĞİL
Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın “Bir gün Suriye'ye saldırı olursa bilin ki hedef Türkiye'dir” sözünü hatırlatan Görgülügil, “Halep, ABD'nin kalleş politikası sonucunda bu hale geldi. Türkiye'nin eli rahat değil. Kendi böbreğimizi kendimiz kesiyoruz. Dikkatli olmalıyız. Müslümanlar arasında mezhep çatışmasını körüklüyorlar” şeklinde konuştu.
**Konya Sivil Toplum Platformu ne gibi çalışmalarda bulunuyor?
-Platformumuz, tüzel bir kişiliğe büründü. 30 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Gönüllü bir kuruluşuz. Konya'da faaliyet gösteren derneklerin çoğunluğu bizim bünyemizde. Adından sıklıkla söz ettirmeyi başaran “Ufuk Turları” düzenliyoruz. İnşallah, bu yıl turumuzun 14.'sünü düzenleyeceğiz. İlk 12 gezimizi yurtdışında, 13.'sünü Kosova'da yaptık. Bu yıl ki gezimizi ise Mardin'de gerçekleştirmeye karar verdik. Türkiye'den ve dünyadan katılım oluyor. Bu anlamda ilişkilerimiz sadece belli bir alan ile kısıtlı kalmayıp, geniş kesimlere aktarılıyor. Bizim amacımız, devletimize destek olmaktır. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar ile alakalı toplantılar yapıp, bazı sonuçlar ortaya koyuyoruz. Ülke gündemini ilgilendiren “Başkanlık”, “Yeni anayasa” konularında da üyelerimiz ile fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bizler kamu hizmetini kendimize amaç edindik. 60 vilayette platformlar oluşturuluyor. Hizmet ağımızı gün geçtikçe genişletiyoruz.
KÜRT DEVLETİNİN ALT YAPISI KURULMAK İSTENİYOR
**SP Eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Beşar Esad ile görüşmüştü ve bu 2012 yılında tepkiye neden olmuştu? Bugün gelinen süreçte bu durum size göre nasıl yorumlanmalı?
-Suriye'de yaşanan iç savaş 6. yılını da doldurmak üzere. Baba Esad'dan gelen bir zulüm ve katliam dönemi var. Herkes Beşar Esad'dan daha iyi bir yönetim ve anlayış bekliyordu. Fakat beklenilen olmadı ve Suriye'de maalesef büyük katliamlar yaşandı. 10 milyon kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Suriye, şuan tanınmaz bir halde. Esad, baas rejiminin devamı niteliğinde. Durum, içler acısı. Savaş ortamı ne kadar ateşkes sağlansa da devam ediyor. Suriye'de Esad'ın olmadığı bir yönetim gerekli. Türkiye ile 900 kilometrelik bir sınıra sahip, bölge. Orada yaşanan olaylar, Türkiye'yi yakınen ilgilendiriyor. Devletimiz üzerine düşeni fazlası ile yapıyor. Fırat Kalkanı Harekatı, bölgede ciddi ilerlemeye vesile oldu. Bölgede Kürt kanton devletler var. Bunlar PKK'nın yan kuruluşu olan PYD ile Kürt devletinin alt yapısını oluşturmak için çaba gösteriyorlar. Şehitlerimiz olabilir. Gönlümüz şehit haberlerini duymamak fakat, kolay bir işin altına girilmedi. Evet, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Esad ile bir görüşme yapmıştı. Hiç kimse bu kanın ve zulmün yaşanmasını istemezdi. Olayları günün şartlarına göre değerlendirmek en doğru yaklaşım olacaktır. Esad, kendine biçilen rolü oynuyor.
ÇÖZÜM İSLAM BİRLİĞİ
**Terör saldırıları neden arttı?
-Geçtiğimiz haftalarda Rus Büyükelçisi öldürüldü. Öncesinde Kayseri ve İstanbul'da saldırılar gerçekleştirildi. El Bab'da çetin çatışmalar yaşanıyor. Ülkemiz, 15 Temmuz hain askeri darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. Türkiye 15 Temmuz'dan önce 4-5 kez darbe istilası yaşadı. Bu istilalarda 15 Temmuz'da yaşanılan gibi bir reaksiyon gösterilmedi. Halk, Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile sokaklara döküldü. Halk kıyama kalktı ve darbe girişimi püskürtüldü. Yaşanan olaylar, tabi ki ülkemize zora sokmak içindir. Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı önlemek içindir. Provokasyonlar yapılıyor. Ülkemizin hızla yükselişi, hasımlarımızı rahatsız etti.
** Yaşanan olaylar karşısında Müslümanlar nasıl bir yol izlemeli?
-Müslüman her zaman uyanık olmalıdır. Zor diye bir şey yok. Rahmetli Erbakan hoca en zorlu dönemlerde bile İslam Birliğini kurmayı başardı. Müslümanlar; birlik içinde olursa, kimse önümüzde duramaz. Az önce belirttiğim gibi, mezhepsel çatışmalar ile birlik ve beraberliğimize darbe vurulmak isteniyor. Ortadoğu ve Asya coğrafyasında oynanan oyunların hepsi tezgah. İslam coğrafyası üzerinde Siyonizmin kolları kök saldı. Filistin'de, Arakan'da yaşanan zulümlere kimse ses çıkarmıyor. Koalisyon güçleri, yaşanan olaylar karşısında sessiz. Destek vereceklerini söylediler, henüz hiçbir icraatlarını göremedik. Allah, yardımcımız olsun. Sükunet halinde olmalıyız ve “Milli Seferberlik” ruhu ile hareket etmeliyiz.
**Yaşanan tüm bu olaylarda adı olaylar ile hiç anılmayan İsrail, hangi konumda kısaca bahseder misiniz?
-Bu sorunuzu kısa bir örnek ile açıklığa kavuşturmak istiyorum. Bizim dışımızda cereyan eden bazı olaylar var. Filistin'de minarelerden ezan okunması yasaklanıyor. İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) künyesinde. Yeni yerleşim yerlerinin kurulması noktasında bu devletler tarafından büyük bir tepki ile karşı karşıya kaldı. İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin yasa dışı Yahudi yerleşimlerine son vermesi yönünde kararına karşın, Filistinliler'in hak iddia ettiği Kudüs topraklarına yönelik inşaat planlarını sürdürüyor. Ne yaptı İsrail? Bu devletlerin büyükelçilerini çağırdı, nota verdi ve ilişkilerini kesti. İsrail'in arkasında ABD ve İngiltere var. Asıl mücadele edilmesi gerekenlere de kafa yorulmalı.
**Anlık yaşanan olaylar eşliğinde ülke gündemi ve siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Ülke gündemi ağır. Yeni anayasa görüşmeleri, Suriye, başkanlık sistemi, FETÖ... Yeni anayasanın ihtiyaçtan çıktığını herkes bilmeli. AK Parti’nin anayasayı değiştirecek çoğunluğu yok. Fiili bir durum tahakkuk etti. Başkanlık sistemi gündeme geldi. Muhalefet, bu söylemlere sıcak bakmıyordu. 15 Temmuz'dan sonra birlik ve beraberlik ruhu güçlendi. Ama Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), siyasi kaygılarını henüz üzerinden atamadı. AK Parti ve MHP'nin yaklaşımı kendilerini rahatsız etti. CHP, hırçın bir siyaset izlemeye başladı. PKK'nın uzantısı olan partiler ile tabiatı gereği ilişkilerde bulundu. Terör anarşisinin destekçiliğini yaptı. 2 parti rejimine dönüşecek koalisyonda CHP'nin varlığı mümkün görünmeyecek. CHP'liler, terörü lanetliyoruz diyorlar cezaevinde gidip HDP'li vekilleri ziyaret ediyorlar. Cenazelerine katılıyorlar. Şimdi yeni Anayasa maddeleri 21'den 19'a düşürüldü. Seçilme yaşı 18'e düştü. Net bir şey söylemek şuan pek mümkün görünmüyor. FETÖ, temizliği son hızla devam ediyor. Örgütün uyuyan hücrelerine yönelik, temizlikte başlatıldı. PKK'nın şehir yapılanması hain emelleri için çabalıyor. Konya Sivil Toplum Platformu olarak devlet ve milletimizin yanındayız.
**Muhsin Görgülügil kimdir?
-1953 yılında Konya'da doğan Görgülügil, ilk, orta ve lise öğrenimini Konya'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Muhsin Görgülügil, siyasi partilerde görev alarak, aktif bir şekilde siyasi hayatını başlattı. 31 yıl inşaat sektöründe de hizmet veren Görgülügil, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da görevler aldı. Evli ve 3 çocuk babası olan Görgülügil, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanlığını hala sürdürmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.