Hibeyle hayat buluyor

Hibeyle hayat buluyor

Doktordan sarrafa, öğretmenden çiftçiye farklı mesleklerden bir çok kişi hibe desteği almak için TKDK'ya başvuru yapıyor. Başvuranların sayısı her geçen gün artıyor.

Doktordan sarrafa, öğretmenden çiftçiye farklı mesleklerden bir çok kişi hibe desteği almak için TKDK'ya başvuru yapıyor. Başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Yatırımcılar projeleriyle yarışıyor. Türkiye'de geçen yıl en fazla hibe desteğini ise Konya aldı

Kırsal kesimler hibe desteklemeleriyle hayat buluyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'ya yapılan destekleme başvurularının sayısı her geçen gün artıyor. TKDK, Kırsal Turizm Programı doğrultusunda kırsal alanlarda yapılacak turizme dönük yatırımlara da geri ödemesiz hibe yoluyla destek veriyor. Desteklemelerle yapılan işletmeler istihdam oluşturduğu için köyden göçün de önüne geçiliyor. TKDK Konya İl Koordinatörü Hüriye Karahan Özdemir, Konya'da verilen desteklemelerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

EN FAZLA DESTEĞİ KONYA ALDI

TKDK'nin Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında kurulduğunu belirten Özdemir, "Kurum, mevcut işletmeleri AB standartlarına ulaştırma ve yeni modern işletmeler yapma gayesiyle kuruldu. Kırdan kente önlemek de kurumun amaçları arasında. Kırsala yatırım yapılmasını teşvik ediyoruz. Yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen hibe desteklemeleri var. Avrupa Birliği büyük destekler veriyor. 2013'ün Mart ayında göreve geldim. Bütün ilçeleri ve beldeleri tek tek gezdim. İnsanlarda 'acaba olur mu' şeklinde önyargılar var. Konya, 2013'te 42 koordinatörlük içinde en fazla hibe desteği alan koordinatörlük oldu. Her yerde et ve süt üreten işletmeler için talep var. Projeler yarışıyor. Kim daha iyi proje getirirse hibeyi o götürüyor. Başarı var. Bazı fonlar geri gidiyordu proje olmadığı için. Artık fonlar geri gitmiyor" diye konuştu.

PROJE SİZDEN DESTEK BİZDEN

Destekleme türlerinden bahseden ve "Projeyi getiren hibeyi alıyor" diyen Özdemir, "Et ve süt üreten, paketleyen tesislerin her kalemine hibe desteği veriyoruz. 3 milyon Avro'ya kadar destek veriyoruz. Bunun yarısı hibe. Konya'da şu an destekleme alan 3 adet 3 milyonluk tesis yapılıyor. Meyve ve sebze işleme ve pazarlanmasına, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına, arıcılık ve bal paketleme tesisine, süs bitkisi yetiştiriciliğine, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, yerel ürünlere, el sanatlarına, kırsal turizme, kültür balıkçılığına, kültür balıkçılığına hibe destekeleri veriyoruz. Tesis yapımının yanı sıra makine alımına da destek veriliyor.

KIRSAL HİBEYLE HAYAT BULACAK

Kırsal turizm yatırımlarına önem verdiklerini belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pansiyon, otel, restoran, sportif aktivite, doğa gezisi, binicilik, tarihi geziler ve benzeri alanlarda proje geliştirenlere TKDK tarafından 15 bin Avro ile 500 bin Avro arasında yüzde 50 geri ödemesiz hibe desteği veriliyor. İlçe ve beldeler turizm yatırımları ile hayat bulacak. İl Koordinatörlüğü olarak bizler, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak yardımlarıyla, Konya’daki kırsal turizm potansiyelini ortaya çıkarmayı ve bu potansiyelden maksimum seviyede halkımızı yararlandırmayı amaçlamaktayız. Bu amaç ile AB hibe fonları; kırsal kesimde yaşayan halkımıza, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacak."

MODERNİZE OLMAYAN KAPATILACAK

Hayvancılık kaleminde az bir paranın kaldığını, bu alanda ciddi bir yarışın olduğunu belirten Özdemir, "Konya'da çok sayıda et ve süt işletmesi var. Bu işletmeler kendini modernize etmek zorunda. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, modernize olmayan işletmeleri kapatacak. Üreticilere mevcut tesislerinizi 'yenileyin' çağrısında bulunuyoruz. Bakanlık gıda güvenliğine önem veriyor. AB'de bunu istiyor. Gıdaların takipi yapılmalı. Böyle bir sistem oluşturmak için bu şart. Gıdaları biz tüketiyoruz. Marketlerde gıdaların nerde ve ne şekilde üretildiğine bakıyoruz. Hijyen koşullarını sağlamalı. Konya, Ankara kadar büyük ve stratejik bir il. 2013 yılında 9 milyon 42 bin Avro'yu Avrupa Birliği'nden alıp Konya'daki işletmelere dağıttıklarını belirten Özdemir, "Bu ciddi bir rakam. Bu rakamlar her yıl artıyor. KDV muafiyeti de uygulanıyor. Bu da ciddi bir destek. Önceki yıllarda talep olmadığı için fonlar geri gidiyordu. 2011'den bu yana proje alıyoruz. 2013'ün sonunda üreticiler coştu. Projelere ciddi bir rağbet var. Et ve süt işletmelerine ilgi büyük. İletişim uzmanımız vatandaşa bilgi veriyor. Halkımızı kurumumuza davet ediyoruz. Bilgi sahibi olsunlar. Mehmet Yavuz arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Kendisi proje getirenlerle yakından ilgileniyor" şeklinde konuştu.

SARAYÖNÜ BÜYÜK BİR ATILIM YAPTI

İlçeler arasında Sarayönü'nün son dönemde büyük bir atılım yaptığını söyleyen Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Sarayönü'nde milyonluk yatırımlar devam ediyor. İşletmeler bizden aldıkları desteklemelerle yükseliyor. İlçenin kısa sürede kalkınacağına inanıyorum. Sarayönü diğer ilçelere örnek olmalı. Küçük bir ilçe ama büyük yatırımlar alıyor. Bu yatırımlar ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. İnsanımız somut şeyler görmek istiyor. İlçede yapılan yatırımlar da bunun en güzel göstergesi."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.