Her dondurma yenmez!
Konya'daki dondurma üretimi, saklama ve hijyen konusunda görüşünü aldığımız Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, öncelikle dondurma alınan iş yerinin önemli olduğunu dile getirdi. Kağnıcıoğlu, pastanelerin kendi dondurmalarını kendilerinin ürettiğini ve hijyen olarak da daha sağlıklı olduğunu ifade etti. Denetim konusunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile koordineli çalıştıklarını belirten Kağnıcıoğlu, ancak denetim noktasında büyük sıkıntılar olduğunu, yeterli denetim ve hijyen kontrolünün yapılmadığını söyledi. Kağnıcıoğlu, belediyelerin de denetimden sorumlu oldukları halde, seçim korkusuyla denetimleri önemsemediklerini söyleyerek, odaların ise denetim konusunda hiçbir yetkisinin olmadığını ifade etti. Kağnıcıoğlu, denetimlerde eksikliklerin olduğunu söyleyerek, “Normalde bir dondurmanın satış koşullarında bulunması gereken bazı şartlar var. Bir keresinde bone ve eldiven kullanılmalı, satıcı traşlı olmalı ve kaşığın konulduğu su kabı temiz olmalı ve dezenfekte edilmeli. İşte denetim eksikliğinden dolayı bunlar uygulanmadığı gibi sokakta da satıcılar türüyor. Bunların sattıkları çok sağlıksız. İçerisine her türlü toz ve pislik giriyor. Kullanılan malzemeler ve araç, gereçler temiz değil ve dezenfekte edilmiyor. Üstüne üstlük dondurmalar cadde kenarlarında egzos gazıyla karışıyor. Bütün bunlara hiçbir işlem yapılmıyor. Oysa, dondurmaların, pastanelerde içerde satıldığını ve kullanılan eşyalar düzenli bir şekilde dezenfekte edildiği için dondurmanın kesinlikle pastaneden alınması gerekiyor” dedi.
ERİMİŞ VE TEKRAR DONMUŞ DONDURMA ÇOK ZARARLI
Kötü koşullarda saklanılan donudurmanın zararlarına da dikkat çeken Kağnıcıoğlu, “Elektrik kesilmesi gibi durumlarda dondurma eriyor ve eridikten sonra tekrar dondurmaya tabi tutuluyor. İşte bu noktada çok fazla bakteri üremesi oluyor dondurmada. Bu şekilde tüketilmesi durumunda işin ucu gıda zehirlenmesine kadar gidebiliyor. Eridikten sonra tekrar dondurulmuş bir dondurma kesinlikle tüketilmemeli” diye konuştu. Erimiş dondurmanın kristalli olduğunu ifade eden Kağnıcıoğlu, “Erimiş ve tekrar dondurulmuş bir dondurmanın içerisinde buz parçacıkları olur ama normal bir dondurmanın içerisinde buz olmaz” dedi. İyi bir dondurmanın şartının ise salebinin güzel olmasından geçtiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, bir dondurmanın ortalama tüketim süresinin 5,6 ay olduğunu ama kesinlikle erimeyecek şekilde dip frizde saklanması gerektiğini dile getirdi.
DONDURMA SADECE ÜRETİM YERİNDEN ALINMALI
Dondurmaların sadece üretim yerlerinden alınması gerektiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “pastanelerin yüzde 90'ı dondurmalarını kendileri üretiyor” diyor. Hazır dondurmalara da değinen Kağnıcıoğlu, dondurmanın ana maddesinin süt, salep, şekerden ibaret olduğunu ve gerçek dondurmanın sade olduğunu bunun dışında kullanılan her şeyin katkı maddesi içerebildiğini ifade ediyor. Ucuz dondurmalarda salep kullanılmadığını ifade eden Kağnıcıoğlu, hazır dondurmalar da ise çok fazla sayıda kimsayasal madde bulunduğunu söylüyor. Pastanelerin gıda boyası kullanması yasakken fabrikalarda bunun yasak olmadığını, fabrikaların işi kılıfına uydurduğunu söylüyor. Resmiyette dondurma üretiyor gözükmüyorlar, donmuş krema vs. ürettiklerini söylüyorlar ve tabii bunları üretenler büyük fabrikalar olduğu için denetim de yapılmıyor diyor.
SOKAKTA HİÇBİR ŞEY SATILMAMALI
Sokaklarda hiçbir şeyin satılmaması gerektiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, zabıtaların gerekli denetimleri yapmadıklarını ve seyyarlara karşı doğrudan odayı şikayetçi olarak gösterdiklerini bu durumda da odanın doğrudan hedef durumuna gelmesinden dolayı duydukları rahatsızlığı şikayet ediyor. Kermeslere de değinen Kağnıcıoğlu, yardım amaçlı ve diğer sebeplerden kurulan kermeslerin de sağlıklı olmadığını söylüyor. Bunların dini istismar ederek para kazanabileceklerine de dikkat çeken Kağnıcıoğlu, denetim yok, vergilendirme yok ama adam yardım diye yaş pasta, dondurma satıyor. Halbuki bu gıdalar en çabuk bakteri üremesinin meydana geldiği gıda türüdür diyor.
12 BİN LİRA CEZASI VAR
Zehirlenme ve benzeri durumlarda 12 bin liraya kadar cezanın kesilebildiğini ancak bu cezanın kermeslere ve seyyar satıcılara kesilmediğini söylüyor Kağnıcıoğlu. İyi bir dondurmanın kilo fiyatının ise 12-15 liradan aşağı olmasının mümkün olmadığını dile getiren Kağnıcıoğlu, eğer bir şey ucuzsa muhakkak basit ve kalitesizdir. Bu durum, gıda noktasına gelince ise daha büyük bir tehlike ortaya çıkıyor diyor.
ATAKAN DUYAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.