Her Akşam Elektrik Kesintisi Vatandaşı Çileden Çıkardı

Her Akşam Elektrik Kesintisi Vatandaşı Çileden Çıkardı

Ordu Ünye’ye bağlı Güzelkale Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar yaklaşık 5 yıldır her akşam yapılan elektrik kesintilerine çözüm bulunmasını istiyor. Toplam 120 civarında hanesi olan mahalle sakinleri, 1980'li yıllarda yapılan trafo...

Ordu Ünye’ye bağlı Güzelkale Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar yaklaşık 5 yıldır her akşam yapılan elektrik kesintilerine çözüm bulunmasını istiyor. Toplam 120 civarında hanesi olan mahalle sakinleri, 1980'li yıllarda yapılan trafo ile enerji sağladıklarını ifade ederek, ilgili yerlere ve YEDAŞ'a başvurdukları halde sorunlarının çözüme kavuşmadığını söyledi. Mahalle sakinleri, voltaj düşüklüğü ve elektriğin gidip gelmesinden dolayı buzdolabı, şofben gibi elektronik eşyaların yandığını anlattı.

Ünye Güzelkale Mahallesi Muhtarı Ziya Ahmet Bıyıkoğlu, bölgedeki elektrik hatlarının çok eski olduğunu dile getirdi. Elektrik telleri ve enerji hatlarının fındık ağaçları ve meyve dallarıyla iç içe olduğuna dikkat çeken Bıyıkoğlu, "Yaklaşık 2 metre boyunda olan hurma ağacının üzerinde elektrik telleri bulunmaktadır. Burası fındık bahçesi olduğundan dolayı can ve mal güvenliği açısından tehlike arz etmektedir. Sorunlarımızı defalarca dile getirmemize rağmen hiçbir şekilde YEDAŞ Genel Müdürlüğü’nden bizi tatmin edecek bir cevap alamadık. YEDAŞ yetkilileriyle de görüştük. En son görüşmemizde yapılacağını ve bizim birinci sırada olduğumuzu söylediler. Ama yine aynı şekilde herhangi bir icraat yok." dedi.

'ELEKTRONİK ALETLERİMİZ ZARAR GÖRÜYOR'

Güzelkale Mahallesi sakinlerinden Ahmet Ergin ise şunları dile getirdi: "Köyümüzde yıllardan beri elektrik sorunuyla mücadele etmekteyiz. Sürekli elektriklerde volt düşüklüğü oluyor ve elektronik eşyalarımız zarar görüyor. 1983 yılında yapılan elektrik hattının direkleri çürüdü ve kabloları yeterli gelmiyor. Trafomuz küçük. O zamanlar 40 hane olan mahallemizin şimdiki hane sayısı 120 civarındadır. Yarı yarıya artmakta olan hane sayısına trafo yeterli gelmemektedir. 83 yılındaki şartlarda trafoyu mahallenin ortası olarak caminin yanına koymuşlar. Şu anda mahalleler uzayarak genişlediği için uç bölgelerdeki hanelerimiz elektrik alamamaktadır. En yakın zamanda elektrik hatlarımızın yenilenmesini rica ediyoruz. Ayrıca trafomuzun da köyün orta alanına getirilmesini istiyoruz. Biz elektrik kesildiğinde yetkilileri arıyoruz, geliyorlar, bizlere geçici çözüm üretiyorlar. Biz geçici değil kalıcı çözüm istiyoruz. Bir önceki dönemde eski muhtarımız da hatların yenilenmesi için talepte bulunmuştu. Civar komşu köyleri yenilediler, Saylan Mahallesi, Nadırlı Mahallesi’nin hatları ve trafoları yenilendi. Bizim köyümüz turistik köy olmasına rağmen bakım olmadı. Ödenek yetersizliği sebebi ile muhtarı sürekli oyaladılar. Şu anda da yeni muhtarımız tekrar dilekçe verip müracaatta bulundu ama yine aynı atlatılmaktayız."

Diğer mahalle sakinleri de şunları söyledi:

Ahmet Altın: "Ben de bu köyde oturuyorum. 2 yıldır sürekli elektrik sorunumuz oluyor. Her gün kesiliyor. Elektronik aletlerimize zarar veriyor. Mesela bizim buzdolabımız yandı. Banyoda şofbenimiz yandı. Saatimiz arıza yaptı. Her gece de kesiliyor. Sürekli böyle uğraşıyoruz. Derdimizi ilk önce muhtara anlattık. O da ilgili yerlerle görüşeceğini söyledi."

Nurcihan Akarsu: "Bizim sürekli elektriğimiz gidip geliyor. Bundan dolayı sürekli beyaz eşyalarımız zarar görüyor. Şikâyet ediyoruz. Bize sürekli gelinecek yapılacak deniliyor. Genellikle her gün akşam saatlerinde meydana geliyor. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."

Mustafa Akbulut: "Elektrik konusunda gerçekten çok sıkıntılarımız var. Hiç huzurlu elektrik kullanamıyoruz. Elektronik eşyalarımız yandı. Bu konuda çok mağduruz. Muhtarımız bu konuyu ilgili mercilere bildirdiyse de bir sonuç alamadık. Bize yapacağız, edeceğiz diyorlar ama sağlıklı sonuç alamadık. Ne zaman bir sonuç alacağımız da meçhul."

YEDAŞ: BU İŞLER BÜTÇEYE VE ZAMANA BAĞLI

Konu ile alakalı YEDAŞ yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı: "Evet Ünye’nin Güzelkale Mahallesi’nde enerji sorunumuz vardır. Ama bunlar bir anda olacak, çözülecek meseleler değildir. Biz biliyorsunuz özelleşmeden dolayı bir geçiş dönemi yaşadık. Bu geçiş döneminde kendi iç sorunlarımız oldu. Oradaki trafonun 1980’li yıllara ait olduğunu da biliyoruz. Sonuçta bunlar bir bütçeye, mali işlere göre yapılan işlerdir. Şu anki duruma göre bu problemleri bir anda çözmemiz de mümkün değildir. Elektrik kesintisinin Güzelkale Mahallesi’nin tamamında olduğunu da sonradan öğrendik, bir bölümünde kesinti oluyor sanıyorduk. Ancak kesintinin tamamında olduğu ilgili mercilere iletilince gerekli talimat verildi. Değişmesi gereken sigortalar hemen değiştirildi. Güzelkale Mahallesi’nde trafo değişmesi ile ağaçlara değen tellerin kesilmesi ile sorun çözülmüyor. Burada direklerin yenilenmesi, trafoların değişmesi, ağaçların budanması, sigortaların yenilenmesi gibi yenilikler gerekiyor. Bu da bir günde, bir haftada bir ayda yapılacak işler değildir. Artık Ordu, Büyükşehir statüsünde olan bir ildir. Biliyorsunuz bundan sonra biz istediğimiz her işi de yapamıyoruz. Büyükşehir, ilçe belediyesi, YEDAŞ gibi birçok kurumun bir araya gelip oluşturacağı bir komisyon ile kararlar alınması gerekiyor. Belki bir ampulün nereye takılması ile ilgili komisyondan karar çıkması gerekecek."

Sorunların çözümünde önceliği yüksek yerlere verdiklerini ifade eden yetkililer, "Dolayısıyla Güzelkale Mahallesi birinci sırada değil. Örneğin Ünye’nin Pelitliyatak Mahallesi eylül-ekim aylarında kış moduna giriyor. Bir de kar yağdığında 1 -2 metre kar yağıyor. Biz buraları sonraya bıraktığımızda kış şartlarında nasıl hizmet vereceğiz. Ama Ünye’nin sahile yakın mahallelerinde yaz-kış demeden gece-gündüz çalışabiliriz. Dolayısı ile bizim öncelikli çalışma bölgemiz yüksek kesimlerdir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.