Hem semazen hem tesbih ustası

Hem semazen hem tesbih ustası
Hacı emmilerin elinden zikir amacıyla düşmeyen tespihler, şimdilerde bir rahatmaka aracı ve kolleksiyon malzemesi olarak alınıyor. Özhan Gültepe ve Ahmet Safa Mızrak isimli iki arkadaş ham malzemeden sanat eseri tespihler yapıyor. İki arkadaş başka sanat

Asıl amacı dua ve zikir olan tespihler şimdi çoğunlukla ellerde sadece bir rahatlatma amacıyla kullanılıyor. Tespih taneleri tornada işlenebilen her şeyden yapılsa da malzemenin niteliğine göre değer biçiliyor. Günümüzde tespih koleksiyonu yapanlar da gün geçtikçe artıyor. Tespihin hangi malzemeden yapıldığı, imamesinin orjinal olması, tanelerin muntazamlığı, ipe dizilişindeki renk uyumu tespihin maddi manadaki değerini arttıran özellikler. En pahalı tespihlerin fiyatı 10 bin lirayı bulabiliyor. Tespihin doğal maddelerden oluşması ona ayrı bir hava da katıyor. Pek çok madenin insana değdiğinde olumlu etkileri olduğunu biliniyor.

img_9964.jpg

SANATLA İÇ İÇELER

Özhan Gültepe ve Ahmet Safa Mızrak iki arkadaş olarak sanat değeri oldukça yüksek özel sipariş tespih yapıyorlar. Bu iki arkadaş tespih yapım sanatı dışında başka sanat dallarıyla da profesyonel olarak uğraşıyorlar. Tesbih ustalıklarının yanında Özhan Gültepe Semazenlik ve tamburilik, Ahmet Safa Mızrak ise Neyzenlik yapıyor. İki arkadaş da çeşitli sanat dallarıyla iç içe olmaktan memnun. Ahmet Safa Mızrak, tespihe küçük yaşlardan beri ilgi duyduklarını belirterek daha sonra tespih yapımını ince ayrıntılarına kadar öğrenmeye çalıştıklarını ve şu an kolleksiyonluk eserler yaptıklarını ifade etti. Özhan Gültepe de çok tespih yapmak yerine sanatlı ve kolleksiyonluk tespihler yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Elimizde hazır tespih bulunmuyor. Meraklısı bizi buluyor, malzemeyi ve tespihin özelliklerini belirliyoruz buna göre bir iş ortaya koyuyoruz. Tespih çok çeşit malzemeden yapılabildiği için talep de çok çeşitli malzemelerden gelebiliyor" dedi. Tespihte malzemenin önemli olduğunu belirten Gültepe, şöyle konuştu: "Tornada işlenebilen her şeyden tespih yapılabilir fakat malzemenin biraz özellikli olması gerekir. Mesela bir kavak ağacından tespih olur ama nitelikli olmaz. Bazı özel ağaçlar vardır. Bunlar genellikle Güney Amerika, Güney Afrika’dan gelir. Ağır ve güzel kokusu olan ağaçlar tercih edilir. Ağaç malzemeler dışında, hayvansal gruba giren malzemeler var. Bunlar boynuz, kemik, fildişi gibi malzemelerdir. Bir de fosil grubuna giren malzemeler var ki, bunlarda da kehribar, mamut dişi kullanılır."

img_9907.jpg

EN PAHALI KEHRİBAR

Tespih yapınında en fazla kullandıkları malzemeler hakkında bilgi veren Mızrak şöyle konuştu: "En çok koçboynuzu, yılan ağacı, abanoz, pelesenk, kehribar, katalin gibi malzemelerden tespih siparişi alıyoruz. Bunların içinde en pahalı olan ise kehribar. Bir tespihte yaklaşık 150 gram kehribar kullanıyoruz. Kehribar bir tespih fiyatı ise yaklaşık 8 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Ayrıca daha zor bulunan malzemeler de var. Genelde fosil grubu malzemeden yapılan tespihler pahalı olur. Bir de hayvan dişlerinden yapılan tespihler malzemenin az olması nedeniyle pahalı oluyor.” Tespih yapımından da bahseden Gültepe, ham malzemenin çeşitli hesaplamalarla hassas bir şekilde kesildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Malzeme kısıtlı olduğu için bu kesim önemlidir. Kesildikten sonra tornaya girer ve işlenmeye başlanır. Tespihe baktığınızda hiç bir uyumsuzluk olmamalıdır, zarif olmalıdır. Baktığınız zaman otuz üç tanenin de aynı olması gerekir. Bu yüzden tornalama yaparken dijital kumpaslarla ölçüm yaparız. Ufak bir hatada elimizdeki malzeme boşa gider. Ayrıca daha sanatlı bir tespih olması için daha ince işçilik yapmamız gerekiyor.”

HÂLİD ŞEN - merhabahaber.com - MERHABA ŞEHİR DERGİSİ

img_9899.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.