Hdp’den Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Erdoğan’a Suç Duyurusu

Hdp’den Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Erdoğan’a Suç Duyurusu

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ulusal bir televizyon programında söylediği, ‘Benim için neler söylediler. Çıktı bir tanesi Gürcüdür diyen oldu, çıktı bir tanesi afedersin çok...

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ulusal bir televizyon programında söylediği, ‘Benim için neler söylediler. Çıktı bir tanesi Gürcüdür diyen oldu, çıktı bir tanesi afedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu.’ ve İzmir mitinginde Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında sarfetmiş olduğu ‘Kılıçdaroğlu sen Alevisin ben Sünni. Bunu söyle. Demirtaş sen de Zazasın. Bunu söylemekten korkma.’ sözleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

HDP Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ulusal yayın yapmakta olan Star TV ve NTV kanallarının ortak yayını olan "Adaylar Konuşuyor" adlı programa 12. Dönem Cumhurbaşkanlığı adaylığı vesilesiyle Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı sıfatıyla katıldığını hatırlatıldı. Muhabirin yönettiği soru üzerine Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Benim için neler söylediler. Çıktı bir tanesi Gürcüdür diyen oldu, çıktı bir tanesi afedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu" ifadelerini kullandığı ve toplumun geniş kesimlerince izlenen televizyon kanallarında açıkça toplumsal barışı zedeleyici ve kutuplaşma yaratıcı söylemlerde bulunduğu belirtildi.

Ayrıca Erdoğan’ın İzmir mitinginde Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında sarfetmiş olduğu “Kılıçdaroğlu sen Alevisin ben Sünni. Bunu söyle. Demirtaş sen de Zazasın. Bunu söylemekten korkma.” sözlerinin de toplumu ayrıştırıcı niteliği bulunduğu ifade edildi.

Suç duyurusunda, ilgili yasa maddesi hatırlatılarak, “5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" başlığıyla düzenlenen 216. maddesi toplumda bu şekilde kutuplaşma yaratıcı ve nefret suçu niteliğindeki söylemleri suç olarak düzenlemiştir. TCK 216/1 maddesine göre 'Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı bakımından farklı özelliklere sahip bir kısmını diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimsenin" bu davranışı kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturması halinde eylem 1 yıl - 3 yıl arası olmak üzere cezalandırılmaktadır. Bununla beraber ilgili maddenin 2. fıkrası ise "Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.' şeklinde düzenlenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı sıfatlarıyla Recep Tayyip Erdoğan'ın sarfetmiş olduğu sözlerin toplumun geniş bir kesiminde kanaat oluşturacağı ve kanunda belirtildiği gibi halkın bir kesimini diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik edeceğinin belirtildiği açıklamada, geçmişte bu madde kapsamında sarf edilmiş olan sözler sonucu tarihimizde acı katliamlar ve toplumsal travmalar yaşandığına dikkat çekildi.

TCK'nin 'Hakaret' suçunu düzenleyen 125. maddesine göre, "Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir." bununla beraber aynı maddenin 4. fıkrası ile ise hakaretin alenen işlenmesi halinde cezanın altıda bir oranında artırılacağı düzenlendiğinin kaydedildiği suç duyurusunda, “Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeniliği "çirkince bir şey" olarak tanımlaması Ermeni toplumunun onur, şeref ve saygınlığını zedeleyici ve bir topluluk olarak Ermenileri rencide edici niteliktedir ve ilgili söylem bu yönüyle de suç teşkil etmektedir.” açıklamasında bulunuldu.

Delil olarak Başbakan’ın televizyondaki konuşmalarının gösterildiği suç duyurusunda, “Tüm bu açıklamalar muvacehesinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın toplumda ayrışmayı sağlayıcı, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eder ve aşağılar nitelikteki nefret söylemleri sarsıcı boyutlara ulaşmıştır.” ifadelerine yer verildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.