Hazırlıklar Başladı, İsteyen Tüketici Fişini E-posta Olarak Alabilecek (Özel)

Hazırlıklar Başladı, İsteyen Tüketici Fişini E-posta Olarak Alabilecek (Özel)

Şirketler arası faturalaşmayı elektronik ortama taşıyan e-fatura uygulaması vatandaşı da kapsayacak şekilde genişletilecek.

Şirketler arası faturalaşmayı elektronik ortama taşıyan e-fatura uygulaması vatandaşı da kapsayacak şekilde genişletilecek. Bu sayede tüketici mahalle bakkalından yaptığı alışverişin fişini e-posta olarak alabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Uğur Doğan, “Vatandaş isterse faturasını elektronik ortamda alabilecek. Bunun için örneğin bir enerji şirketine gidip, ‘Bana kağıt fatura verme, faturamı e-postama, cep telefonuma ya da banka hesabıma yolla’ diye talimat verebilecek." dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Uğur Doğan, tüketiciyi kağıt fiş-fatura yükünden kurtaracak e-arşiv tebliğ taslağını Cihan Haber Ajansı’na anlattı. Tebliğin çalışma aşamasında olduğunu aktaran Doğan, “Tebliği bugün çıkarsak yüzlerce değil binlerce şirket bize bu kapsamda başvuruda bulunacak. Piyasada fatura yükü ağır olan bazı firmalar Maliye Bakanlığı’na bu tür taleplerde geliyor. e-arşiv kapsamında yapılacak girişimler isteğe bağlı zorunlu değil. Piyasadan maliye bakanlığına bu tür istekler geliyor bazı şirketler 30 milyon 40 milyon fatura düzenliyor. Bu firmalar bu yükün altından kalkmak için Bakanlığa bazı isteklerde bulunuyor. Bu tür işletmelerin müracatı üzerine Maliye Bakanlığı bu tür düzenleme yaptı. Bu düzenlemeye tabi olan firmalar müşterilerine yolladıkları faturaların bir nüshasını kendileri elektronik ortamda saklayacak müşterilerine isterlerse e-fatura verebilecek. Bakanımız geçen hafta e-fatura başvuruları için 15 bini geçtiğini söylemişti. Şimdi e-fatura için bize kağıt başvurular da geliyor. Kağıt başvuralar tam olarak elimize geçmediği için net bir rakam veremiyoruz ancak 20 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

E-FATURA KAPSAMINA GİRMEK ZORUNDA OLAN ŞİRKETLER

GİB, e-fatura kapsamına zorunlu olan firmaları şimdilik iki sektörle sınırlandırdı. Doğan, söz konusu gruplar hakkında şu bilgileri verdi:

“Madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerin tamamı ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa ekli 3 sayılı listesindeki, kolalı içecekler, alkollü içecekler, tütün ve tütün mamulleri üreticileri gibi mükellefler bu kapsama giriyor. Bu sektördeki mükellefler herhangi bir satış limiti ya da ciro limiti olmaksızın bu kapsamda girdi. Ayrıca, madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerden mal alan mükellefler, ancak burada 25 milyon ciro limiti var. 2011 yılında madeni yağ lisansına sahip bir mükelleften mal alan bir mükellefseniz ve cironuz 25 milyonu geçiyorsa e-fatura kapsamındasınız. Aynı şekilde ÖTV 3 sayılı listedeki bir mükelleften mal aldıysanız ve cironuzda 10 milyonu geçiyorsa yine e-fatura kapsamındasınız.”

Başbakanlığın kayıtla mücadele programında yapılan e-fatura ve e-beyanname bu iki sektörden başladığını vurgulayan GİB Daire Başkanı Doğan, bu kapsamı daha da genişleteceklerini dile getirdi. Uğur Doğan, e-fatura kapsamında olan firmaların 2014 yılında faturaları elektronik ortamda düzenlemeyip, kağıt fatura kullanmaları halinde Maliye'nin hiçbir şekilde bu faturaları kabul etmeyeceğini ifade etti. e-faturanın faydalarına da değinen Doğan, “Şirketler sadece kağıttan tasarruf etmeyecek, aynı zamanda emekten, zamandan da tasarruf sağlayacak. Çünkü kağıdın faturalaşma sürecinde kağıda yazdırılması bastırılması postaya verilmesi alıcının bu faturayı alması kontrol etmesi kendi muhasebe sistemine işlenmesi gibi süreçlerin hepsi e-fatura ile ortadan kalkıyor. Önceden en az 5 gün içinde bu süreç işlenirken şimdi saniyeler içinde olacak.” bilgilerini verdi.

GİB’DEN ONAY ALAN 14 YAZILIM FİRMASI VAR

E-fatura zorunluluğu olmayan şirketlerin de her zaman e-faturaya geçmesinin mümkün olacağına işaret eden Doğan, e-fatura için şirketlere aracılık eden yazılım firmalarını da belli bir testten geçirdiklerini belirtti. Doğan, “e-fatura gönderip almak isteyen yazılım firmaları bize başvurdu. Biz bunları bir takım testlerden geçirdik bu testleri geçen firmaları biz e-fatura.gov.tr’de yayınladık ve bugün itibariyle 14 yazılım şirketi bu işi yapabilecek yeterlilikte. Servis sağlayıcılar arasında ciddi bir rekabet var. Şimdilik 14 yazılım şirketi var ama 10 tane daha yazılım şirketi bizim testlerimizden geçiyor, bir ay sonra onlarda piyasaya dahil olunca rekabet daha da artacak ve fiyatlar biraz daha düşebilir.” şeklinde konuştu.

Uğur Doğan, şirketlere hizmet veren yazılım firmalarının, yetkilerini kötüye kullanmaları halinde Gelirler İdaresi Başkanlığının, yazılım firmalarının yetkilerini iptal edebileceğine de dikkat çekti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.