Hayvansal Sıvı Gübrenin Pamukta Verimi Artırdığı Tespit Edildi

Hayvansal Sıvı Gübrenin Pamukta Verimi Artırdığı Tespit Edildi

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu, hayvansal sıvı atıkların gübre olarak kullanılacağı projeden olumlu sonuç elde etti.

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu, hayvansal sıvı atıkların gübre olarak kullanılacağı projeden olumlu sonuç elde etti. Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği Aydın Ovası'nda pamuk ekiminde üst gübre olarak sıvı hayvan atığı kullanıldı. Hayvansal sıvı gübrenin pamukta başta verim olmak olmak üzere çırçır randımanı, bitki boyu, meyve dalı sayısı ve odun dalı sayısına olumlu etki ettiği belirlendi.

Sıvı hayvan atığını gübre olarak kullanma projesi üzerinde çalışmalarının devam etiğini belirten Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, çalışmada sona geldiklerini söyledi. Öztürk, sıvı gübrelerin tarımda kullanılma imkânının bilinmediğini, hali hazırda yüzey ve yeraltı sularına karışarak çevre kirliliği oluşturan bir atık madde olarak bilindiğini kaydetti. Sadettin Öztürk, projenin hazırlık çalışmalarında tarlalarındaki deneme alanında dekara 1,5 ton hayvansal sıvı gübre, üst gübre olarak uygulandığını ve olumlu etki aldıklarını açıkladı.

Değeri bilinmeyen, üstelik çevreyi kirleten bir atık madde olarak görülen hayvansal sıvı gübrenin pamuk tarımında kullanım imkânlarının araştırılmasına devam ettiklerini kaydeden Öztürk, şu bilgileri verdi: “Ülkemizde orta ve büyük ölçekli hayvan işletmelerinin sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Artan hayvancılık faaliyetleri, hedeflenen ana ürünlerin yanında yan ürünlerin üretim miktarını da etkilemektedir. Katı, yarı katı ve sıvı halde depolanmakta olan yan ürünlerin gübre olarak değerlendirilmesi ülkemizde sadece katı gübre ile sınırlı bulunmaktadır. Yapılan laboratuvar çalışmalarında 1 ton hayvansal sıvı gübrede ortalama 7,5 kg saf azot tespit edilmiştir. Bu da yaklaşık 23 kg amonyum nitrat gübresine tekabül etmektedir. Projenin hazırlık çalışmalarında müdürlüğümüz tarlalarındaki deneme alanında dekara 1,5 ton hayvansal sıvı gübre, üst gübre olarak uygulanmıştır. Yapılan çalışmalarda, pamuk tarımında üst gübre olarak kullanılması durumunda herhangi bir olumsuz etki görülmemiştir. Uygulanan hayvansal sıvı gübrenin başta verim olmak üzere çırçır randımanı, bitki boyu, meyve dalı sayısı ve odun dalı sayısı gibi özellikler üzerine olumlu etki sağladığı belirlenmiştir."

Pamukta hayvansal sıvı gübre kullanımın araştırılması projesinde amacın, çevre kirliliğine sebep olması nedeniyle atık bir madde olarak görülen, tarımda kullanılmadığı için kıymeti bilinmeyen bu değerli gübreyi tarıma kazandırmak, kimyasal gübre giderlerini azaltmak ve ayrıca organik tarım kapsamında kullanımını sağlamak olduğunu ifade eden Öztürk, uygulamanın önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağına inandığını vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.