Havalar şahane dondurma ondan da şahane
Yaz mevsiminin vazgeçilmezidir dondurmalar. Serinlemenin belki sudan sonra tek adresidir. Peki her dondurma yenir mi? Dondurma alırken hangi koşullara dikkat etmeliyiz? Dondurmayı tüketirken nasıl davranmalıyız? Bu soruların cevaplarını aradık. Bir pastanenin İşletme Müdürlüğü'nü yapan Mehmet Kâğıtlı, konu hakkında Merhaba Şehir Eki'ne konuştu. Kâğıtlı ilk olarak, "Dondurmanın temiz koşullarda üretilmesine dikkat edin" dedi. Hijyenin önemine dikkat çeken Mehmet Kâğıtlı, "Sütten bulaşabilen verem, difteri, ishal gibi pek çok hastalık, sağlıklı koşullarda üretilmeyen, saklanmayan ve tüketilmeyen dondurmalar yoluyla bulaşabilir" diye konuştu.
VAZGEÇİLMEZ BİR BESİN
Dondurmanın yaz için vazgeçilmez bir besin olduğunu ifade eden Mehmet Kâğıtlı, sindirimi kolay, serinletici ve ferahlatıcı etkisinin olmasının yanı sıra, içerisinde süt, şeker ve bol miktarda meyve olduğundan, dondurmanın mineral kaynağı olduğunu dile getirdi. Kâğıtlı şöyle konuştu: "Protein, karbonhidrat, yağ gibi temel besin öğeleri ile birlikte A, D, E, C grubu vitaminleri aynı zamanda kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, dondurmada bol miktarda mevcut."
KATKI OLAN DORDURMALARA DİKKAT!
Dondurmanın yararları dışında uygun olmayan biçimde hazırlanan ve saklanan dondurmalardaki katkılara değinen Kâğıtlı, “Bazı dondurmalar boya içerikli olabiliyor. Yapılan çalışmalar, özellikle açıkta satılan dondurmaların pek çoğunun sağlıksız olduğunu göstermektedir” dedi. Mehmet Kâğıtlı pastanelerinde 42 çeşit dondurmanın olduğunu da söyleyerek, dondurma çeşitlerden bazılarını şöyle sıraladı: “Balbadem, Dolçelotto, Tramboğaz, Böğürtlen, Yoğurt, Karpuz ve Kavun.”
MUSTAFA GÜZEY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.