Hava soğudu soba satışı arttı

Hava soğudu soba satışı arttı

Geçmiş yıllara oranla satışı azalsa da, havaların soğumasıyla birlikte sobacılarda bir yoğunluk oluştu. Evi doğal gazlı olmayan vatandaşlar sobacıların yolunu tuttu. Soba fiyatları kalitesine göre 400 ile bin 500 TL arasında değişiyor

Soğuk hava, kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte bazı evlerde soba, kalorifer ve doğal gaz yanmaya başladı. Evi doğal gazlı olmayan ve ihtiyacı olan vatandaşlar, sobacılara koştu. Sobacılarda eskisi kadar olmasa da bu aylarda bir hareketlilik başladı. Özellikle son iki haftadır başta soba borusu olmak üzere, soba ve diğer soba malzemelerine talep arttı.

SOBA FİYATLARI 400 İLE BİN 500 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Vatandaşların bütçesine uygun isteklerini karşılamaya çalıştıklarını belirten Emek Soba işletmecisi Mustafa Yaldız, “Her keseye ve ihtiyaca uygun çeşitlerle vatandaşın isteklerine karşılık vermeye çalışıyoruz. En fazla talep doğal olarak evi sobalı olan vatandaşlar tarafından geliyor. Kış soğuklarında mevcut ısıtma sistemlerine destek olarak soba kuran vatandaşlarımız da oluyor, onlardan soba alanlar da var. Ekim-Kasım ayları biz sobacı esnafının en yoğun çalıştığı dönemdir. Geçen yıla göre bu yıl soba satışlarımız biraz daha azaldı. Her yıl düzenli olarak soba satışlarında bir azalma yaşıyoruz. Çünkü doğal gaz yaygınlaşıyor” dedi. Ayrıca soba fiyatlarının kalitesine göre değiştiğini de belirten Yaldız, şunları ifade etti: “ Soba fiyatları, kalitesine göre değişiyor. 400 TL'den başlayıp bin 500 TL’ye kadar soba satılıyor. Bugün tüm malzemeleri ile takım bir sobanın en ucuz fiyatı bin TL. Tam takımdan kastımız boru, kova, mazgal... Hepsi dâhil”

adsiz.jpg

SOBALAR ESKİSİ KADAR KULLANILMIYOR

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık her evde doğalgaz olduğunu belirten Yaldız, şunları kaydetti: “Soba satışlarımız eskisi kadar çok olmuyor. Artık vatandaşlarımızın büyük bir kısmının evinde doğal gaz var. Eskiden çok daha fazla soba satardık. Bu mevsimlerde soba malzemesi yetiştiremezdik. Soba artık biraz daha nostaljiye dönüştü. Vatandaş, yazlık evine soba alıyorlar. Kış aylarında sobada patates, kestane, başka başka şeyler pişirmek için soba alanlar da var.”

SOBA YAKMANIN KURALLARI VAR

Soba zehirlenmelerine karşı da vatandaşları uyaran Yaldız, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: “Soba kuracak vatandaşlarımız kesinlikle bacalarını temizlemeli. Soba yandıktan sonra, sobanın ağzı hemen kapatılmasın. Bacalara baca döner takmak şart. İçeride biriken duman dışarıya çekilir. Sobalar, hava durumu takip edilerek yakılmalı. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantisine ve garanti süresine dikkat edilmeli. Isınmada kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür satın alınmamalıdır. Ayrıca aşırı şekilde kömüre boğdurulan sobanın duman yolu daralacağı için soba içinde düzensiz ısı dağılımı oluşur. Bu da baca çekişini zayıflatır. Bu nedenle soba yakılırken aşırı dolum yapılmamasına dikkat edilmeli.”

HER SENE SOBA ALINMAZ

Sabaların uzun ömürlü olduğuna dikkat çeken Ali Akkaş, sözlerine şöyle devam etti: “Sobayı aldığınız zaman kış aylarında kullandıktan sonra deponuza, bodrumunuza kaldırırsınız. Gelecek kış, tekrar çıkartıp kullanabilirsiniz. Sobacılar, genelde dirsek boru, kova ve muşamba gibi malzemeleri daha çoksatar.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.