'Hatıra'larda kalmasın!

'Hatıra'larda kalmasın!

Konya'da çeşitli noktalarda yapılan bir çok hatıra ormanı kaderine terk edildi. Bu ormanlarda bulunan ağaçlar bakımsızlıktan kurudu. 'Hatıra ormanları' sadece tabeladan ibaret kalıyor. Yetkililer ise bilirkişi eşliğinde dikim yapılması gerektiğini söylüyo

Şehir merkezinde ve şehir dışında bulunan meralarda ve dağlık arazilerde, kişi ve kuruluşlar adına yaptırılan bazı hatıra ormanları kaderine terk ediliyor. Bir çok hatıra ormanındaki fidanlar bakımsızlıktan kuruyor. Hatıra ormanları sadece tabela üzerinde kalıyor. İlgisizlik fidanların israf olmasına neden oluyor. Kurum ve kuruluşlarca büyük törenlerle dikimi yapılan fidanların bakımı ile ilgilenen kimse bulunmuyor. Okulların öğrenciler ile birlikte diktiği fidanlar bile kurumaya mahkum ediliyor. Sosyal sorumluluk projeleri adı altında toplumun iyi niyetini kazanmak için yapılan hatıra ormanları bakıma muhtaç kaldı. Arazi ve hava şartlarını göz önününe alınarak fidan dikiminin yapılması gerektiğini söyleyen Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, “Günümüzde bir çok alanda hatıra ormanlarına rastlamak mümkün. Ancak iş fidanı dikmekle bitmiyor. Asıl iş fidan dikildikten sonraki bakımı ile başlıyor. Artık devir değişti. İnsanımızın ağaca bakış açısı da değişti. Artık ağaç değil, ağacın gölgesi para ediyor. O yüzden bir tane bile fidan israf etme lüksümüz yok. Hele ki Konya gibi hava şartları ve toprak yapısı açısından dezavantajlı bir bölgede bir tane bile fidanın kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

MUTLAKA BİR BİLİRKİŞİYE DANIŞILSIN

Karacabey, “Fidan dikimi hassas bir konu. Dikileceği zaman, alınan yağışlar ve toprak yapısının iyi hesaplanıp, iyi bir analiz oluşturulmalıdır. Bunun bilgisine sahip olmayan ama yine de özel olarak hatıra ormanına fidan dikmek isteyenlere müdürlüğümüzün kapıları açık. Gelsinler bize danışsınlar ve bizden giden bir uzman eşliğinde dikimi yapsınlar. Bunun dışında da ücreti verildiği taktirde, biz onlar adına fidanı dikiyor ve bakımını yapıyoruz. Hatta tabelalarını bile biz yaptırıp asıyoruz. Bir bilirkişi ile birlikte dikildiği için de daha sağlıklı bir hatıra ormanı oluyor ve kuruma imkanı da ortadan kalkıyor. Bedelli isimlendirilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları, en fazla 15 yaşına kadar olan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü sahaları, belirlenen hektar bedeliyle gerçek ve tüzel kişiler adına isimlendiriliyor. Bedel yatırmadan gerçek ve tüzel kişilerce tesis edilen hatıra ormanı ağaçlandırmaları ise projelendirilmiş sahalarında, projesinde belirtilen tesis ve bakıma ait iş ile işlemlerin tamamı kendisi tarafından yapılıyor” ifadelerini kullandı.

YANSA BİLE YENİDEN DİKERİZ

Orman Bölge Müdürlüğü'nce gerçek ve tüzel kişiler adına ağaçlandırılan hatıra ormanlarının bakımının tamamen müdürlüğün sorumluluğunda olduğunu söyleyen Karacabey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatıra ormanlarına, gençleştirilmesi, yanması veya diğer nedenlerle kaldırılması halinde dahi yeniden ağaçlandırılarak aynı isimler verilir. Bu tamamen bizim sorumluluğumuz altındadır. Özel kişi ve kuruluşlarca bizim bilgimiz ve yetki alanımızın dışında fidan dikimi yapılan hatıra ormanlarının mutlaka bakımının yapılması gerekiyor. Dikim yapılmadan önce bu fidanların bakımının nasıl yapılacağı konusunda birtakım sıkıntılar çıkıyor ile bizlere gelsinler ve biz ücreti karşılığında her şeyi ayarlayıp istedikleri tabelayı dikelim. Yine de ben kendi başıma fidan dikebilirim diyenler de, yakınlarda hangi tür ağaçların yeşerdiğini göz önüne alarak, dikeceği fidanı seçsin. Daha önce de belirttiğim gibi zor bir arazi üzerinde çalışıyoruz. Zaman zaman önümüze doğal engeller çıkabiliyor. Ancak yılmadan ağaçlandırma faaliyetlerine devam ediyoruz. Ekim ayının başlarında kısmet olursa ve yağışlar istediğimiz gibi giderse, ağaçlandırma faaliyetlerimize start vereceğiz.”

KONYA AĞAÇLANDIRMADA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Orman Genel Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre ise 2003 ile 2013 arasında ağaçlandırılan iller bazında Konya dördüncü sırada yer alıyor. 2003-2013 yıllarında ait toplam verilere göre 156 bin 321 hektar ağaçlandırma alanı ile Mersin birinci sırada yer alıyor. Mersin'i, 132 bin 844 hektar ağaçlandırma alanı ile Adana takip ederken, 120 bin 713 hektar ağaçlandırma alanı ile Kütahya üçüncü sırada yer alıyor. Kütahya ile arasında sadece 312 hektar fark bulunan Konya ise 120 bin 401 hektar alanda ağaçlandırma faaliyetlerinde bulunulmuş.

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.