Hasan Ekici: Aslım Ormanı Nerede? 

Hasan Ekici: Aslım Ormanı Nerede? 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi Siyasetin Nabzı sayfaları için kaleme aldı.

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici

Aslım Ormanı Nerede? 

Değerli hemşehrilerim. Gelecek Partisi olarak Konya’da sizlerin sesi, gözü, kulağı olmaya devam ediyoruz. Yerelde Konya belediyelerinin genelde hükümetin iyi ve doğru projelerini desteklemeye, kötü ve yanlış projelerini eleştirmeye devam ediyoruz. Konya’ya bir çivi çakandan Allah razı olsun diyoruz. Konya’ya yanlış yapana da cesurca “orda dur” diyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu yanlışlardan bir tanesi de nice emeklerle ve milyonlarca para harcanarak kurulan Aslım Ormanı’nın arsa rantı uğruna sessiz sedasız ortadan kaldırılması olmuştur.

Ranta kurban edilen Aslım Ormanı’nın akıbetini araştırmak için İl Başkanlığımız bünyesinde bir komisyon kurduk. Komisyonumuzun ulaştığı bilgi ve belgeler çerçevesinde Aslım Ormanı’nın hazin öyküsünü Konya kamuoyu ile paylaşmaya ve “Aslım Ormanı nerede?” diye muhataplarına sormaya devam edeceğiz.

Aslım Ormanı, Karatay Belediyesi tarafından 2011 yılında Aslım Sanayi Bölgesi’nde 2.472.000 (İki Milyon Dört Yüz Yetmiş İki Bin) m2’lik alanda 84.834 (Seksen Dört Bin Sekiz Yüz Otuz Dört) ağaç dikilerek oluşturulmuştu. Aslım Ormanı 22.500’ü iğde olmak üzere akasya, sofora, aylantus, gladiçya, ılgın ve dişbudak gibi onlarca çeşit ağaç dikilerek oluşturulmuştu.

Dönemin Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli “Karatay’ın havasının sürekli yüksek oksijenle tazelenmesi ve Aslım bölgesindeki sanayi yoğunluğunun çevresel etkilerinin minimum düzeyde kalması için ağaçlandırma ve yeşil alan çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yeşilin çok önem arz ettiği şu günlerde, Konya’nın akciğeri konumuna gelecek olan Aslım bölgesinde kuzeyden güneye esen hâkim rüzgârlar sayesinde diktiğimiz 22.500 iğde ağacının kokusu tüm şehri saracak. Doğayla olan bağların her zaman korunması gerekiyor. Yapılan çalışmalar sadece bugün için değil gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede yaşayabilmeleri için büyük önem taşıyor.” demişti.

Gelecek nesillere aktarılmak için oluşturulan Aslım Ormanı kuruluşunun üzerinden daha 10 yıl geçmeden arsa rantının cazibesine yeniliyor. Aslım Orman alanı önce Büyükşehir Belediyesine devrediliyor. Daha sonra imar planında yapılan değişiklikle orman alanı sanayi alanına çevriliyor. Akabinde nice emeklerle oluşturulan Aslım Ormanı’ndaki tüm ağaçlar sökülüyor ve ortada orman namına bir şey kalmıyor. Ak Partili Karatay Belediyesi’nin kurduğu 8-10 yıllık ormanı yine Ak Partili Büyükşehir Belediyesi bozuyor. Rahmetli Barış Manço’nun bir şarkısı vardı “Ali yazar, Veli bozar…” diye. Madem bozacaktık niye yazdık. Yıllardır söylediğimiz “Konya içinde yeşil değil, yeşil içinde bir Konya” sloganımıza ne oldu.

Aslım Ormanı’nın bozulması kararı sessiz sedasız Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçirilmiş. Yerel medyada hiç gündeme gelmemiş. Kamuoyunda hiç konuşulmamış. Koskoca orman sessiz sedasız yok edilmiş.

Aslım Ormanının imar planı değişikliğiyle arsaya dönüştürülmesi kararının Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanması kimseyi yanıltmasın. Şehri ilgilendiren önemli kararlar kamuoyu ile istişare edilmeden dar bir grup tarafından alınıyor. Alınan kararlarlar Büyükşehir Belediye meclisinde usulen onaylatılıyor.  

Şehrin tamamını ilgilendiren bu tür kararlarda sadece meclisin değil hemşehrilerimizin de onayının alınması gerekir. Mesela Aslım Ormanı’nın sanayi arsasına dönüştürülmesinde yerel bir halkoylaması neden yapmadınız? Böyle bir yerel halkoylaması yapılsaydı Konyalı bu ormanın bozulmasını onaylar mıydı? Konyalının onaylamayacağı bir konuda siz hangi hak ve yetki ile karar alıyorsunuz?

Komisyonumuzun ulaştığı bilgilere göre bozulan Aslım Ormanı arazisinin bir bölümüne “Eski Sanayi” ile “Karatay Sanayisi”nin taşınmasıyla oluşturulan “Yeni Sanayi”nin yapılacağını öğrendik. Kalan bölümlerinin ise Büyükşehir Belediyesi tarafından parça parça arsa olarak satılması planlanıyormuş. Malum bölge sanayi bölgesi olunca arsaların değerinin çok yüksek olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu satışlardan ciddi bir gelir beklediğini öğrendik.

Yanlış anlaşılmasın biz sanayiye sanayileşmeye karşı değiliz. Ama şehrin farklı bölgelerinde sanayi alanı olabilecek o kadar uygun alan varken neden yıllardır binbir emek verilerek ve kıt bütçe kaynaklarıyla oluşturulan bir orman alanı sanayi alanına çevrildi? Bunu sorguluyoruz.

Şu anki Karatay Belediye Başkanı bu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; Aslım Ormanı bölgesinin toprak yapısının ağaç yetiştirmeye çok da müsait olmadığını ifade etmiş. Başkanın yaptığı bu açıklama da kendi içinde tutarsızlıklar içeriyor. Öyleyse orman oluşturulurken toprak tahlilleri niye yapılmadı? Madem toprak yapısı uygun değildi niye orman oluşturuldu?  Kaldı ki orman kurulalı 8-10 yıl olmuş ve dikilen ağaçların hepsi sağlıklı bir şekilde büyümüş ve orman oluşmuştu.

Aslım Ormanı’nın bu kuruluş ve yokoluş süreci bize Konya belediyelerinin yönetim tarzlarıyla ilgili önemli ipuçları da veriyor. Bu olay bize belediyelerin şehirle ilgili önemli kararlar alırlarken plansız bir şekilde davrandığı, ilgili kesimlerle ve kamuoyuyla istişarelerin yapılmadığını göstermektedir. Bu durum iktidardaki güç yozlaşmasından kaynaklanan “ben yaptım oldu, benim kimsenin aklına ihtiyacım yok, inadına yaparım,  ben yaparım da bozarım da,  kimseye de hesap vermem v.b.” siyasi ahlak erozyonunun yerele ve belediyelere yansımasıdır.

Belediyeyi yönetenler öncelikle şunu iyi bilsinler ki oturdukları makamların, kullandıkları yetkilerin ve gücün asıl sahibi hemşehrilerimizdir, vatandaşlarımızdır. Sizler emanetçisiniz, yetkileriniz kadar sorumluluklarınızı da unutmayacaksınız. Tüm faaliyetlerinizi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacaksınız. Vatandaşlarımıza; emanetin asıl sahiplerine hesap vermekten yüksünmeyeceksiniz. Kamuoyu adına sorduğumuz her soruya bıkmadan usanmadan cevap vereceksiniz. Bunlar yönetim sorumluluğunuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Bizler de sizlere sormaya devam edeceğiz. Tâki kullandığınız yönetim emanetini adil, eşit, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir, etkili ve verimli bir şekilde kullanıncaya kadar.

Belediye yönetimlerinde tam katılımın ve şeffaflığın sağlandığı GELECEKLİ belediye yönetimlerinde buluşmak dileğiyle… Sağlıcakla kalın.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.