Hanımağa Orhun: Çocuklarımızın Geleceği İçin Ata Sporumuza Sahip Çıkmalıyız

Hanımağa Orhun: Çocuklarımızın Geleceği İçin Ata Sporumuza Sahip Çıkmalıyız

Türkiye'nin ilk yağlı pehlivan güreşlerinin altın kemerli kadın güreş ağası olan Tülay Orhun, ata sporu yağlı güreşlerin Anadolu'da hayat bulmasının yegane yolunun kadın elinin değmesine bağlı olduğunu söyledi. Toplumu şekillendiren...

Türkiye'nin ilk yağlı pehlivan güreşlerinin altın kemerli kadın güreş ağası olan Tülay Orhun, ata sporu yağlı güreşlerin Anadolu'da hayat bulmasının yegane yolunun kadın elinin değmesine bağlı olduğunu söyledi. Toplumu şekillendiren ana gücün kadın olduğunu belirten Orhun, ata sporun futbol sporu gibi toplumda 7'den 77'ye kabul görmesi için annelerin yağlı güreşlere destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Manavgat Belediyesi 3. Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin onur konuğu olarak turizm şehrine gelen Orhun, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, dünden bugüne toplumu şekillendiren ana gücü anne olduğunu ve çocuğun ilk öğretmeninin de anne olduğunun hiç bir zaman unutulmaması gerektiğinin uyarısında bulundu. Tarihte de Haymana, Nenehatun, Halide Edip ve Şerife Bacı'ların ayağa kalkarak ve toplumda öncü anne olduklarını belirten Orhun, ata sporunun öksüz ve sahipsiz kalmaması için hanımağa olduğunu söyledi. Türkiye'nin ilk altın kemerli hanımağası olduğunu ve geçtiğimiz yıllarda tarihi Samandıra Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde üç yıl üst üste ağa seçildiğini kaydetti.

Türkiye Güreş Federasyonu'nun belirlediği yağlı pehlivan güreş takvimine göre yapılan yağlı pehlivan güreşlerini kaçırmamaya çalıştığını belirten Orhun, ata sporunun toplumda 7'den 77'ye hayat bulması için kadın elinin değmesinin şart olduğunu dile getirdi. Tarihte günümüze dünyaya şan veren pehlivanlarını dünyaya getirenin anne olduğunu ve yağlı güreş organizasyonlarında kadınlarında aktif bir şekilde yer alması gerektiğinin altını çizen Orhun, şöyle konuştu:

"Ben aynı zamanda bir eğitimciyim. Çocuklarımızın ruh ve beden sağlığının dengeli bir şekilde gelişmesi için bir spor dalı ile uğraşması gerektiğine inanıyorum. Yağlı güreşte bizim ata sporumuz. Çocuklarımızın sentetik uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara bulaşmaması için güreşe özendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle annelerin ata sporu güreş etkinliklerinde aktif bir şekilde rol alması gerekir.

Yağlı güreş 6,5 asırdır bizim geleneğimiz. Dünya tarihinde böyle bir gelenek yok. Dünya tarihinde ne bir tarihi Kırkpınar var ne de Elmalı var. Çocuklarımızın sağlam vücutlu ve sağlam düşünceli ve kötü alışkanlıklara buluşmaması için hanım ağa oldum. Ömrümün sonuna kadarda yağlı güreşlere destek olmaya devam edeceğim."

Ata sporu yağlı güreşe karşı ilginin gençler arasında her geçen gün arttığını belirten Orhun, başta Almanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde çocukların küçük yaşta bisiklet kullanmaya başlamasını anne ve babasının rol model olmaya borçlu olduğunu kaydetti. Toroslarda yörük anne ve babaların çocuklarına küçük yaşta güreşle tanışmasında ata sporu olmada teşvik edici olmasının takdire şayan olduğunu vurgulayan Orhun, bölgelerde Cengiz Elbiye, Recep Gürbüz, Osman Aynur, Hasan Tuna, Orhan Okulu, Fatih Atlı, Recep Kara, İsmail Balaban, Ahmet Taşcı, Şaban Yılmaz, Salih Dorum, Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Kemal Karaboğa, Mehmet Güçlü, Hüseyin Çokal, İbrahim Gümüş, Saffet Kayalı, Recep Kılınç ve Nizamettin Akbaş'ların yetişmesindeki temel etkenin aile içinde ata sporuna olan sevgiden kaynaklandığını söyledi.

Güreşin bir peygamber sporu olduğunu da belirten Orhun, "Peygamberimizin amcası Hz. Hamza ünlü ve güçlü bir pehlivandı. Hz. Hamza güreşçilerin piri kabul edilir. Elmalı ve tarihi Kırkpınar hali hazırda dünyanın en uzun soluklu bir güreş organizasyonudur. Dünyada başka örneği yok. Özümüze sahip çıkalım. Özümüze sahip çıkmada erkekler kadar kadınlara sorumluluk düşüyor. Ben de bu sebeple hanımağa oldum. 15 yıldır yağlı güreş organizasyonlarını aralıksız takip ediyorum." diye konuştu.

Hanımağa 10 yıl önce İstanbul Samandıra Yağlı Pehlivan Güreşleri'de üst üste hanımağa seçilerek Türkiye'nin ilk altın kemerli hanımağa ünvanını elde etmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.