Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir?

Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir?

Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir?

Taraflardan birisinin ya da her ikisinin ortak istediği üzerine, hakim kararı ile evlilik yolunun bitirilmesine boşanma adı verilir. Boşanma hayatın akışı içerisinde oldukça doğal bir durum olarak kabul edilir. Ayrıca boşanma davası, kişilerin tutma zorunluğu olmadan açabildiği davalardan birisi konumunda. Fakat boşanma avukatı olmadan açılan bir dava her zaman beklendiği gibi sonuç alınmayabilir. .

 

Evlilik konusunda sıkıntılı süreç yaşayan çiftlerin boşanması kişilerin toplum yaşamdaki varlıklarına da daha pozitif bir etki yaptığı bilinen bir gerçek. Ancak boşanma davası açılıp boşanma kararının çıkabilmesi için belirli bazı nedenlerin yaşanması olması gerekir. Boşanma nedenlerini özel boşanma nedenleri ve genel boşanma nedenleri olarak iki farklı grup halinde inceleyebiliriz.

 

Türkiye’deki boşanma nedenleri medeni hukukun 129. ve 150. maddelerine göre belirli bir düzene oturtulmuştur. Buna göre özel boşanma nedenleri olarak 5 farklı alt başlık sıralanıyor.

 

1-Zina: Zinanın medeni hukuk alanındaki tanımı madde 129 ile düzenlenir. Eğer çiftlerden birisi karşı cinsten üçüncü bir kişi ile cinsel birliktelik yaşarsa bu durum Türk medenini kanuna göre boşanma nedeni sayılır. Şayet zina yapan tarafı eş affederse boşanma davası düşer.

 

2- Cana kast veya fena muamele: Bir başka özel boşanma sebebi ise cana kast veya fena muamele oluyor. Taraflardan birisi diğerinin canına kast ettiyse ya da ağır hakaret ve eziyette bulunduysa boşanma davası açılabilir. Ancak dava bu durumların yaşanmasından sonraki 6 ay içinde açılabilir.

 

3-Cürüm ve Haysiyetsizlik: Taraflardan birisi utanç verici bir suç işlemişse ya da beraber yaşamayı katlanamayacak bir durumda haysiyetsiz bir hale getirdiyse boşanma davası için yeterli bir neden olarak kabul edilir.

 

4-Terk: Eşlerden birisinin evi terk edip evlilik yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde taraflardan birisi boşanma davası açabilir. Ancak ayrılığın en az 3 sürmüş olması gerekiyor ek olarak terk edilme dönemi iki ay olmuş ise hakim aracılığıyla evi terk eden tarafa eve dön diye ihtar yapılması gerekiyor.

 

5-Akıl Hastalığı: Eşlerden birisi en az 3 yıldır akıl hastalığı sorunu ile yaşıyorsa ve tedavisi mümkün değilse eşlerden diğer boşanma davası açabilir. Fakat bu durumda eş için müşterek hayatın yaşanamaz bir noktaya gelmiş olması gerekiyor.

 

Genel boşanma nedenleri arasında ise en fazla bilineni şiddetli geçimsizlik olarak ön plana çıkar. Genel boşanma nedenleri kanunu aslında hakimlere kanunda ayrıntılı bir şekilde yer almayan haller için boşanma hükmü verebilme imkanını sağlar.

 

Boşanma davası Türkiye’nin her ilindeki yetkili mahkemeler aracılığı ile açılabilir. Eğer boşanma avukatı ile çalışmaya karar verdiyseniz konusunda Mercantaş üzerinden destek alabilir ve boşanmaya yönelik tüm sorularınızı Ankara boşanma avukatı kadrosuna yönlendirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.