Halkın çoğu borçlu!

Halkın çoğu borçlu!

TÜİK'in açıkladığı rapora göre Türkiye nüfusunun yüzde 65,4’ü hanesinin taksit ödemeleri ve borçları olduğunu beyan etti. Rapora göre gelir dağılımındaki eşitsizlikte Türkiye, Avrupa'da birinci sırada bulunuyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları araştırma sonuçlarını açıkladı. Rapora göre Türkiye nüfusunun yüzde 15'i yoksulluk sınırının altında kalırken en yüksek gelirlilerin aldığı pay ile en düşük gelirlilerin aldığı pay arasındaki fark 7.7 kat oldu. Gelir dağılımı eşitsizlik ölçütlerinden ‘gini katsayısı’ 0.40 olarak tahmin edildi. 0 ile 1 arasında değişen ve 1’e yaklaştıkça eşitsizliğin arttığının işareti olan gini katsayısında 0.40 değer ile Türkiye Avrupa’nın yine zirvesinde yer aldı. Buna göre Türkiye Avrupa’nın en eşitsiz ülkesi olmaktan yine kurtulamadı. Rapora göre yüzde 20’lik gruplarda, en yüksek gelire sahip son gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 46.6 iken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 6.1 oldu. Buna göre, son yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay, ilk yüzde 20’lik gruba göre 7.7 kat oldu. İlgili gösterge kentsel yerlerde 7.2, kırsal yerlerde ise 6.5 olarak hesaplandı. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirin %50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre nüfusun yüzde 15’i yoksulluk riski altında kaldı. Kentsel ve kırsal yerler için hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre ise kentsel yerlerde bu oran yüzde 13,6 iken, kırsal yerlerde bu oran yüzde 14,3 oldu. Toplam gelir içerisinde en fazla paya yüzde 48.3’lük oranla “maaş-ücret gelirleri” sahip oldu. Bunu yüzde 19.7 ile sosyal transferler ve yüzde 19.6 ile müteşebbis gelirleri izledi. Sosyal transferlerin yüzde 92’sini emekli ve dul-yetim aylıkları oluşturdu. Emekli ve dul-yetim aylıkları toplam gelir içinde yüzde 18.2’lik paya sahip iken, diğer sosyal transferlerin payı yüzde 1.5 olarak belirlendi. Müteşebbis gelirlerinin ise yüzde 67.3’ü tarım-dışı gelirlerden oluştu.

VATANDAŞIN ÇOĞU TATİL YAPAMIYOR

Raporda bir diğer göze çarpan veri ise borçluluk oranı. TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 65,4’ü hanesinin taksit ödemeleri ve borçları (konut alımı ve konut masrafları dışında) olduğunu beyan etti. Vatandaşların yüzde 78,5’i “evden uzakta bir haftalık tatili” ekonomik nedenlerle yapamadığını beyan etti. Ekonomik nedenlerle “beklenmedik harcamalarını” karşılayamayanların oranı yüzde 49, “yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını” karşılayamayanların oranı ise yüzde 75,5 olarak tespit edildi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.