Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Yeni Adresi İçin Temel Atıldı

Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Yeni Adresi İçin Temel Atıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Büyükçekmece’de inşa edilecek Halkalı Gümrük Müdürlüğü Yeni Tesisleri’nin (Lojistik Merkezi) temeli atıld.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Büyükçekmece’de inşa edilecek Halkalı Gümrük Müdürlüğü Yeni Tesisleri’nin (Lojistik Merkezi) temeli atıldı.

2014 Mart ayında tamamlanması planlanan tesis, 215 bin 834 metrekare gümrüklü alanda, 64 bin 676 metrekare kapalı alanda hizmet verecek. Tesis; x-ray araç ve kargo tarama sistemleri, plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kapalı devre kameralar ile elektronik kantarlar ihtiva edecek. İlave olarak depolama alanları, ofisler; restoran, banka ve sigortacılık gibi hizmetleri veren mekânlar içerecek.


Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde şu an 40 milyar dolar ticaret yapılıyor. Bu rakamı ikiye katlayacağı tahmin edilen yeni lojistik merkezin temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile GTİ Başkanı Arif Parmaksız katıldı.

Törende söz alan Hayati Yazıcı, Halkalı Gümrüğü’nün yoğunluğunun arttığından, ithalatçı ve ihracatçının taleplerini tam anlamı ile karşılayamadığından dert yandı. Bu nedenle gümrüğün Büyükçekmece’ye kaydırılacağını belirtti. Yazıcı, yeni tesisin YİD modeli ile 2014 Mart ayına dek inşa edileceğini; yerel seçimlerin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını dile getirdi.


Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün 30 senedir faal olduğunu anlatan Yazıcı, “Şu aşamada Halkalı’da ihracatın ve ithalatın önemli oranda arttığı ortada. Şu aşamada şehir içinde kalan gümrüğün trafik yoğunluğunun arttığı ortada. Mahalli idareler tarafından alınan önlemlerin sınırlar ve kısıtlara neden olduğu da ortada. TIR beklemeleri saatler alıyor. Buna bağlı olarak rekabet gücü daralıyor, maliyetler katlanıyor. Onun için hükümetimiz, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nü daha yararlı, daha tempolu kılmak; şehir trafiğini aksatmamak adına yer aradı ve Büyükçekmece Çatalca Yolu Muratbey’i buldu.” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 10’unun Halkalı’dan yapıldığını bildiren Yazıcı, gümrüğün Büyükçekmece’ye taşınması ile bu oranın daha da artacağını vurguladı.




Büyükçekmece’nin hem ithalatçı hem ihracatçıdan ilgi göreceğine temas eden Gümrük ve Ticaret Bakanı, şunları aktardı:

“Yeni tesiste idari ve ticari alanlar, depolama yerleri, kamera sistemleri, bagaj tarama üniteleri bulunacak. Tabii Halkalı Gümrük Müdürlüğü de kapatılmayacak; Büyükçekmece’ye naklin ardından trenle yapılan taşımalara cevap verecek. Yani gar gümrük müdürlüğü görevi görecek. Büyükçekmece’nin önemli artıları var. Bir defa hizmet alanları, hizmet verenler ile aynı ortamda toplayacak. Kümelenmeye bağlı olarak ithalatçı ve ihracatçıları hizmetlerden daha kolay ve daha rahat faydalandıracak. Dış ticaret maliyetlerini indirecek. Şehir trafiğini aksatmayacak.”



Gümrükler ile ilgili rakamlara değinen Hayati Yazıcı, “Bu sahalarda yapılan ihracat 102 milyar 874 milyon dolara, ithalat 172 milyar 648 milyon dolara denk geliyor. Ayrıca bu sahalar, Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 20’sini tahsil ediyor. “ dedi.


Gümrük maliyetlerini indirme adına önemli icraatlarda bulunduklarından söz eden Yazıcı, bu çerçevede yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasını hayata geçirdiklerini dillendirdi. İhracata yönelik uygulamayı 2014 ilk çeyrekte ithalata da yayacaklarını duyurdu.




TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Halkalı Gümrüğü’nün dış ticarette önemli yeri bulunduğuna ifade ederken, “Buradan her gün 700 TIR ve kamyon giriyor. Buradan, her sene Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 10’unu aşan bölümü yapılıyor.” dedi.





Halkalı’nın İstanbul içinde kaldığından yakınan Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Burası, çekilmez bir hal aldı. Bakın her gün 5 kilometre trafik söz konusu. Durumu gördük, TOBB olarak harekete geçtik. 2023 hedeflerinin altyapısını güçlendirmek için gümrüğü taşımaya koyulduk. YİD modeli ile yapılacak tesis, 220 bin metrekare alanda hizmet verecek. 2023 hedeflerini yakalama adına alanın bir o kadar daha daha da büyütülmesi talimatını Bakan Hayati Yazıcı verdi. “



Hisarcıklıoğlu, 154 milyon lira harcayacakları yeni gümrük binasının 2014 Mart ayında tamamlanacağının, böylece ithalat ve ihracat maliyetlerinin ineceğinin altını çizdi.



Aralarında Kapıkule, İpsala ve Sarp’ın da bulunduğu 7 gümrüğün modernizasyonu için TOBB olarak 300 milyon lira yatırım yaptıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Modernizasyondan dolayı her sene 234 milyon lira vergi olarak devletin cebine girdi. Özel sektör 410 milyon lira gelir elde etti. Gelinen aşamada buralardan bir senede 14 milyon yolcu, 2,5 milyon TIR, 5,5 milyon taşıt geçiyor. “ açıklamalarında bulundu.



Rifat Hisarcıklıoğlu, yenilenen gümrük kapılarının dünyanın tamamına örnek olarak verildiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.