Güvenliği takan yok

Güvenliği takan yok

Türkiye'de iş güvenliği pek önemsenmiyor. İş kazalarında her gün çok sayıda işçi hayatını kaybediyor. İşçiler, inşaatın son katında beton dökerken görüntülendi. Kamu binasında çalışan 6 işçinin de baretsiz çalıştığı, hiçbir güvenlik tedbiri almadığı görül

İş güvenliğiyle ilgili çıkan yasalar kağıt üzerinde kalıyor. Devlet şantiyeleri yeterince denetlemezken, işçiler de baret bile takmıyor.
 
Karapınar Ziraat Odası'nın yeni bina inşatında çalışan işçiler, baret ve kemer takmadan çalışıyor. İşçiler, inşaatın son katında beton dökerken görüntülendi. Kamu binasında çalışan 6 işçinin de baretsiz çalıştığı, hiçbir güvenlik tedbiri almadığı görüldü. Koruyucu ekipman kullanmadan çalışan işçiler, Türkiye'de iş güvenliğine önem verilmediğini gözler önüne serdi. İş kazaları nedeniyle ülke genelinde her gün 4 işçi hayatını kaybediyor. İş güvenliği noktasında çıkarılan kanunlar kağıt üzerinde kalıyor. Şantiyelerdeki 'Önce iş güvenliği' şeklindeki uyarı yazılarına aldırış eden yok. Avrupa ülkelerinde inşaatlarda beretsiz ve kemersiz kimse çalışmıyor. Ancak Türkiye'de işçilerin yarısı baretsiz çalışıyor. İşçiler, "Baret başımı sıkıyor, kemer rahat çalışmama engel oluyor" diyerek koruyucu ekipman takmıyor. İşverenler de 'koruyucu ekipmanlar ek maliyet getiriyor' diyerek ekipman almıyor. Binlerce kişinin istihdam edildiği inşaat sektörü, aynı zamanda iş güvenliğinin en fazla ihmal edildiği sektör.
 
6.20141115100032.jpg
 
YASALAR KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş güvenliği paketini açıkladı. Paketin bu hafta Meclis'e sunulacağını kaydeden Davutoğlu, "Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışana mesleki yeterlilik belgesi geliyor. Üniversite ve meslek yüksek okullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirilecek. Yapı denetim firmalarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk getirilecek. İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirilecek. İş kazası olmayan iş yerlerini ödüllendireceğiz. Çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil, yüzde 1 olarak tahsil edilecek. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacak. İdari para cezalarında ciddi artışlar getireceğiz. Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)'nun 167 ve 176 sayılı maden ve inşaatlarında iş sağlığı güvenliği ile ilgili sözleşmeleri ile ilgili yasal süreci hızlandırdık" dedi. Ancak yasalar kağıt üzerinde kalıyor. Şantiyeler yeterince denetlenmiyor. İşçiler de iş güvenliği yasalarına uygun hareket etmiyor. 
KERİM ATICI - merhabahaber.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.