Güroymak'ta Çeltikten Sonra, Mantar Üretimine De Başlanılıyor

Güroymak'ta Çeltikten Sonra, Mantar Üretimine De Başlanılıyor

Bitlis’in Güroymak ilçesinde 74 yıl aradan sonra çeltik üretimine başlanmasının ardından şimdide “istiridye mantarı” üretimi için kollar sıvandı.Güroymak Kaymakamlığı öncülüğünde ilçenin tarımsal alanda kalkınmasını sağlamak...

Bitlis’in Güroymak ilçesinde 74 yıl aradan sonra çeltik üretimine başlanmasının ardından şimdide “istiridye mantarı” üretimi için kollar sıvandı.

Güroymak Kaymakamlığı öncülüğünde ilçenin tarımsal alanda kalkınmasını sağlamak ve alternatif ürünler geliştirme çalışmaları kapsamında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) programı kapsamında sunulan “İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği” projesi kabul edildi.

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte ilçede var olan alternatif ürün eksikliğinin çeltik üretiminin ardından istiridye mantarı yetiştiriciliğini yapılmasıyla daha da zenginleşeceği düşünülüyor. Projenin diğer bir diğer avantajı ise yörede hep arka planda yer alan kadın emeğinin daha ön plana çıkarılarak aile ekonomisine önemli katkı sağlanması olacak.

Konu ile açıklamada bulunan Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, “ İlçemizde tarım alanında kalkınma hamlesi başlattık. 1940’lı yıllarda yetiştirilip ara verilen, 74 yıl aradan sonra tekrar üretimine başlanan çeltikten sonra “manda toplulaştırması, mandıracılık tesisi, her köye bir ürün” gibi proje çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda DAKA’ya sunmuş olduğumuz “istiridye mantarı projesi” kabul edildi. Bu projemiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bir ilktir. İlçemiz ekonomisine büyük katkı yapacağını düşündüğümüz bu proje istihdam sorununa ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır. Projenin ilçemiz halkına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Özgül ise “Yöremizde alışılagelmiş yem bitkileri üretimi ve daha önce bazı sebeplerden dolayı sın bulan tütün ve şekerpancarı üretimine alternatif tarım tarımsal ürün olarak pirinçten sonra istiridye mantarı yetiştiriciliğini de yöremiz halkına kazandırarak çiftçilerimizin ekonomik refah düzeyini yükseltme ve tarımsal çeşitliliği arttırma konularında yaptığımız çalışmaların olumlu sonuçlanması bizi çok mutlu etti. Bu kapsamdaki çalışmalarımız devam edecektir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.