Gürkan Gülcemal: "Okullar vaka artış hızını tetiklemez"

Gürkan Gülcemal: "Okullar vaka artış hızını tetiklemez"

Okulların açılmasının, vaka sayısındaki artışı tetiklemeyeciğini, özellikle tüm özel okullarda gereken önlemlerin alındığını söyleyen (ÖZDER) Konya Şube Başkanı Gürkan Gülcemal, “Okullar açılmalı. Öğrenciler okullarını ve öğretmenlerini özledi” dedi

Daha önce 31 Ağustos'da başlanacağı yüz yüze eğitim, vaka sayısındaki artışla birlikte 21 Eylül'e ertelendi. Okullar, belirlenen tarihte açılmazken, ilk etapta uzaktan eğitim yapılacak. Salgının seyrine göre ise yeni kararların alması bekleniyor. Bu süreçte özel okullarda 8. ve 12. sınıflar için eğitimler başladı. Konya'daki çoğu veli, çocuğunu okula gönderdi. Devlet okulunda okuyan öğrenciler için ise nasıl bir karar alınacağı merak ediliyor.

SÜRECİN NEREYE EVRİLECEĞİ KESTİRİLEMİYOR

Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şube Başkanı Gürkan Gülcemal, pandemi sürecinden özel okulların ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Birçok özel okulun gerekli önlemleri alıp, uzaktan eğitim ile süreci atlattığını ifade eden Gülcemal, “Verilmesi gereken bütün eğitimler, uzaktan eğitimle verildi. Devletimiz de özel firmalara bu süreçte destek oldu, süreç minimum zararla atlatıldı” dedi. Pandemi sürecinin devam ettiğini, salgının seyrinin de bir türlü aşağılara inmediğini aktaran Gülcemal, “Sürecin nereye doğru evrileceği de tam olarak kestirilemiyor. Önümüzde 2020-2021 eğitim öğretim dönemi var. Okulların açılmasını istiyoruz. Öğrenciler okullarını, sıralarını, öğretmenlerini özledi. Sınava girecek çocuklarımız var. Piyasada yanlış anlaşılmalara meydan verecek durumlar ortaya çıktı. 21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlarsa, öğrenciler büyük kayıp yaşayacağını söyleyenler oldu. Böyle bir kayıp olmayacak. 21 Eylül'de okullarda eğitim başlarsa, takvimine göre normal bir işleyiş olur ve eğitim öğretim döneminde aksama olmaz” şeklinde konuştu.

ÖZEL OKULLARDA SIKINTI YOK DEVLETTE OLABİLİR

Bakanlığın aldığı karar ile özel okullarda 8. ve 12. sınıf öğrencilerinin 20 Ağustos itibariyle yüz yüze eğitime başladıklarını dile getiren Gülcemal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'da birçok özel okul, 24 Ağustos itibariyle eğitime başladı. Okulların temiz belgeleri alındı. Fiziki mekanın yeterliliği, personel yeterliliği, salgın şartlarına uygun olarak 12 kişilik sınıflarda maske, mesafe temizlik şartlarına uyarak, derslere başlanıldı. Okullar, dışarıdan bu noktada daha güvenli. Her öğrenci, her gün aynı sırada oturuyor. Okula girerken ateşleri ölçülüyor, sınıflar dezenfekte ediliyor ve havalandırılıyor. Salgının seyrine negatif yön vermeden eğitim öğretim bir noktada devam ediyor. Her sınıfın yanında dezenfektanlar bulunuyor. Vaka sayısının artışında eğitim öğretim alanının olumsuz bir katkısı olmaz. Bütün özel okullarda gerekli tedbirler zaten alınıyor. Eğitim öğretim ortamlarında titizlik had safhada. Bundan sonraki süreçte herhangi bir vakanın görülmesini de öngörmüyoruz. Özel okullar bütün imkanlarını ortaya koyuyor. Sosyal mesafeye uygun önlemler alınıyor. Devlet okullarında 35-40 kişi eğitim görüyor. Sınıfların bölünmesi durumunda öğretmen ihtiyacı ortaya çıkacak. Devlet okullarında sıkıntılar olabilir. Devlet-özel işbirliğinin bu süreçte artırılması gerekir. Zaten devlet, bir öğrenciye yıllık 10 bin TL masraf ediyor. Şuan bu masraf 12-13 bin TL'lere çıktı. Öğretmen, bina giderleri ve diğer giderler devletin giderleri arasında yer alıyor. Devlet, daha önce özel okulu teşvik noktasında bir uygulaması olmuştu. Bu uygulamanın devam ettirilmesi durumunda hem özel okulların maddi olarak kaybı çok fazla olmaz hem de öğrenciler eğitimden geri kalınmaz.”

ÖZEL OKULLARA YÖNELİK CİDDİ ALGI VAR!

Özel Öğretim Kurslarının 1 Haziran'dan beri açık olduğunu, yoğunluğun okullara göre çok daha fazla olduğunu dile getiren Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şube Başkanı Gürkan Gülcemal, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “Yoğunluk çok daha fazla. Şükür, şimdiye kadar olumsuz bir durum görülmedi. Bugün hemen hemen herkesin bir yakınında virüs çıkıyor. Bilinç daha fazla arttı. Kurallara daha fazla riayet ediliyor. Birçok özel okul, bizim üyemiz. Yarı öğrenci ile eğitime başladılar. Bir sıkıntı yok. Kaldı ki, çocukların sosyal mesafeye dikkat etme ve maske takma noktasında büyüklere göre daha hassasiyet gösterdiği biliniyor. Her teneffüste çoğu alanda denetlemeler yapılıyor. Okulların salgını tetikleme durumu yok. Velilerimizi bilgilendiriyoruz. Öğrencileri gönül rahatlığıyla okula gönderiyorlar. Normal şartlarda herkes özel okulda okuyamıyor. Belli bir kitle özel okulda okuyor. Herkesin kapasitesi de farklı. Başarılı bir öğrenci ücret vermeden de özel okulda okuyabiliyor. Devlet, her öğrenciye destek vereceğini söylerse, veliler için ciddi ekonomik problem olmaz. Ayrıca özel okul fiyatlarında da çok fazla bir değişiklik olmadı. TEFE, TÜFE değişimleri baz alınarak sadece bir fiyat artışına gidildi. Özel okullara yönelik ciddi algılar yapılıyor. Yemek ve servis ücretlerinin velilere iade edilmediği noktasında haberler çıktı. Bütün özel okullarda yemek ve servis ücreti velilere iade edildi. Anlatıldığı gibi bir problem yaşanmadı. Özel okullar, taşın altına gövdelerini koydu. Öncelikli olarak eğitim düşünülüyor daha sonra ekonomi düşünülüyor. Bizim tek gelirimiz veliden gelen gelir.”

EMRE ÖZGÜL

4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum