Güney Komşulardaki Karışıklık Sebze Ve Meyve İhracatını Yüzde 50 Düşürdü

Güney Komşulardaki Karışıklık Sebze Ve Meyve İhracatını Yüzde 50 Düşürdü

Türkiye’de özellikle kuru bakliyat, soğan, patates ve ikinci kalite meyvenin yüzde 80’lere varan kısmının güney sınır komşularına ihraç edildiğini aktaran Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Patates, soğan ve kuru bakliyat...

Türkiye’de özellikle kuru bakliyat, soğan, patates ve ikinci kalite meyvenin yüzde 80’lere varan kısmının güney sınır komşularına ihraç edildiğini aktaran Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Patates, soğan ve kuru bakliyat özellikle güneydeki komşularımıza gidiyordu. Meyvenin de ikinci kalitesi yine o tarafa ihraç ediliyordu. Ancak güney komşularımızdaki savaş ve karışıklıklar bu ihracatımızı yüzde 50 oranında olumsuz etkiledi.” dedi.

Geçen yıla göre 2014’ün Yenişehir çiftçisi açısından biraz daha sıkıntılı geçtiğini belirten Sadi Aktaş, üretimde sıkıntı olmadığını ancak pazar konusunda yaşanan sıkıntıların üreticiyi zorladığını; biberi ile ünlü Yenişehir’de de ihracatta yaşanan sıkıntının üreticiyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

TARLADA 30-40 KURUŞ MARKETTE 3 LİRA

Pazarda yaşanan sıkıntı nedeniyle üreticinin ürünü satamadığını anlatan Aktaş, “Üretici masrafını zor çıkarıyor. Pazarda sıkıntı var. Bugün biz 30-40 kuruşa sebze satarken, aynı ürün markette 2-3 liraya satılıyor. Üretici bunu 1 liraya satabilirse anacak para kazanacak ama satamıyor.” diye konuştu.

Dış pazarda yaşanan daralmanın, iç piyasada üretici açısından fiyatları düşürdüğünü anlatan Sadi Aktaş, “Şu anda biber ve diğer sebze 30-40 kuruş ama kimse almıyor. Şu anda Yenişehir sezonu bitmek üzere, Antalya ve Mersin sezonu başladı. İhracatta bizde bitti, Mersin ve Antalya’da başladı. Bizde ihracat sezonu çok iyi geçmedi. Geçmiş yıla göre düşük. Geçen yıla göre yüzde 20 düşüş var. Bu da pazar açısından kaynaklandı. Buradan sevkiyat azaldı. İhracatçı sayısı, para kazanamadığı için düştü. Çünkü firmalar para kazanamayınca ihracatı bırakıyor.” şeklinde konuştu.

GÜNEYDEKİ SORUNLAR İHRACATI YÜZDE 50 VURDU

Türkiye’de özellikle kuru bakliyat, soğan, patates ve ikinci kalite meyvenin yüzde 80’lere varan kısmının, güney sınır komşularına gittiğini anlatan Sadi Aktaş, “Patateste, soğan ve kuru bakliyat özellikle güneydeki komşularımıza gidiyordu. Meyvenin de ikinci kalitesi yine o tarafa ihraç ediliyordu. Ancak güney komşularımızdaki savaş ve karışıklıklar bu ihracatımızı doğrudan etkiledi. Bu durum patates, soğan ve ikinci kalite meyvede ihracatımızı yüzde 50 oranında olumsuz etkiledi. İkinci kalite meyvenin yüzde 80’i bu bölgeye gidiyor. Çok büyük zarar oldu.” şeklinde bilgi verdi.

Biberin ise daha çok Avrupa ülkelerindeki pazara ihraç edildiğini anlatan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ancak bu alanda da son zamanlarda Fas ve İspanya gibi ülkelerle özellikle girdi fiyatları nedeniyle rekabet sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

BİBER İHRACATINDA YÜZDE 20 DÜŞÜŞ VAR

Yaşanan sıkıntılar ve pazar daralması nedeniyle ilçede biber ihracatında bu sene yüzde 20 düşüş yaşadıklarını anlatan Sadi Aktaş, “Geçmiş yıllarda 14 bin ton gibi bir oranda Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yaparken, bu yıl 10 bin tonun üzerine çıkamadık. Bundaki sebep ise kaliteden çok pazar sıkıntısı ve girdi fiyatları. Bunun aşılması için üreticiye destek verilmeli. Fazla engeller var, girdi fiyatları fazla.” diye ifade etti.

Yenişehir ilçesinde bu yıl biber üretiminin yaklaşık 65 bin ton olarak gerçekleştiğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, şöyle devam etti: “Bunun 10 bin ton civarında olan kısmını ihraç ettik. Kalanı ise iç piyasaya gitti ama fazla kaldığı için mal çöktü. Fiyat 30-40 kuruşa düştü. Çiftçi, ürününü bir liranın üzerinde satamadı. Ama marketlerde 3 lira, biz bir liraya bile satamadık. Bu pazar konusunu aşmamız lazım. Üretici ile tüketicinin arasındaki aşırı farkı engellemek için yeni çıkan hal yasasında var ama uygulama yok. Üretici malını götürüp büyük şehirlerde satabilecek sistem oluşmalı, bu tür üretici birliklerine önem verilmeli.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.