Güney Kıbrıs'ta "başkanlık" seçimine doğru

Güney Kıbrıs'ta "başkanlık" seçimine doğru

Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerinde Anastasiadis ve Malas yarışacak

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY), 17 Şubat'ta yapılan başkanlık seçimlerinde adaylardan hiçbirinin yüzde 50'yi aşamaması nedeniyle, seçmenler ikinci tur seçimleri için Pazar günü yeniden sandık başına gidiyor.

24 Şubat'ta yapılacak ikinci turda, en çok oy alan Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis ile AKEL (Komünist Parti) adayı Stavros Malas yarışacak.

Sağcı muhafazakarların ve liberallerin desteklediği Anastasiadis'in favori olarak gösterildiği seçimlerde, adaylardan birinin diğerine oranla fazla 1 oy alması durumunda başkan seçilecek. Pazar günü yapılacak seçimlerde sadece iki adayın bulunması nedeniyle oylama sonucunun kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyor.

Yeni lider 28 Şubat'ta mecliste yapılacak özel oturumda, Dimitris Hristofyas'ın istifa etmesinin ardından resmen göreve başlamış olacak.

"Başkanlık" sistemiyle yönetilen GKRY'de yapılacak seçimde, lider olacak kişi 5 yıl süreyle GKRY'yi yönetecek ve Kıbrıs müzakerelerinde Rum tarafını yönlendirecek kişi olacak.

KLİSE , ANASTASİADİS'İN YANINDA

GKRY'de, 24 Şubat Pazar günü yapılacak başkanlık seçimine çok az bir süre kala, Anastasiadis ve Malas, birinci turda elenen diğer adayları ve seçmenlerini yanlarına çekmek için çabalarını yoğunlaştırırken, Kıbrıs (Rum) Kilisesi'nden Anastasiadis'e destek geldi.

GKRY Başpiskoposu Hrisostomos, yaptığı açıklamada, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik zor durum karşısında başka seçenek bulunmadığını belirterek, Anastasiadis'in adaylığını desteklediğini açıkladı. Hrisostomos, DİKO'lu seçmenlere de buna göre oylarını kullanmaları çağrısında bulundu.

Anastasiadis ise GKRY'li seçmenlere Pazar günü güçlerini birleştirerek, ülke yönetiminde değişiklik yapma çağrısında bulundu. Bu konuda umursamazlığın ve duygusuzluğun ülkeyi felakete sürükleyecek bir beş yıla mahkum edeceğini ifade eden Anastasiadis, GKRY'nin böyle bir şeye dayanacak gücü bulunmadığını söyledi.

Rakibi Malas ise "Annan Planı'na" evet demekle eleştirdiği Anastasiadis'in başkan olması durumunda, yarı resmi kamu kurumlarının özelleştirileceğini ve binlerce çalışanın işsiz kalacağını ileri sürdü. GKRY'deki "Kıbrıs Demokratik Direnişçiler Birliği", ikinci turda, "direnişçi" bir aileden geldiğini belirttiği AKEL'in adayı Malas'ı destekleyeceğini açıkladı.

LİLİKAS TARAFSIZ

Diğer yandan, birinci tur seçimlerinde yüksek oranda oy toplayarak öne çıkan ilk üç isimden biri olan bağımsız aday Yorgos Lillikas ise ikinci tura kalan Anastasiadis ve Malas ile aralarında Kıbrıs sorunu ve ekonomi konusunda büyük görüş farklılığı bulunduğunu belirterek, hiçbirini desteklemeyeceğini açıkladı.

Anastasiadis ve Malas'ı, Kıbrıs müzakerelerinin kaldığı noktadan devam etmesini ve iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklindeki çözümü destekledikleri için tek yanlı taviz politikası izlemekle suçlayan Lillikas, iki adayın ekonomi politikalarının ise ülkeyi sefalete ve bağımlılığa götüreceğini iddia etti. GKRY'de 17 Şubat'ta yapılan birinci tur başkanlık seçimlerinde, Nikos Anastasiadis yüzde 45.46, Stavros Malas yüzde 26.91 ve Yorgos Lillikas da yüzde 24.9 oranında oy almıştı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.