Güney Afrika Lideri Jacob Zuma'dan Türk Okullarına 'Bilim' Teşekkürü

Güney Afrika Lideri Jacob Zuma'dan Türk Okullarına 'Bilim' Teşekkürü

Johannesburg’da bu yıl ikincisi düzenlenen Güney Afrika-Türk İşadamları Derneği (SATBA) ödül törenine katılan Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, 350 seçkin davetlinin katıldığı programda, ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarına...

Johannesburg’da bu yıl ikincisi düzenlenen Güney Afrika-Türk İşadamları Derneği (SATBA) ödül törenine katılan Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, 350 seçkin davetlinin katıldığı programda, ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarına özellikle “başarılı matematik ve fen eğitiminden” dolayı teşekkür etti. Zuma, konuşmasının devamında Türk işadamlarını ülkesinde yatırıma davet etti.

Güney Afrika lideri Zuma’nın yanı sıra Gauteng eyaleti Başkanı David Makhura, Spor Bakanı Fikile Mbalula, Turizm Bakan Yardımcısı Tokozile Xasa, Kobi Kalkındırma Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, eski Meclis Başkanı Max Sisulu, iktidardaki ANC'nin Mali İşler Sorumlusu Zweli Mkhize, önemli işadamları, diplomatlar ve gazetecilerin katıldığı programda 7 dalda ödül verildi.

Gecenin en anlamlı ödülü olan “Yaşam Boyu Başarı”ya Güney Afrika'nın ilk büyük siyah iş adamı ve Nelson Mandela'nın 50 yıllık dava arkadaşı olan 87 yaşındaki Richard Maponya layık görüldü. Zuma'nın ellerinden tutarak sahneye çıkardığı Maponya'nın ödül alırken bütün solana duygulu anlar yaşattığı gözlendi.

ZUMA: NİZAMİYE KÜLLİYESİ, AFRİKA KÜLTÜRÜNE BÜYÜK KATKI

Yoğun programına rağmen SATBA'nın töreninde hazır bulunan Jacob Zuma, Türkiye hakkındaki uzun konuşmasında, “Bu çok önemli buluşmada söz almak benim için çok önemli. Bugün verdiğiniz ödüller ilerideki ekonomik işbirliğimiz açısından büyük önem arz ediyor. Bu ödüller ayrıca iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin göstergesidir. Muhteşem Nizamiye Külliyesi, Türklerin Afrika kültürüne yaptığı çok büyük bir katkıdır.” ifadelerini kullandı. Zuma ayrıca, “Ülkemde faaliyet gösteren Türk okulları Horizon ve Star Kolejleri özellikle matematik ve fen eğitimindeki üstün başarılarıyla ayrı bir yere sahiptir. Ayrıca Güney Afrikalı öğrencilerin Türkiye'de mühendislik, turizm, ekonomi, eğitim gibi alanlarda yükseköğretim alması çok memnuniyet vericidir.” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticari ilişkilerin de hızla arttığına dikkat çeken Zuma, “Ülkemiz Türk yatırımcılar için çok caziptir. Türkler giyim ve tekstil endüstrisinde çok büyük bir birikime sahip. Türk yatırımcılar için kapılarımız her zaman açıktır.” diyerek Türk yatırımcıları yatırım yapmaya çağırdı. Zuma'ya konuşmasının ardından el dokuması Türk halısı hediye edildi.

SPOR BAKANINDAN FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ’YE TEŞEKKÜR

Programın sunuculuğunu Güney Afrika'nın efsane radyo haber spikeri Tim Modise ile Spor Bakanı Fikile Mbalula yaptı. "Bakan olduğum için uzun zamandır sunuculuk yapmıyordum" şakası ile salonu güldüren Mbalula, "Türk alim Fethullah Gülen'den ilham alan Türk gönüllüleri, eğitim, diyalog, iş adamları derneği, yardım kuruluşları ile Güney Afrika halkına çok büyük hizmetler veriyorlar" dedi. Gülen'e teşekkür eden Mbalula, 2007'de kurulan SATBA'nın iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması ve Güney Afrika'daki Türk yatırımlarında anahtar rol üstlendiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Kobi Kalkındırma Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe ise "Bu gece çok değerli bir gece. 3 yıl önce Türkiye'ye bir iş heyeti götürdüm. Bizim ülkemiz Afrika'nın giriş yeri. Türkiye ise üç kıtaya açılan çok stratejik bir ülke. Birlikte çalışarak eşitsizliği ve fakirliği yenebiliriz." diye konuştu.

SATBA Genel Sekreteri Serkan Ergül de şu değerlendirmeleri yaptı: "Derneğimiz Gauteng Kalkınma Ajansı, Siyah İş Konseyi, Güney Afrika İş Kadınları Derneği ve Güney Afrika Ticaret ve Endüstri Odası ile ortaklaşa projeler üretiyor. Bugün 2'inci ödüllerimizi vermenin gururunu yaşıyoruz. Türk yatırımcıların Güney Afrika'da kobilerin gelişmesine katkıları adına ciddi görüşmeler yapıyoruz. Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın gecemizi onurlandırması iki ülke ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacaktır" dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.