Gündoğdu: Mgk Kararlarının Hiç Bir Hukuki Dayanağı Yoktur

Gündoğdu: Mgk Kararlarının Hiç Bir Hukuki Dayanağı Yoktur

Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Mücahit Gündoğdu, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde yer alan 'legal görünüm altında illegal faaliyetler yürüten' ifadesinin hiç bir hukuki dayanağının olmadığını...

Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Mücahit Gündoğdu, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde yer alan 'legal görünüm altında illegal faaliyetler yürüten' ifadesinin hiç bir hukuki dayanağının olmadığını söyledi. Gündoğdu, "Hukuka göre bir şey ya legaldir ya da illegal." dedi.

Manavgat'taki hukuk bürosunda açıklamalarda bulunan Gündoğdu, MGK bildirimleriyle Türkiye'nin dünyaya rezil olduğunu ifade etti. Gündoğdu, ülkede hiç bir gücün hukuktan üstün olamayacağını, bununda en başında Anayasa Mahkemesi olduğunu söyledi. Bir ülke Anayasa'sında Anayasa Mahkemesi kararları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kararları, Yargıtay ve Danıştay kararları esas alınarak hukukun üstünlüğü ve hukuki güvenliğin tesis edilebileceğinin altını çizen Gündoğdu, MGK bildirimlerinin hiç bir hukuki yaptırımın olmadığı, hepsinin tavsiye niteliğinde olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı. Belli bir öfke ve garaza göre de MGK'ya toplumun bir kesimini yok etme ve baskı altına almaya yönelik gündem oluşturmanın anayasal suç olduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Hiç kimse, hiç bir parti, lider veya grup kendi şahsi çıkar ve düşüncesine ve parti menfaatine göre MGK'yı kullanamaz." dedi.

Ceza hükmü içeren kanunlarda suçların ve suç örgütü tanımının belli olduğunu belirten Gündoğdu, fiil ve eylemlerle ilgili yasalara aykırı hareket edenlerin kanunda tanımlarının belli olduğunu kaydetti. İleri demokrasi ülkelerde herkesin fikir ve düşüncesini eyleme dönüşmediği sürece açıkça ifade ettiğine dikkat çeken Gündoğdu, "Eyleme dönüşmediği sürece herkes fikrini ve hür düşüncesini açıklayabilir. Sivil toplum kuruluşları toplumda yaptıkları pozitif iyi çalışmalarla sosyal yaşama katkı sunan kuruluşlardır. Dünyanın hiç bir ülkesinde bir sivil toplum kuruluşu suç örgütü kapsamında değerlendirilmemiştir. Böyle bir değerlendirme ülkemizi dünyaya gülünç hale getirir. MGK bildirisi, ülkemizi gülünç duruma düşürdü. Sivil toplum örgütleriyle kanunda tanımı bulunan suç örgütleri suç örgütleri apayrı şeylerdir. Birbirinden uzaktır." ifadelerini kullandı.

Ülkede cemaatlerin toplumsal bir gerçek olduğunu belirten Gündoğdu, bunun aynı zamanda Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bayram-ı Veli, Hacı Beştaşi Veli ve Mevlana gibi Anadolu Alperenleri'nin toplumun manevi yönden inşaacıları olduğu için 1071'den bu yana halk nezdinde bir karşılığı olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.