Güdümlü füzelerin nirvanası geliyor
Türkiye'nin savunma alanındaki atakları, milli projeler ile devam ediyor. Bu bağlamda savunma teknolojileri alanında çok sayıda proje çalışması yapan TÜBİTAK, füzelerin Nirvana'sı olarak nitelendirilen 'havadan havaya' füze üzerinde çalışıyor. 'Havadan havaya' olarak anılan füzeler hareketli bir noktadan hareketli bir cisme atılıyor. Bu çalışma hayata geçerse Türkiye'nin savunma alanındaki gücü ciddi derecede artıyor.
Nihat Ergün: Füzelerin Nirvanası
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜBİTAK'ın, 'havadan havaya füze çalışması yürüttüğünü belirten Ergün, şunları söyledi:
"Bu füze, güdümlü füzelerin Nirvana'sı diyebileceğimiz 'havadan havaya' füzelerdir. TÜBİTAK, bunun üzerinde çalışma yürütüyor. Çünkü, hareketli bir noktadan hareketli bir cisme atmanız gerekiyor. En zor işlerden bir tanesi bu, yani hesaplanması, planlanması. Bunları şimdi biz parayla satın alıyoruz, bu tür uçaklarda kullanılanları. Uçaktan uçağa atacaksınız bunu, sizin uçağınız da hareketli, karşı taraftaki uçak da hareketli. Bunun güdümlü olarak yapılması son derece zor. Ama güdümlü füzeler konusundaki çalışmamız, bize bu yetkinliği de önemli oranda kazandırdı. Şimdi bizim TÜBİTAK'ta yapmış olduğumuz çalışmalardan bir tanesi de havadan havaya bir füze çalışması gerçekleştirmek.''
Güdümlü füzeler de geliyor
Ülkemiz güdümlü füzelerde de önemli mesafe aldı. Seyir füzesi olarak SOM füzesi yapıldı, seri üretimine başlandı. SOM füzesi karadan karaya ya da havadan karaya 240 kilometre mesafeye kadar kendi hedefini buluyor. Uydudan veya yer haritaları üzerinden hareket etme kabiliyeti olan füzeler, yön değiştirebiliyor veya yönlendirilebiliyor. SOM'un 500 kilometrelik menzile sahip olanlarının çalışmaları da başladı.
Akılsız bombalar, akıllı hale geldi
Bakan Ergün, TÜBİTAK'ın yürüttüğü başka bir çalışmayla da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki 'akılsız bomba' denilen, uçaktan pilotun kabiliyetine ve hava şartlarına bağımlı olarak bırakılan bombaların, 'güdüm kitleri' oluşturarak akıllı bomba haline getirildiğini bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.