Gubari sanatına yoğun ilgi

Gubari sanatına yoğun ilgi

Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı. Törenlerin başlaması ile vuslat dönemi boyunca sürecek sergiler açıldı.

Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı. Törenlerin başlaması ile vuslat dönemi boyunca sürecek sergiler açıldı. Mevlana Kültür Merkezi'nde açılan sergilerde hat, minyatür, cam üfleme ve çini sanatı üzerine birçok eser sergilendi. Sergide gubari sanatına üzerine çalışmalar yapan Necati Korkmaz'ın eserleri oldukça ilgi gördü.

Gubari sanatçısı Necati Korkmaz, "Gubari hat sanatıyla uğraşıyorum. Yaklaşık 37 yıldır bu işle uğraşıyorum. Türkiye'de gubari hat sanatı üzerine çalışmalar yapan tek sanatçıyım. Dünyada ise bu sanatı yapan 3 kişi var. Gubari sanatı toz yazı anlamına gelir. Gubari mercimekler üzerine yazılmış toz yazılardan oluşur. Gubari sanatını 1987'den beri yapıyorum. Çizgi ya da hattın karmaşıklığına göre, bir örneği gerçekleştirebilmek için 1 ila 3 güne kadar bir işçilik gerekebiliyor. Yazdığımız malzemelere çok önem gösteriyorum. Gubari sanatına çok özen göstermek gerekiyor. Mesela yaklaşık 3-4 yıl evvel 1.5 yıllık emeğimin sonucunda Kur'an-ı Kerim'i en küçük halinde yazdım. Gubari sanatına çok özen göstermeniz gerekiyor. Nefes alışınıza, eliniz titremesine ve birçok konuda özen göstermelisiniz. Eğer gerekli özeni göstermediğiniz zaman bir dikkatsizlikle bütün çalışmanız bir anda yok olabiliyor. Bundan dolayı gubari sanatı çok zor bir sanattır. Konya çok güzel bir şehir. 15 yıldır Konya'ya geliyorum. Her sene Vuslat törenlerinde standımızı açarak insanlara yaptığım çalışmaları sergiliyorum" ifadelerini kullandı.

ZÜLEYHA ÖNAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.