Görmez: Müslüman Ülkeler 1 Aylık İsrafı Önlerse Gazze’yi Yeniden İmar Ederler

Görmez: Müslüman Ülkeler 1 Aylık İsrafı Önlerse Gazze’yi Yeniden İmar Ederler

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başbakanlık genelgesi ile başlattıkları ve TİKA koordinatörlüğünde yürüttükleri Gazze’ye yardım kampanyası kapsamında, bugüne kadar 52 milyon 900 bin lira yardım topladıklarını açıkladı....

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Başbakanlık genelgesi ile başlattıkları ve TİKA koordinatörlüğünde yürüttükleri Gazze’ye yardım kampanyası kapsamında, bugüne kadar 52 milyon 900 bin lira yardım topladıklarını açıkladı.

Bugün Gazze’nin tamamen elektriksiz olduğunu, Gazze’de ışık, su, ilaç ve gıda olmadığını belirten Görmez, “İşin en üzücü tarafı dünyadan ses yok ve uluslararası yardım kuruluşlarından ilgi yok. Çok daha kalbimi yaralayan husus ise İslam dünyasından ses yok. Böyle olduğu için Diyanet ve TİKA olarak bu yardım kampanyasını devam ettirmek istiyoruz. Yeni başlığımız insanlığın vicdanını onarmak için gelin Gazze’yi yeniden imar edelim. Bu, sadece halkımıza bir seslenişim değildir. Bu, aynı zamanda bütün Müslüman kardeşlerimize bir sesleniş ve bir çığlıktır. İnsanlığın vicdanını onarmak için gelin hep birlikte Gazze’yi yeniden onaralım yeniden imar edelim. Bilhassa petrol zengini Müslümanlar kardeşlerimize sesleniyorum. Sadece 1 aylık israflarımızı önlersek inanıyorum ki Gazze’yi yeniden imar ederiz. Müslüman ülkelerin büyük bir kısmı sadece 1 aylık israflarını önlerlerse Gazze’yi yeniden imar ederler.” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Eski Filistin Gazze Yönetimi Evkaf Bakanı İsmail Rıdvan’ın da katılımıyla Gazze’ye yardımlar konusunda açıklama yaptı. Görmez, Başbakanlığın Ramazan ayında başlattığı ve TİKA koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Gazze’ye yapılan yardım konusunda bilgilendirme amacıyla bir araya geldiklerini dile getirdi.

İslam dini, Müslümanların, tarihin en zor süreçlerinden geçtiğini belirten Görmez, “Bir taraftan yanıbaşımızda kardeş katline sahip olan topraklar, Suriye’de, Irak’ta çok acı hadiseler yaşanırken, bir taraftan da Müslümanlar arasındaki bu ihtilaf adeta silahlara dönüşüp Ramazan boyunca Gazze’nin başına bomba olarak yağmaya devam etti. Diyanet İşleri Başkanı ve bir Müslüman olarak İslam dünyasında olup bitenleri izah etmekte ve sorular sorulara cevap vermekte zorlandığımı ifade etmek istiyorum. Suriye ve Irak’taki bazı oluşumlar dikkate alındığında adının başında İslam kelimesi olan bir takım oluşumlar arkasındaki oyun ve oyuncular kim olursa olsun ama ve fakat demeden şunu açıkça ifade etmek isterim ki şiddeti kutsayan, vahşeti takdis eden, farklı inançlara karşı soykırım düzenleyen savaşta da olsa ahlak ve hukuk tanımayan peygamber mezarlarını bombalamayı dahi ibadet telakki eden bir düşünce bizim tarihimizde yoktur.” şeklinde konuştu.

KAMPANYA KAPSAMINDA 52 MİLYON 900 BİN LİRA YARDIM TOPLANDI

Başbakanlık genelgesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden TİKA’nın koordinasyonu ile Gazze’ye bir yardım kampanyası başlatıldığını anlatan Görmez, şunları ifade etti: “Halkımızın gösterdiği teveccühe ve ilgiye müteşekkiriz. Bugün itibariyle 52 milyon 900 bin lira gibi bir meblağ bizim hesaplarımızda toplandı. Bunun yarısına yakını Ramazan ayı içinde ve sonrasında acil yardımları Gazze’ye bütün zorluklara rağmen ulaştırmak için TİKA başkanlığımızın çok büyük bir özveri ile çalıştığını ifade etmek istiyorum. Bugünkü basın toplantısını düzenlemenin ikinci önemli bir gayesi var; az önce Gazze’den gelen bakanla yaptığımız toplantıda 6 milyar dolarlık bir zarar ortaya çıktığı ve 5 büyük mahallenin tamamen yok olduğunu anlattı. Nice aileler nüfustan silindi, bütün çocuklarıyla bütün zürriyetleriyle. Bugün Gazze tamamen elektriksiz, ışık, su ve ilaç yok ve gıda yok. İşin en üzücü tarafı dünyadan ses yok ve uluslararası yardım kuruluşlarından ilgi yok. Çok daha kalbimi yaralayan husus ise İslam dünyasından ses yok. Böyle olduğu için Diyanet ve TİKA olarak bu yardım kampanyasını devam ettirmek istedik. Yeni başlığımız insanlığın vicdanını onarmak için gelin Gazze’yi yeniden imar edelim. Bu sadece halkımıza bir seslenişim değildir. Bu aynı zamanda bütün Müslüman kardeşlerimize bir sesleniş ve bir çığlıktır. İnsanlığın vicdanını onarmak için gelin hep birlikte Gazze’yi yeniden onaralım, yeniden imar edelim. Bilhassa petrol zengini Müslüman kardeşlerimize sesleniyorum. Sadece 1 aylık israflarımızı önlersek inanıyorum ki Gazze’yi yeniden imar ederiz. Müslüman ülkelerin büyük bir kısmı sadece 1 aylık israflarını önlerlerse Gazze’yi yeniden imar ederler.”

TİKA Başkanı Serdar Çam da bugün itibariyle 12 kamyon gıda ve temizlik ürünleri malzemesinin Gazze’ye gireceğini söyledi. Gazze’de acının çok büyük noktalarda olduğunu ve neler yapılsa yetersiz kalacağını anlatan Çam, “Her anlamda büyük ihtiyaçlar var. Acil ve insani yardımlar tamamlandıktan sonra da kalıcı ve sürdürülebilir yaşamı sağlayacak projeler devam etmeli. Diyanet'le kurulan komisyonda alınan kararlar çerçevesinde sahadaki çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Bugüne kadar çalışmalarımızda ilk etapta 15 bin aileye, saldırıların başladığı ilk günden itibaren gıda sevkiyatı yapıldı. Filistin Acil Yardımlar Masası koordinasyonluğunda 17 bin aileye acil yardım desteği yapıldı, 1 ay kadar günlük sıcak yemek çıkarıldı. Toplam 15 bin, sonra 25 bine çıkarılan sıcak yemek servisi yapıldı.” dedi.

"SALDIRILARDA 2 BİN ŞEHİDİMİZ VAR"

Eski Filistin Gazze Yönetimi Evkaf Bakanı İsmail Rıdvan ise Gazze’nin son durumu ile ilgili bilgi verdi. Filistin’de düşman saldırılarından kaynaklanan çok büyük bir afetin yaşandığını belirten Rıdvan, “Bu afeti kelimelerle tanımlamak mümkün değil. İsrail, ihtilali yaptığı saldırılarla büyük bir katliam işlemektedir. Bugün itibariyle 2 bin şehidimiz bulunmakta ve 10 bin 200 yaralımız var. Saldırı ve işlenen suçlar nedeniyle yarım milyon insan bölgelerini terk ederek evsiz kaldı. Bazı bölgelerde birçok mahalle yeryüzünden silindi. Bu saldırılar neticesinde 6 cami tamamen yıkıldı. 150 cami kısmi yıkımla karşılaştı. İsrail saldırıları 141 okulu hedef aldı, 6 üniversite binası hedef alındı, bu binalardan biri İslam Üniversitesi binasıdır ve yıkıma uğradı. 141 okul yıkıma uğradı. Çocukların gıda ihtiyaçlarının karşılandığı bisküvi ve süt fabrikaları hedef alındı. Elektrik sağlayan tek santral yıkıldı. Gazze’deki altyapı ve temel ihtiyaçların karşılandığı sistem tamamen yıkıldı. Gazze her şeye ihtiyaç duymaktadır. Su, gıda, elektrik ve yakıt ihtiyaçlar ile tıbbi malzeme ve ilaçlara ihtiyaç duyuyoruz.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.