Göçmenler Dilbilgisi Ve Eğitime Yatırım Yapıyor

Göçmenler Dilbilgisi Ve Eğitime Yatırım Yapıyor
Almanya'da göçmenler üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre Almanca dil bilgisi çok iyi olanlar diğerlerine kıyasla yüzde 20 daha fazla gelir elde ediyor. Eğitim ve dil bilgisine daha fazla yatırım yapan göçmenlerin üçte biri diplomalarının...

Almanya'da göçmenler üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre Almanca dil bilgisi çok iyi olanlar diğerlerine kıyasla yüzde 20 daha fazla gelir elde ediyor. Eğitim ve dil bilgisine daha fazla yatırım yapan göçmenlerin üçte biri diplomalarının denkliğini tanıttırabildi. Diğer taraftan ise göçmenler en çok istihdam piyasası ve devlet dairelerinde ayrımcılığa maruz kalması dikkat çekti.

“İstihdam, eğitim ve güncel hayatta göçmenlerin durumu nedir?” sorusuna cevap arayan araştırmacılar geniş çaplı bir araştırma yaparak sonuçlarını dün Berlin’deki basın evinde kamuya tanıttı. Nürnberg merkezli İş Piyasası ve Mesleki Araştırmalar Enstitüsü (IAB), Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü’nün Sosyal-Ekonomik Paneli (SOEP) ve TNS Infratest Sosyal Araştırmalar isimli kurumlar ortaklaşa yürüttüğü bu proje uzun vadeli olduğunu, her yıl rapor sunulacağı açıklandı.

Almanya’ya göç edenlerin yüzde 70’i aile birleşimi yoluyla gelenler, Alman uyruklu göçmenler ve mültecilerden oluştuğuna yer verilen raporda, yüzde 8’lik kısmın eğitim amaçlı, yüzde 7’sinin ise çalışmak için buraya geldiği aktarıldı. Göçmenlerin ortalama net geliri aylık bin 273 Euro iken, Almanca dil bilgisi çok iyi olanların iyi olmayanlara kıyasla yüzde 20 daha fazla gelir elde etmesi dikkat çekti. Bu bakımdan göçmenler dil bilgisi ve eğitime önem verdiğini vurgulayan araştırmacılar, göçmenlerin üçte ikisinin Almanca dil kursuna gittiğini aktardı.

DİPLOMALARINI TANITANLAR KÂRDA

Yabancı diplomaların tanınmasına yol açan yasanın kabul edilmesinden bu yana göçmenlerin üçte biri bu imkandan yararlanmak istedi. Şimdiye kadar başvuranların yüzde 51’i diplomalarını tamamen, yüzde 17’si ise kısmen tanıttırabildi. Diplomalarını tanıttırabilenlerin maaşları yüzde 28 oranında arttı. İş arama sürecinde ise aile, arkadaş ve tanıdıkların yüksek rol oynuyor. Araştırmaya göre göçmenlerin yüzde 55’i çevresi aracılığıyla bir işyeri bulmaya çalışıyor.

Mesleki eğitimi olmayanlarda bu oran yüzde 66. Yüksek öğretim görenler ise gazete ve internetteki iş alanlarına bakmayı tercih ediyor. Araştırmacılara göre tanıdıklar aracılığıyla bulunan işlerin daha az gelirli olma ihtimalinin büyük olduğunu belirterek, bunun kariyer yapamama ve hep az gelir elde etme gibi uzun vadede sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

İSTİHDAM PİYASASI VE DEVLET DAİRELERİNDE AYRIMCILIK

Göçmenler genel itibariyle Almanya’daki hayatlarından memnunlar. Ancak Almanya’da ikamet süresi arttıkça göçmenlerin Almanya ve Avrupa ile özdeşleme oranı da geriliyor. Irkı ve etnik kökeninden dolayı ayrımcılığa maruz kalma sorunu istihdam piyasasından diğer alanlara kadar sorun teşkil ediyor. Göçmenlerin yarısından fazlası en çok iş piyasası ile devlet dairelerinde ayrımcılığa uğradıklarını dile getirdi. Göçmenler arasında ise Türkiye, Arap ve diğer Müslüman ülkelerden gelenlerin en çok ayrımcılığa uğradığı belirtildi.

MAVİ KART’A İLGİ DÜŞÜK

Diğer taraftan ise Federal İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Almanya’ya Mavi Kart’la çalışmaya gelen akademisyenlerin sayısı geriliyor. İki yıl önce 142 akademisyen başvururken, geçen yıl 38, bu yıl ise 14 akademisyene bu kart verildi. Muhalefetteki Yeşiller Partili Volker Beck, istihdam piyasasındaki ayrımcılığın bertaraf edilmesini talep ederek, “Almanya kalifiye elemanlar için çok cazip değil.” diye açıklamada bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.