'Gizlice namaz sureleri öğrendim'

'Gizlice namaz sureleri öğrendim'

Konya Aydınlar Ocağı tarafından İl Halk Kütüphanesi'nde 91 yıllık çınar Veyis Ersöz için Vefa Gecesi düzenlendi.

Konya Aydınlar Ocağı tarafından İl Halk Kütüphanesi'nde 91 yıllık çınar Veyis Ersöz için Vefa Gecesi düzenlendi. Vefa programına birçok akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve Ersöz'ün yakınları katıldı. Program Kur-an'ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Veyis Ersöz'ü konu alan ve 91 yıllık yaşamını anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı.  Programda konuşan Veyis Ersöz'ün en küçük evladı olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Veyis Ersöz'ün oğlu olduğu için kendisini çok şanslı hissettiğini belirtti.

Ersöz, "Babam Veyis Ersöz sayesinde kendimi çok farklı hissediyorum. Babam 5 yıl ilkokul öğretmenliğimi yaptı. Hayatımdaki iki değeri aynı anda bana gösterdi. Hem öğretmenim oldu hem babam oldu. Babam çok disiplinli bir insan. Bu disiplinliğinin değerini ilerleyen yıllarda daha iyi anladım. Ersöz ailesinin spordaki tek temsilcisi benim. Küçük yaşlarda top sahalara gidip futbol oynardım. Herkese nasip olmaz Veyis Ersöz'ün oğlu, evladı olmak. Veyis Ersöz'ün evladı olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum ve oldukça gururluyum" diye konuştu.

AMACI HAYATA HAZIRLAMAK

Veyis Ersöz büyük oğlu Salih Sedat Ersöz de, "Vefasızlığın zirve yaptığı bugünlerde Veyis Ersöz için böyle düzenlenen vefa programında bulunmaktan mutluyum. Bu program bizlere bir kişinin sağ ikende anılması gerektiğini gösterdi. Babamız bizim sırdaşımızdı. Babamdan hiçbir şey saklamadan büyüdük. Hep birlikte birlikte babamızla konuşurduk. Babam beni yazları çalıştırırdı. Bunu aile bütçesine katkı olsun diye çalıştırmazdı. Allah'a çok şükür durumumuz iyiydi. Bize gayesi hayatı öğretmekti. Amacı bizi hayata hazırlamaktı. Babam bizi 7-8 yaşında namaz ve oruçla tanıştırdı. Bizi kitapla tanıştırdı. Şu anda benim kitap okuma alışkanlığım varsa babam sayesindedir. Babamın bana kazandırdığı alışkanlıklardan sadece bir tanesi. Merhum Erbakan Hocanın Konya'da bağımsız milletvekil adayı olduğu dönemlerde beni Erbakan Hocanın kahvehane sohbetlerine götürürdü" dedi.

Babasının Mehmet Akif Ersoy'a benzetildiğini kaydeden Ersöz şöyle konuştu: "Babamı Mehmet Akif Ersoy'a benzetiyorlar. Önemli olan fizik olarak benzemesi değil kişilik olarak benzemesidir. Zaten babamda Mehmet Akif'e kişilik olarak benziyor. Babam Mehmet Akif Ersoy gibi sözünde durur. Babamın yanına giderken söz verdiğim vakitte gitmeye çalışırım. Yoksa babam çok kızar. Babam bugünün Mehmet Akif'idir."

ZOR ZAMANLARDAN GEÇTİM

Öğretmen-Yazar Veyis Ersöz de, "Hayata hepimiz birinci kapıdan içeri girdik. Şimdi ikinci kapıdan içeri girme sırasını bekliyoruz. Bizim gibi bu yaştaki insanlar içeri girmeyi daha çok bekliyorlar.Yaş ilerlediği için kendimi kapıya daha yakın hissediyorum. 70 yıl boyunca aralıksız yazarlık hayatı yaptım. Yazarlık hayatım boyunca asıl mesleğim olan öğretmenlik hayatını 30 yıl boyunca sürdürdüm. Birçok gazete ve dergilerde yazarlık yaptım. Toplam yaşamım boyunca yaklaşık 25 binin üzerinde makale yazdım. Okumayan yazı yazamaz” şeklinde konuştu.

Yaşamı boyunca zorlu dönemlerden geçtiği aktaran Ersöz, yazdığı bir yazıdan dolayı 15 yıl hapis istendiği dönemleri geride bıraktığını dile getirdi. Ersöz şöyle konuştu: "Çok zorlu dönemlerden geçtim. Yazdığım bir yazıdan dolayı 15 yıl boyunca hapis yatmamı istedikleri yıllar oldu. 1945 yılında öğretmen oldum. Gizli kaçak namaz sureleri öğrendim. Kur-an'ı Kerim öğrenme hevesi doğdu. O dönem ki müdür olduğum bir okulda hademeden Kur-an'ı Kerim'i öğrendim. O dönem Kur-an'ı Kerim'i öğrendiğimi sistem bilseydi beni meslekten ihraç ederdi. Çok zorlu süreçlerden geçtim. Geçmiş dönemlerde camilerde eşyalar sergilenirdi. İplikçi Camii, Şerafettin Camii müze olarak kullanılırdı. Dilimizden İslam ile ilgili bir kelime çıkarsa hemen soruşturma açılırdı. Rahmetli Özal sayesinde bu yasalar kaldırıldı."

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.