Gizli silah buğday

Gizli silah buğday

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, "Buğday, tarımın göz bebeğini oluşturuyor. O yüzden buğday bizim dikkat etmemiz gereken ve üzerine düşmemiş gereken bir üründür" dedi

Buğdayda kaliteyi arttırmaya yönelik yapılan İzli Tarım Projesi'nin sonuç bildirim toplantısı düzenlendi.Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, üniversiteden profesörler ve çiftçiler katıldı. Programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, "Tarımı tanımladığımızda buğdayla her şeyi izah edebilirsiniz. Tarımın risk ve belirsizliğinin en güzel göstergesi buğday alanıdır. 2015 yılında 15 milyon civarında bir kaynak ayrılacak bu tür projelere. Burada da güzel bir örneğini görüyoruz. Tarım hakkında konuşmak gerekirse, buğday ilk söz edeceğim ürün olmalıdır. Buğday, tarımın göz bebeğini oluşturuyor. O yüzden buğday bizim dikkat etmemiz gereken ve üzerine düşmemiş gereken bir üründür" ifadelerini kullandı.

ÜRETİM FAZLALAŞMALI

Açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammed Uğur Kaleli ise "Günümüzde 7 milyar insanın gıda talebi günden güne artmaktadır. Artan nüfusun gıda üzerindeki baskısı, verim ve kalitenin yükselmesiyle azalacaktır. Günümüzde uluslararası ölçekte bir sektör olarak kabul edilen tarımda, hem toprağın korunması, hem de verim ve kaliteyi arttırmanın yolları aranmaktadır. Konya Ticaret Borsası olarak, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocalarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda bununla ilgili bir proje yapılması kararlaştırıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduğumuz proje kabul edilerek desteklendi. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan bu projeye başladık" diye konuştu.

KALİTEYİ ARTTIRMAK ÇOK ÖNEMLİ

Buğdayda ve diğer ürünlerde kalitenin arttırılmasının önemini dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, "Toprağı korumak hepimizin görevi. Tabi burada toprağı koruyarak, üründe kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmamız lazım. 1. yılını dolduran bu projenin de, kaliteyi arttırmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Gelişen nüfusa bağlı olarak, gıdaya talep de artmaktadır" dedi. Projenin sonuç bildirisinde ise şu ifadelere yer verildi: "Hasat döneminde, projenin yürütüldüğü Konya'nın Sarayönü ilçesindeki TİGEM'e bağlı Konuklar Tarım İşletmesi'nde 'Tarla Günü' düzenlenmiştir. Alınan örneklerin K.T.B bünyesindeki K.L.D de analizi yapılmıştır. İlk yıl sonuçlarına göre, protein değerinde yüzde 18'e varan değerlere ulaşmıştır. Aynı zamanda kuru ve sulu şartlarda, ekmeklik ve makarnalık buğday için maliyet analizleri yapılmıştır. 2. yıl sonuçları elde edildikten sonra çiftçilere yönelik somut önerilerde bulunabilecektir."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.