Gizli güzellik Tınaztepe

Gizli güzellik Tınaztepe

Bin 580 metre uzunluğunda olan ve ender bulunan güzellikleri içerisinde saklayan Tınaztepe mağaraları gereken tanıtımın yapılmaması yüzünden turistlerin ilgisini çekemiyor

Seydişehir Antalya yolu 22. kilometrede bulunan tarihi Tınaztepe mağaraları yeterince tanıtım yapılmamasının eksikliğini yaşıyor. Seydişehir’e yakın bir mesafede ve Antalya gibi turistlerin en çok akın ettiği bir güzergah üzerinde olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekemeyen Tınaztepe mağaralarının içerisi gerçekten görülmeye değecek harikalarla dolu. Bin 580 metre uzunluğunda olan Tınaztepe mağaralarının işletmeciliğini yapan ve mağaraların tanıtımını sağlamak için büyük çaba harcayan işletmeci Hasan Çelmeli, Tınaztepe mağaralarının tanıtımı için herkese görev düştüğünü söyledi.
Çelmeli, Tınaztepe mağaralarının mutlaka görülmesi gerektiğini ifade ederek, “Tınaztepe mağaraları Konya Seydişehir Antalya Yolu güzergahında Seydişehir Antalya’nın 22. kilometresinde dünya harikası bir mağaradır. Bin 580 metresi turizme açılmıştır. Gezi güzergahları hazırlanmış ve ışıklandırılmıştır. Türkiye’nin şu anda turizme açılmış en büyük mağarasıdır” dedi.
Turizme açılalı altı yıl olmasına rağmen yeterli seviyede ziyaretçiyi sağlayamadıklarını da dile getiren Çelmeli, “1970’li yıllarda burada çeşitli incelemeler yapılmış ve bu mağara kitaplara konu olmuş. Ancak yeterince tanınıyor diyemeyiz. Tanıtım eksiklerimiz var. Bu mağaranın turizme açılması özel sektör olarak bizlere nasip oldu. Tanıtımı ise bu mağarayı gezip gören herkesin vazifesidir. Bu mağaranın tanıtımına herkesin katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek başta Kültür Müdürlüğü yetkilileri ile turizm seyahat acenteleri ve tur kılavuzlarına büyük görev düştüğünü söyledi.
Mağarada gezerken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar olduğunun da altını çizen Çelmeli, “Yeni açılan ve iç çalışmaları yeni tamamlanmasına rağmen bu mağara milyon yıllık bir tarihe sahip. Tınaztepe harikası bizden sonra da torunlarımıza kalacağını da düşünerek hor kullanmamak gerekir. Ne yazık ki yapılan tüm uyarılara rağmen maalesef duvarlarına yazılar yazılıyor, içine çöpler atılıyor ve temizlik hususlarına dikkat edilmiyor. Bunlar mağaranın özelliğini korumak için önemli nedenler” dedi.
Mağaranın toplam uzunluğunun 23 kilometre olduğuna da değinen Çelmeli “Bizim açarak turizme sunduğumuz bölüm bin 580 metre. Kalan kısmının açılması için mutlaka gereken çalışmaları yapacağız. Şu anda gezilen bölüm Türkiye’nin turizme açılan en büyük mağara olma özelliğinde. Mağaranın en büyük özelliği yaz kış 9 derece sıcaklıkta olmasıdır. Bu da astım hastaları için önemli bir yer olarak görülebilir. Tedavi için gelenler var. Ben bu vesile ile turizm açısından gelenlerin yanı sıra astım rahatsızlığı olanları buraya özellikle davet ediyorum. Buraya gelsinler faydalarını mutlaka göreceklerdir. Bin 580 metre uzunluğunda mağaranın hemen yanında bulunan ikinci mağaranın da büyük bir bölümü geziliyor. Hedefimiz burayı da tamamlayarak turizme kazandırmak. 
Mağarayı gezen yerli ve yabancı ziyaretçilerin eleştirileri ve istekleri bizlere her zaman yol göstermiştir. Biz Tınaztepe’nin daha geniş kitleler tarafından gezilmesini sağlamak için giriş fiyatını makul bir seviyede tutuyoruz. Amacımız insanlarımızın böylesine önemli olan mağaramızı gezip görmelerini sağlamaktır” diye konuştu.  


TINAZTEPE MAĞARASININ ÖZELLİKLERİ

Tınaztepe mağaraları 1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından; ilk olarak bulunup, mağaraların krokisi çıkarılmıştır.(aşağıda görüldüğü gibi)Bu kroki de dünya ya Bilgi Dergisi tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca Dr. Michel Bakalowichz mağaraların tıbbi araştırmasını yapmış; astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu belirtmiştir
1970 yılında başka bir araştırma grubu; kaptan Jacgues Cousteau’nun ekibi alman Reinhold Messner ve arkadaşları Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak için bölgeye gelmişlerdir. Fası boğazı ve Tınaztepe mağaralarının irtibatlarını keşfetmişler ve buranın yeraltı göllerinin 22 km uzunluğunun olduğunu tespit etmişlerdir. Aynı ekip mağaraları o zaman ki imkanlarıyla fotoğraflandırmışlar, jeolojik yapısını ve jeolojik dokümanını bir kitapta yayınlamışlardır. Mağaranın toplam uzunluğu 1580 metredir. Mağara, sonundaki 30 metrelik iniş dışında tamamen yatay özellikte bir mağaradır Bölgede Akdeniz iklimi ile karasal iklim arası geçiş arz eden bir iklim hüküm sürer.En yüksek sıcaklık 36,5 °C en düşük sıcaklık –18,4 °C olarak ölçülmüştür.
Suların mağara içerisinde hareket ettikleri yerlerde kalker tüfleri, tavan ve yan taraflardaki çatlaklardan sızan sularla çok güzel travertenler, sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Mağaranın son kısmındaki büyük alan bütünüyle ana faya bağlı olarak gelişmiş ve içerisinde göl mevcuttur.
Üst sistemi fosil bir mağaradır. Altta bulunan ve havzanın sularını toplayan düden, morfolojik bakımdan Tınaztepe mağarasının devamıdır. Tavandaki çatlaklardan sızan sular, içeride gölcükler oluşturmaktadır. Mağaranın sonundaki göl ise büyük boyutludur.
Özellikle ilkbahar aylarında kar ve yağmur sularıyla beslenen dere ve yatakları en alt seviyedeki mağaraya ulaşmadan önce sular, şelale ve dev kazanı tipi çok ilgi çekici görüntüler ortaya koymaktadır. Tınaztepe Mağarası şimdiki durumuna yapılan araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana gelmiştir. Mağaranın iç kısımlarında ayrıca taban ve tavan arası yükseklik farkının 65 metreye çıktığı yerler görülmektedir.
Tınaztepe Mağaraları turizmci Hasan Çelmeli tarafından uzun yıllar süren uğraşlar sonucunda 2001 yılında Orman Bakanlığınca Köylere Hizmet Götürme Birliğine daha sonra Çelmeli Turizm Ltd. Şti’ne devretmiştir. Çelmeli Turizm Ltd. Şti, bir yıl gibi kısa bir sürede hem mağarayı ışıklandırıp gezi güzergahlarını yapmış hem de sosyal tesisleri tamamlamıştır.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.