Giresun’da ağır tablo: 6 vefat 10 kayıp

Giresun’da ağır tablo: 6 vefat 10 kayıp

Giresun’da yaşanan sel afeti, şehrin birçok ilçesinde büyük hasara neden olurken sabahın ilk ışıklarıyla ağır tablo da ortaya çıktı

Giresun’da önceki gün başlayan şiddetli yağmur, önü alınamayan sele dönüştü. Dere yatağına sığmayan sel suları caddeleri doldurdu. Binaların altındaki dükkânların, selin taşıdığı toprak ve kaya parçalarıyla dolduğu kentte 17 bina yıkıldı, 361 bina hasar gördü. Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran’ın şehit olduğu afette 5 vatandaşımız da hayatını kaybetti, 10 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

“KULLANILABİLİR DURUMDA TEK BİR DÜKKÂN YOK”

Sel afetinin ardından bakanlar, bölgede incelemelerde bulundu. Dereli ilçesinde yaptığı incelemeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Burada kullanılabilir durumda tek bir dükkân yok, hepsi tamamen tarumar olmuş.” diye konuştu.

Giresun’da önceki gün başlayan sağanak yağış, dün gece saatlerinde sele dönüştü. Cuma günü ikindi vakitlerinde gelen ilk haberlere göre; Piraziz ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Giresun ve Ordu sınırındaki Abdal Deresi taştı. Derenin taşması sonucu yollar, bahçeler ve çocuk parkı su altında kaldı. 17 binanın yıkıldığı kentte 361 bina hasar gördü. Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran’ın şehit olduğu afette 4 vatandaşımız da hayatını kaybetti;11 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

SOYLU: 5 KAYBIMIZ VAR

Giresun’da yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selin vurduğu Dereli ilçe merkezinde incelemelerde bulundu. Soylu, “5 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 11 vatandaşımızı da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 5 vatandaşımızdan birisi jandarma, evladımız şehit oldu. Onlar, Tirebolu-Doğankent yolunun 12. kilometresinde, Doğankent’teki arama kurtarma çalışmalarına giderken bu kazayla karşı karşıya kaldılar. Şu ana kadar 133 vatandaşımız, arama kurtarmada kurtarıldı” dedi.

“KULLANILABİLİR DURUMDA TEK BİR DÜKKÂN YOK”

Dereli ilçesinde yaptığı incelemeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Soylu, “Burada kullanılabilir durumda tek bir dükkân yok, hepsi tamamen tarumar olmuş” diye konuştu. Kentteki 118 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu ifade eden Soylu, Tirebolu-Doğankent yolunun da hala ulaşıma kapalı olduğu, Dereli yolunun ise çalışmaların ardından açıldığı bilgisini paylaştı. Sadece Dereli’de değil, aynı zamanda Doğankent ve Yağlıdere’de de bu ölçekte olmasa da hasarın büyük olduğuna dikkati çeken Soylu, Espiye’nin de Görele’nin de Güce’nin de yağmur aldığını, diğer ilçelerin de yine yağmurdan etkilendiğini belirtti.

BAKAN PAKDEMİRLİ: İLK DEFA BÖYLE BİR DOĞAL AFET GÖRÜYORUM

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Pakdemirli, “Birçok afetin içerisinde hep beraberdik, bir aradaydık. Ben de ilk defa böyle bir taşkın, böyle bir doğal afet görüyorum. Gerçekten şehrin tamamen silüeti değişmiş durumda. Şehrin seviyesi değişmiş durumda. 2 metre, 3 metre belki şu an toprağa basıyoruz. Dükkânların gerçekten bazılarının neredeyse tavanına kadar kumla dolmuş durumda.” dedi.

“UYARIYORUZ AMA BANA BİR ŞEY OLMAZ DÜŞÜNCESİ KAYIPLARA YOL AÇIYOR”

Can kayıplarının son derece önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli şöyle devam etti: “Üzülerek söylüyorum ki her defasında Meteoroloji olarak ciddi uyarılar yapmamıza rağmen, bu uyarıların da muhtarlıklar, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler tarafından da defalarca tekrarlanıyor olmasına rağmen vatandaşlarımız ‘nasıl olsa bana olmaz, nasıl olsa benimle alakası olmaz’ diye bir düşünce içerisine giriyorlar. Maalesef bu da zaman zaman can kayıplarına yol açabiliyor.”

“İSTERSENİZ SÜPER DEVLET OLUN, ÖNLEMENİN İMKÂNI YOK”

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sel felaketleri ve su taşkınlarına ilişkin de bir değerlendirme yapan Bakan Pakdemirli, “Bunların bir daha olmaması için tüm gerekli tedbirleri alacağız. Ancak şunu da hatırlatmak isterim. 120 bin tane derenin olduğu Karadeniz’de bu taşkınları tamamıyla önlemenin imkânı yok. İsterseniz süper güç olun, süper devlet olun ama bunların hepsine yetme imkânı yok” diye konuştu.

“İLK DEĞİL, SON OLMAYACAK”

Dere yataklarında yapı yapmaktan kaçınılması gerektiğine işaret eden Pakdemirli, şöyle devam etti: “Maalesef dün uzun yıllar ağustos ayı ortalamasının 1,5 misli bir günde yağdı. Yani 135 milimetrenin üzerinde yağış aldık. Bu afetle beraber de maalesef bunları yaşadık. Üzülerek söylüyorum ilk değil, son da olmayacak. İklim değişiyor. Bu tarz felaketleri yaşıyor olacağız.”

SELİN VURDUĞU GİRESUN’DA ESNAF DA ZOR DURUMDA

Sel felaketinden en çok zarar gören Dereli ilçesinde, derenin taşması sonucu evlerin yanı sıra birçok iş yeri tamamen kullanılamaz hale geldi.  Beyaz eşya dükkânında ailesiyle mahsur kaldıktan sonra kurtarılan Osman Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kendisine ait birkaç iş yerinin afetten etkilendiğini söyledi. “Canımızdan başka hiçbir şeyi kurtaramadık” diyen Kahraman, “Su zaten birdenbire bastırdı. İlçe merkezinden dere aktı resmen, o anda su birdenbire bastırınca dükkânda mahsur kaldık. Eşim, çocuklarım da vardı, gece saatlerinde suların azalmasıyla zor çıkabildik. Çok şükür şu anda ayaktayız.” ifadelerini kullandı.

İŞ MAKİNESİ OPERATÖRÜ ARANIYOR

Giresun’da sele kapılan askerlerle iş makinesi operatörünü arama çalışmaları sürüyor. Gece başlatılan çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülüyor. Dün sabah saatlerinde bölgede jandarma aracıyla bir askerin cansız bedenine ulaşıldı. Araçtaki 4 askerle iş makinesi operatörünün bulunması için dalgıçlar ve iş makineleriyle çalışmalara devam ediliyor.

ŞEHİT ONUR KIRAN’IN ŞEHADET HABERİ AİLESİNE VERİLDİ

Giresun’daki selde şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran’ın şehadet haberi, Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki ailesine ulaştı. Ailenin ilçe merkezinde bulunan Çamburnu Sitesi’ndeki baba evine giden askeri ve mülki erkân, şehidin babası Müjdat Kıran ve annesi Filiz Kıran’a acı haberi verdi. Şehidin baba evine ve çevredeki apartmanlara Türk bayrakları asıldı.

DİĞER İLÇELER DE ETKİLENDİ...

Sadece Dereli’de değil, aynı zamanda Doğankent ve Yağlıdere’de de bu ölçekte olmasa da hasarın büyük olduğuna dikkati çeken Soylu, Espiye’nin de, Görele’nin de, Güce’nin de yağmur aldığını, diğer ilçelerin de yine yağmurdan etkilendiğini, kentteki 118 kapalı köy yolundan 20’sinin açıldığını ifade etti. Şehirde bazı bölgelere hâlâ elektrik verilemiyor.

“İSTERSENİZ SÜPER DEVLET OLUN, ÖNLEMENİN İMKÂNI YOK”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sel AFETİNİN ardından gittiği Giresun’da ilginç açıklamalar yaptı.

Yaşanan afetin ilk değil, son da olmayacağını ifade eden Pakdemirli, bu tarz felaketlerin yaşanacağını söyledi. “Karadeniz’de bu taşkınları tamamıyla önlemenin imkânı yok. İsterseniz süper güç olun, süper devlet olun ama bunların hepsine yetme imkânı yok. Öncelikle kendimizi koruyacağız” diyen Pakdemirli, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin kayıplara yol açtığını ifade etti.

KARAMOLLAOĞLU’NDAN TAZİYE VE GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Giresun’da yaşanan sel ve heyelan felaketine ilişkin bir mesaj yayınlayan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Giresun’da dün yaşanan sel felaketinde ne yazık ki can kayıplarımız oldu. Bu felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, acılı ailelerine ve tüm Giresun halkına sabr-ı cemil niyaz ediyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.