Gıda Sektörü, Ortadoğu’da Uğradığı Kaybı Rusya İle Telafi Etmek İstiyor

Gıda Sektörü, Ortadoğu’da Uğradığı Kaybı Rusya İle Telafi Etmek İstiyor

Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeni ile ihracat sorunu yaşayan Türk gıda sektörü yönünü Rusya'ya çevirdi. Ukrayna krizi nedeni ile yaptırımların uygulandığı Rusya, Batılı ülkelerden bir yıl süre ile gıda alımını durdurdu. Bu durumu...

Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeni ile ihracat sorunu yaşayan Türk gıda sektörü yönünü Rusya'ya çevirdi. Ukrayna krizi nedeni ile yaptırımların uygulandığı Rusya, Batılı ülkelerden bir yıl süre ile gıda alımını durdurdu. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen gıda sekörü Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen World Food Moscow 2014 Fuarı’na (WFM) çıkarma yaptı. Fuara Türkiye’den 36 firma katıldı. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, yılda 3,4 milyar dolarlık ithalat yapan Rusya’dan daha fazla pay almayı hedeflediklerini söyledi.

World Food Moscow 2014 Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Geçen yıl fuara 26 firma katılmıştı. Bu yıl rakam 36’ya yükseldi. Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerden sektör olumsuz etkilendi. Bu kayıpları Rusya pazarında kapatma imkanı var. Rusya hububatta 4,5 milyar dolar ve şekerleme ürünlerinde de 3,4 milyar dolarlık ithalat yapıyor.” bilgisini verdi.

Mete, hububat ve şekerleme için Rusya pazarının çok değerli olduğunu vurgularken, “Rusya'ya hububat ihracatımız 2013 yılında 107 milyon dolar, şekerli ürünler ihracatımız ise 40 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hububat ve şekerleme ürünlerinde Rusya’ya ihracatta artış trendimiz sürüyor. 2014 Ocak- Ağustos arası dönemde ise hububatta 75 milyon dolar, şekerleme sektöründe ise 23 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Kriz döneminde bile Rusya’ya fuarlara katılmaya devam ettik. 5 yıldır üst üste bu fuara katılıyoruz.” dedi. Rusya’dan yıllık 2,5- 3 milyon ton buğday ithalatı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mete, “Sektör olarak en çok ithalatı Rusya’dan yapıyoruz. Şu an için buğday konusunda en iyi partnerimiz Rusya. Buna mukabil çikolata, şekerleme gibi gıda sektörü alımını bizimle yapmasını arzuluyoruz.” diye konuştu.

RUSYA İLE TİCARETİMİZ YETERLİ DEĞİL

Sektörün 180 ülkeye ihracat yaptığını, 1 milyar doların üzerinde hububat ithalatına rağmen Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının yeterli olmadığını ifade eden Zekeriya Mete, “Rusya 40 milyar doların üzerinde gıda ithal ediyor. Bizim sektörün rakamı 8 milyar dolar. Bizim 107 milyon dolarlık ihracatımız yeterli değil. Rusya ile komşuluk ilişkilerimiz var. Rus partnerlerimizle ortak yatırımlar yaparak üçüncü ülkeler de ihracat yapabiliriz. Biz Rusya’da yaşanan gelişmeleri dönüm noktası olarak görüp, kalıcı olmak istiyoruz. Rusya’nın standartlarını yakalayabilecek potansiyelimiz var. Bir de Türkiye’de piyasaya sunulmayan yeni ürünlerimiz var. Padişah macunu, mesir macunu ve diğer şifalı organik ürünlerin beğenileceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜK VERGİLERİ ÇOK YÜKSEK, LOJİSTİK SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Birlik Başkanı Mete, gümrük vergilerinin çok yüksek olduğunu, lojistik ve ulaşım konusunda yaşanan sorunların da çözülmesi gerektiğini söyledi. İki ülke yöneticilerine çağrıda bulunan Mete, “Gümrük oranları düşürülmeli. Rusya’nın diğer ülkelerden tedarik ettiği ürünleri sağlayabilecek kapasiteye sahibiz.” tespitinde bulundu.

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da Rusya’nın 3,5 milyar dolarlık şekerleme ithalatında Türkiye’nin 40 milyon dolarlık payının çok küçük kaldığını belirtti. Ukrayna’nın bile Rusya’ya 700 milyon dolarlık şekerleme ihracatı olduğu bilgisini paylaşan Kadiroğlu, “İhracatımızın küçük kalması gümrük vergilerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. ABD ve Avrupa ülkelerine göre Türkiye iki kat fazla gümrük ödüyor. Rus ve Türk yetkililerin bu konuda sağlayacakları katkının sektörün önünü açacak. Türk müteşebbislerin sektörde tecrübeleri var. Rusya’nın potansiyeli de çok yüksek. Ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere de ihracat yapılabilir.” dedi.

TÜRK ŞEKERLEME SEKTÖRÜ İHRACATI RUSYA İLE ÖĞRENDİ

Tanıtım Grubunun 1.300 faal üyesi ile toplam 3 milyar dolar ihracat yaptıklarını, Rusya’nın payının çok küçük kaldığını kaydeden Kadiroğlu şu şekilde konuştu:

“Bu kadar yakın bir coğrafyaya daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Şekerleme sektörü ilk olarak Rusya ile ihracatı öğrendi. Şimdi hak ettiği noktada değil. Rusya standartlarına uygun ürünler üretiyoruz. Damak tadı olarak Rus halkının neleri sevdiğini biliyoruz. Türk lokumu ve baklavamız öncü kuvvet. Çikolata ve şekerleme ürünlerimizde Rusya pazarında önümüz açık.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.