Gezici Araştırma: Halkın Yüzde 56’sı Erdoğan’ın Tarafsız Olmayacağını Düşünüyor

Gezici Araştırma: Halkın Yüzde 56’sı Erdoğan’ın Tarafsız Olmayacağını Düşünüyor

Gezici Araştırma Şirketi’nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 56’sı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafsız olmayacağını düşünüyor. Bütün partilere eşit mesafede olmayacağına inananların oranı ise...

Gezici Araştırma Şirketi’nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 56’sı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafsız olmayacağını düşünüyor. Bütün partilere eşit mesafede olmayacağına inananların oranı ise yüzde 58’in üzerinde. Ayrıca ankete katılanların yüzde 74’ü IŞİD’in terör örgütü olduğuna inanıyor.

Gezici Araştırma, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere bir araştırma yaptı. 13 – 14 Eylül 2014 tarihlerinde 36 il ve 192 ilçede, 1646’sı kadın 3292 katılımcı ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsız ve bütün partilere eşit mesafede olup olmayacağı belirlenmeye çalışıldı. Ayrıca IŞİD konusunda halkın düşünceleri ortaya kondu. PKK ile yapılan görüşmeler ve Suriyeli sığınmacılar meselesi de araştırma konularındandı.

Araştırmaya göre; 'Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın görev süresi boyunca tarafsız olabileceğine inanıyor musunuz?' sorusuna 'evet' cevabı verenlerin oranı yüzde 37.3 iken, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 56.6. AK Parti seçmeninin yüzde 42.4'ü de Erdoğan’ın tarafsız olmayacağı düşüncesinde.

'Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın görevini bütün partilere eşit mesafede kalarak yürüteceğine inanıyor musunuz?' sorusuna 'evet' diyenlerin oranı yüzde 32.1. 'Hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 58.5. Fikri olmayanlar da yüzde 9.4.

‘IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜ’

Araştırmaya göre; 'IŞİD terör örgütü müdür?' sorusuna 'evet' cevabı verenlerin oranı yüzde 73.8. Buna rağmen ankete katılanların yüzde 18.2'si IŞİD'i terör örgütü olarak görmüyor. AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 64.8'i, CHP seçmeninin yüzde 90'1'i, MHP seçmeninin yüzde 82'si de 'evet' diyenler arasında.

Ankete katılanların yüzde 51.9'u Türkiye'nin radikal örgütlere destek verdiği düşüncesinde. 'Türkiye radikal İslam örgütlerine destek veriyor mu?' sorusuna 'evet' diyenlerin oranı yüzde 51.4 iken 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 32.4. Fikri olmayanların oranı ise yüzde 15.7.

'IŞİD Türkiye’de örgütleniyor mu?' sorusuna 'evet' cevabı verenlerin oranı yüzde 56.5. 'Hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 27.9.

'El-Kaide, El-Nusra ve IŞİD gibil terör örgütlerinin Türkiye için de törör eylemleri yapabileceğini düşünüyor musunuz?' sorusunda ankete katılanların yüzde 52,7’si 'evet' diyor. 'Hayır' diyenler ise yüzde 27.4 oranında.

Ankete katılanların yüzde 79,2’si Türkiye’nin sınırlarının güvenliğinin kontrol altında olduğuna inanmıyor. Kontrol altında olduğuna inananların oranı yüzde 20,8.

‘PKK SİLAH BIRAKMAYACAK’ GÖRÜŞÜ ÇOK GÜÇLÜ

‘Abdullah Öcalan ile MİT’in, PKK konusunda görüşmelerini onaylıyor musunuz?’ sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 29,6 iken, ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 70,4.

AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 42’si de Öcalan ile MİT’in yaptığı görüşmeleri onaylamıyor. Halkın yüzde 92’si akan kanın durmasını istiyor fakat süreci sürdürülebilir ve şeffaf bulmadığı için rahatsızlığını dile getiriyor.

Ankete katılanlar ‘PKK’nın silah bırakarak sınır dışına çıkacağına inanıyor musunuz?’ sorusuna da cevap verdi. Bu soruya verilen cevapların oranları ise şöyle: Yüzde 19.2 ‘evet’, yüzde 80’8 ‘hayır’.

AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 47’si, BDP ye oy verenlerin yüzde 75’i PKK’nın silah bırakarak sınır dışına çıkacağına inanmıyor.

‘SURİYELİLERE VATANDAŞLIK HAKKI VERİLMESİN’

Ankete katılanların Suriyeli mülteci konusundaki düşünceleri de şöyle:

Suriye’den gelen mültecilere vatandaşlık hakkı verilmesi fikrine yüzde 92.4’ü ‘hayır’ diyor.

‘Suriyelilerin Türkiye’de dolaşımlarına kısıtlama getirilmeli mi?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 54.3’ü ‘evet’ diyor.

‘Suriye’den gelenlerin tekrar ülkelerine geri dönmeli mi?’ sorusuna ‘evet’ diyenler ise yüzde 87.8 oranında.

Yine araştırmaya göre; Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 82.1’i Suriye’den gelenlerle komşu olmak istemiyor. Sığınmacı alımına son verilmesi görüşünde olanların oranı yüzde 87.9.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.