Gerginlik sağlıkla aşılacak

Gerginlik sağlıkla aşılacak

Türkmen doktorların girişimiyle Irak'ın geneline sağlık hizmeti götürülmesi amacıyla kurulacak, Arap, Kürt ve Şii doktorların da yer alacağı vakfın kurulması için çalışmalara başlandı.

Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Dr. Aydın Beyatlı yaptığı açıklamada, geçen yıl temmuz ayında Konya'da 1. Irak Türkmeneli Sağlık Kurultayı'nı düzenlediklerini, Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın da desteklediği bu kurultaya Irak'tan 147 doktor katıldığını söyledi.
Burada kurulan ve 12 kişiden oluşan Türkmeneli Sağlık Konseyi'nin başkanlığına kendisinin seçildiğini belirten Beyatlı, yalnızca Türkmenlerin yaşadığı bölgeye değil Irak'ın her köşesine sağlık hizmeti verilmesi için önemli bir çalışmaya başladıklarını ifade etti.
Beyatlı, savaşla birlikte Irak'ta birçok şey gibi sağlık hizmetinin büyük ölçüde sekteye uğradığını, bugün de birkaç önemli merkez dışında ülkenin birçok yerinde ciddi sağlık hizmeti olmadığını kaydetti.
Türkmen doktorlar olarak bugüne kadar Türkmeneli adı verilen bölgede sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini ancak sağlık sorunları nedeniyle Türkiye'ye gelen Türkmen, Kürt ve Araplara da yardım eli uzattıklarını belirten Beyatlı, bundan sonraki süreçte Irak'ta her milletten insana sağlık hizmeti ulaştırılması için çalışacaklarını ifade etti.
İçinde Türkmen, Kürt, Arap ve Şii hatta Hristiyan doktorların yer alacağı Irak Sağlık Bilimi ve Teknoloji Vakfını kuracaklarını, bu konuda olumlu temaslarda bulunduklarını bildiren Beyatlı, şöyle konuştu: ''Savaş sırasında veya daha önce yurt dışına giden Iraklı doktorlarla görüşmelere başlıyoruz. Irak Sağlık Bakanı ile bu projeyi konuştuk. Irak'tan ayrılmış yüzlerce doktoru organize ederek, tekrar ülkelerine dönüp hizmet etmelerini teşvik edeceğiz. Dönmeyenlerin bölgelerindeki sağlık kurum ve kuruluşlarıyla beraber Irak'a nasıl hizmet edebileceklerini araştıracağız. Almanya, İngiltere, İsveç, Danimarka ve Avustralya'dakilerin yanı sıra bugün en çok Iraklı doktorun bulunduğu Suriye ve Ürdün'deki doktorlarla iş birliği yapmak için elektronik posta ve telefon bilgilerini topluyoruz. Vakfın Irak'taki her milletten doktor üyesi olacak. 50 civarında kurucu üyeyle yola çıkacağız. Sağlık hizmeti alan kişinin dini, dili, ırkı, mezhebi ve milliyeti sorulmaz. Bu bilinçle hareket edeceğiz. Irak'ın her köşesine sağlık hizmeti götürülmesi hedefimiz olacak.''
''TÜRKMENLER VE KÜRTLER YİNE BERABER YAŞAYACAK''
Beyatlı, savaşın yaralarını sarmaya çalışan Irak'ın her alanda ayağa kaldırılması gerektiğini, doktorlar olarak da kendilerinin bu konuda önemli bir sorumluluğu üzerlerine aldıklarını kaydetti.
Bugüne kadar uğradıkları tüm haksızlıklara rağmen Irak'ta özellikle Kürtlerle eskiden olduğu gibi yine kardeşçe yaşamak istediklerini söyleyen Beyatlı, ''ABD Irak'tan çekilecek. Irak'ta Türkmenler ve Kürtler yine beraber yaşayacak. Karşılıklı masaya oturup haklarımız çiğnenmeden beraber hareket edeceğimiz konuları belirleyeceğiz. Karşılıklı güveni tekrar tesis etmemiz lazım. Türkmen Kürtsüz, Kürt Türkmensiz olamaz. Başlattığımız bu önemli çalışma savaş sonrası barış içinde yaşama azminin önemli adımlarından olacaktır. Yeter ki karşılıklı iyi niyet olsun'' diye konuştu.
KÜRT BAKANLA İŞ BİRLİĞİ İÇİN GÖRÜŞME YAPILACAK
Önümüzdeki hafta Türkiye'den 5 tıp profesörüyle Irak'a gideceklerini, Kuzey Irak Yönetimi Sağlık Bakanı ile görüşeceklerini belirten Beyatlı, şunları kaydetti: ''Irak'ın kuzeyindeki Kürt doktorların birikim ve deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Irak'ın sağlık sorununun çözümünde katkılarını bekliyoruz. Buradaki imkanlardan Irak'ın genelinin yararlanması gerekir. Yaptığımız ön görüşmeler olumlu geçti. Kerkük ve Türkmeneli bölgesinden gelen kanserli hastaların Süleymaniye Üniversitesinde tedavi görmesine olanak sağlanması konusunu da görüşeceğiz. Irak yalnız kuzeyden oluşmuyor, yapacağımız iş birliğinin Irak halklarının dayanışmasının önemli bir örneği olacağını düşünüyoruz.''
Vakfın kurucular kurulunda Irak'ın her ilinden bir doktor olmasını istediklerini söyleyen Beyatlı, ''Basra'da da kısmen görüşmeler yaptık. Şii ve Sünni Iraklı doktorların onayını aldık. Bu gidişimizde Basra Valisi, Basra Üniversitesi Rektörü ve Sağlık Müdürü ile de görüşeceğiz. Ardından Tikrit, Telafer ve diğer kentlere gideceğiz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.