Gerçek muhtaçlara uzanan el: Cansuyu

Gerçek muhtaçlara uzanan el: Cansuyu

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği oldu. Cansuyu Konya İl Temsilcisi İsmail Tozan, “Aldığımız yardımları ihtiyaç sahiplerine en güzel şekilde iletmenin derdini taşıyoruz” dedi

Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği oldu. Cansuyu Konya İl Temsilcisi İsmail Tozan, “Aldığımız yardımları ihtiyaç sahiplerine en güzel şekilde iletmenin derdini taşıyoruz” dedi.

Yurtiçi ve yurtdışında yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren ve 17 yıldır ‘Sizi gerçek muhtaçlara ulaştırır’ sloganı ile yoluna devam eden Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Konya İl Temsilcisi İsmail Tozan; yardım çalışmalarının Ramazan ayında hız kazandığına vurgu yaparak, “Muhtaç insanlara hayır hasenatta bulunmak isteyenler bağışlarını Ramazan ayında vermeyi düşünüyor. Bu durum da Ramazan ayında yardım oranlarını artırıyor. Nitekim Ramazan ayında çalışmalarımızın daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

RAKİBİMİZ YOKSULLUK

**İlk olarak Cansuyu Derneği olarak çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

-Öncelikle Merhaba Gazetesi’ne bu güzel çalışma için teşekkür ediyoruz. Cansuyu Derneği olarak yaklaşık 17 yıllık bir çalışma içerisindeyiz. Dernek olarak 17. Ramazan ayını karşılıyoruz. İlk önce şöyle söyleyelim; biz çalışmalarımızı yardımlaşma ve dayanışma derneği olarak yapıyoruz. Yardımlaşma deyince de akla her şey geliyor. Bizim büyük bir rakibimiz var. Bizim bu rakibimiz yoksulluk. Yoksulluk da insanların yılın her döneminde karşı karşıya kalabilecekleri bir durum. Özellikle malum son 2 yılda ülkemizde ve dünyada baş gösteren krizler de insanları ciddi sıkıntılara soktu. Son 20 senedir de ülkemizdeki ekonomik durumun kötüye gitmesi bu konuda önemli bir faktör. Yine dernek olarak Konya’nın merkez ilçelerinde ve taşra ilçelerinde de faaliyet gösteriyoruz. Hedefimiz 31 ilçenin tümünde çalışmalar yapmak. Son 3 senedir derneğimizin imkânlarının genişlemesiyle beraber taşra ilçelerdeki faaliyetlerimizi artırdık. Bugün ilçelerimizde yetkili olarak resmi bir bağ ile dernek çalışmalarımıza destek veren kardeşlerimizin yanında resmi olmayarak gönüllülük esası ile çalışmalarımıza destek veren kardeşlerimiz var. Bu kardeşlerimiz sayesinde o ilçelere de gıda yardımları da götürüyoruz.

img-3825-1200x800.jpg

**Bir yardım derneğinin Konya temsilcisi olarak yardım faaliyetlerini nasıl değerlendirirsiniz?

-Yardım çalışmaları aslında bir noktada sigorta gibidir. Bugün imkânınız vardır siz yardım edersiniz yarın belki imkânınız olmaz size yardım edilir. Mesela yaşadığımız bir olayı da aktarayım. Bir apartman dairesinde oturan vatandaşımızdan vaktiyle zekât almıştık. Bir yıl sonra biz o eve gıda yardımı götürdük. İşte bu noktada yapılan yardım bir sigortadır. Hani ‘Ne verirsen elinle o gelir seninle’ derler ya gerçekten doğru bir söz. 

AFADLA ORTAK ÇALIŞMAMIZ VAR

**Konya’daki çalışmalarınız nelerdir?

Konya içindeki çalışmalara değinecek olursak gıda yardımları dağıtıyoruz diyebiliriz. Mesela Konya’da faaliyet gösteren bir takım firmalar belli periyotlarla bize bağışlarda bulunur. İşte gıdadır, giyimdir bu tarz bağışlar alırız. Bu bağışları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırırız. Bu yardımlara özellikle de Ramazan ayı içerisinde ağırlık veriyoruz. Bunun yanında Allah vermesin yangın, deprem gibi afetler olduğunda da yardımlar yapıyoruz. AFAD ile yapılan ortak proje kapsamında 37 tane gönüllü arkadaşımız eğitim de aldı. Bu 37 arkadaşa ilave olarak yeni bir ekip daha kuruyoruz. Şehrimizde takip ettiğimiz yetimler de var. Onların da her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. İhtiyaç sahiplerini bizzat takip ve tespit ediyoruz. Bir başka çalışma olarak mobil mutfak diye bir proje geliştirdik. Afet bölgeleri, öğrenci kampları gibi alanlarda hizmet edecek mobil mutfağımızı afetzedelere ve öğrencilere yemek yapmak için kullanacağız.  

whatsapp-image-2022-03-31-at-18-12-48-1060x800.jpeg

BAĞIŞLARI ŞARTLA ALIRIZ

**Yardım faaliyetleriniz en çok hangi kitleye yönelik?

-Öncelikle şunu belirtelim ki biz derneğimize müracaat eden bir kimseye mezhebini, ülkesini, meşrebini sormayız. Hizmet kitlemizi gerçek muhtaçlar olarak belirtiriz. Nitekim çalışmalarımızı yurtdışında veya yurtiçinde daha yoğun olarak da ifade etmeyiz. Öyle ki Allah Rahmet Eylesin Erbakan Hocamız 2005 yılında derneğimizi kurarken Pakistan’da yaşanmış olan büyük deprem için yardım faaliyeti amaçlamıştır. Dolayısıyla böyle bir başlangıçla kurulan derneğimiz sonraki süre zarfında yurtiçi ve yurtdışında birçok hizmette bulunmuştur. Bir de biz Cansuyu Derneği olarak bağışları yönlendirme usulü alırız. Yani bağışçı bize şart koşar. Mesela benim bağışım Filistin’de kullanılsın der. Biz o bağışı Yemen’de kullanmayız. Bunlara ek, bağışı kullanacağımız alanı da belirtiriz. Yani yetimler için verilen bir bağışla su kuyusu açmayız. Eğer şart belirtilmezse de havuz sistemimiz var. Yani bağışı en uygun alanda kullanırız. Şunu da söyleyelim bugüne kadar bağışlar ağırlıklı olarak yurtdışına yönelik gelirdi fakat son 2 senede biraz daha bağışların yönü değişti. Yurtiçinde ihtiyacı olanlara yönelik bağışlar arttı. Yardımları yaparken de çoğu noktada genel merkezimizin inisiyatifi ile yaparız. Toplanan meblağlar genelde genel merkezimizde toplanır. Şu an Türkiye’de 75 ilde temsilciliğimiz var. Bununla beraber genel merkezimizin güçlü bir yapısı da var. 

FAALİYETLER RAMAZAN AYINDA ARTIYOR

**Ramazan ayına yönelik özel çalışmalarınız nelerdir?

-Ramazan ayında şöyle bir durum var. Muhtaç insanlara hayır hasenatta bulunmak isteyenler bağışlarını Ramazan ayında vermeyi düşünüyor. Bu durum da Ramazan ayında yardım oranlarını artırıyor. Biz dernek olarak sadece ramazan değil yılın on iki ayı muhtaç ailelere yardım ediyoruz. Nitekim Ramazan ayında çalışmalarımızın daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki dediğimiz gibi yılın her ayı vatandaşı zor duruma sokan yoksullukla yaptığımız mücadeleyi Ramazan ayında biraz daha artırıyoruz. Mesela yardım kolimize Ramazan ayında ek malzemeler katıyoruz. Bu Ramazan şöyle de güzel bir olay oldu. Bir hayırsever yüklü miktarda patates ve soğan bağışı yaptı. Dolayısıyla bu Ramazan böyle bir ekstramız oldu. Patates soğan örneği gibi başka örnekler de var. Bu vesile ile bir yardım derneği olarak Ramazan ayını daha da mutlulukla karşılıyoruz. Bunun yanında dernek olarak hem yurt içi ve yurt dışı nasıl bir çalışma yapabiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Mesela önceki yıllarda tüm Ramazan boyu Gazze’de Afrika’nın ve Asya’nın çeşitli ülkelerinde iftar verdiğimiz oldu. 

whatsapp-image-2022-03-31-at-18-13-14-1201x800.jpeg

GERÇEK MUHTAÇLARA ULAŞIYORUZ

**Son olarak neler eklemek istersiniz?

-Tekrardan Cansuyu Derneğimizin çalışmalarına yer verdiğiniz için teşekkür ediyoruz. Bunun yanında bizim 17 yıllık bir sloganımız var. Biz ‘Cansuyu, sizi gerçek muhtaçlara ulaştırır’ diyerek yola çıktık. Nihayetinde biz aracı bir kurumuz. Aldığımız yardımları ihtiyaç sahiplerine en güzel şekilde aktarmanın amacını taşıyoruz. Eğer vatandaşlarımız bağışlarıyla gerçek muhtaçların elinden tutmayı amaçlıyorsa çalışmalarımıza destek verebilirler. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.