“Gençlik kendi kendine bırakılamaz”
RÖPORTAJ NİHAT ERDOĞAN
Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz 2013 yılının Konya’da nasıl geçtiğini Merhaba Spor Servisi’ne anlattı. Tesisleşmeden sporcu sayısına, gençlik merkezlerinden Rumi Çocuk oyunlarına kadar 2013 değerlendirmesi ve 2014 planlaması sizlerle…
“2013 DOLU DOLU GEÇTİ”
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ersöz 2013 yılını yoğun geçirdiklerini belirterek, yıl genelinde 17 tesisin açılışının gerçekleştirildiğini söyledi, “Geçtiğimiz günler il müdürleri değerlendirme toplantısını yaptık. O toplantıda 2013 yılında neler yapıldığını ve 2014 yılında neler yapabileceğimizi konuştuk. Sayın eski Bakanımız Suat Kılıç ve Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan’ın katılımları ile buu toplantı gerçekleşti. Türkiye’ye bir bütün olarak bakarsanız , inanılmaz bir yıl olarak geçti 2013. 798 tesisin 213’ü geçtiğimiz aylarda Başbakanımız tarafından açıldı. Bunlardan 6 tanesi de Konya’nın. Bu 213 tesis bir rekor bildiğim kadarıyla. Konya olarak daha önce 3-4 tesisimiz Bakanımı Kılıç tarafından açılmıştı, 6 tesis de sayın Başbakanımız tarafından toplam 17 tesis 2013 içerisinde açıldı. Türkiye genelinde, lisanslı sporcu sayısı, aktif sporcu sayısı ve sporcu kartı sayılarında çok ciddi artışlar var. Bu da sporun yükselişe geçtiği bir dönem. Siz her alanda olduğu gibi sporda da doğru planlamalar hayata geçirdiğiniz zaman sporda da çok ciddi adımlar atılabiliyor. Bizim bir görevimizde gençlik hizmetleri, bakanlığımız katkıları ille yaklaşık 7-8 milyon gence ulaşıldı. 168 tane Türkiye genelinde projeler var. Bizde bireysel olarak 20 bin gencimizi konuk etik ayrıca ürettiğimiz projeler ile ayrıca bir 5 bin kişiye ulaştık. 2013 yılında hem bakanlık, hem genel müdürlüğümüz hem de taşra teşkilatı olarak 2013 yılının dolu dolu geçtiğine inanıyorum”
“BAYKAN’IN KONYALI OLUŞU BİR ŞANS”
2013 yılında Konya’daki sporcu sayıları artışını da dile getiren Ersöz, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın Konyalı oluşunun Konya için ciddi bir şans olduğunu dile getirdi. Ersöz, “Rakamları net bir şekilde vermek adına size şunu söyleyebilirim; 2011 yılında göreve başladığımızda lisanslı sporcu sayımız 33 bin 500’dü 2013 sonu itibari ile 60 bin 455, kulüp sayımız 152 iken bugün 219. Sporcu kart sayımıza özellikle dikkat çekmek istiyorum; sayın Genel Müdürümüz Mehmet Baykan’ın “Koşabiliyorsan koş” projesi var. Bu proje ile parklarda, stadyumlarda çalışan vatandaşlarımızı hem kayıt altına aldık, hem de bunlara bir antrenör vererek daha bilinçli spor yapmalarını sağladık. Mesela biz bir grup oluştuğunda artık sabah 9’da da havuzumuzu açabiliyoruz. Veya kulüplerimizin antrenmanları bittikten sonra spor salonlarımızda da çalışabiliyorlar. Tüm bunları kayıt altına aldığımızda bin 219 olan kart sayımızı 18 bin 920’ye çıkarttık. Bunların bu kadar çok artış göstermesi kolay bir iş değil. Bunu da Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan’ın Konyalı oluşunun Konya için bir şans olması olarak değerlendirebiliriz.” şeklinde konuştu. .
“TESİSLEŞME HAMLESİ DEVAM EDİYOR”
Tesisleşme adına ciddi adımlar atıldığını belirten Ömer Ersöz bu hamlenin merkez ilçelerle sınırlı kalmadığını ifade etti, “Merkez ilçeler ve diğer ilçelerimizde ciddi tesisleşme hamlelerimiz var. Selçuklu Belediyemiz sınırlarında bulunan Dumlupınar diye bir sahamız vardı. Biz belediyemiz ile bir protokol yaparak orayı toprak sahadan çim sahaya çevirdik. Soyunma odaları yaptık. Orada bir alan vardı bize ait orayı da yaşam merkezi haline getirdik. Geçtiğimiz hafta da orada ilk defa bir amatör maç oynandı. Sosyal ve çağdaş bir tesis haline getirildi. 2. olarak Selçuklu Belediyemiz Sancak’ta yaptığı spor salonu bize verdiler. Orayı jimnastik salonu haline getirdik. Şu anda aletler yerleştirilmekte. Federasyon Başkanımız geçtiğimiz günlerde ziyaret etti ve hemen bir milli takım kampının Konya’ya verilmesini talep etti. Gene Meram Belediyemizin Nazmiye Yavuz Spor Salonu’nu da jimnastik spor salonuna çevirdik. Biz şu anda Atatürk Stadyumu altındaki salonumuzdaki büyük aletlerimizi oraya vererek hem Selçuklu hem Meram bölgesinde 2 jimnastik salonumuz oldu. Neden jimnastiğe önem veriyor çünkü en küçük yaşta başlanabilecek spor jimnastik. Buradaki salonumuz ise spora yeni başlamış gençlerimize hizmet verecek. Gene Meram Belediyemiz Lalebahçe, Gülbahçe taraflarındaki sahanın soyunma odalarını yaparak ASKF’ye verdi. Başbakanımız açtı Karatay Belediyesi sınırlarındaki salonumuz bitti. Gene Karatay – İşgalaman diye isimlendirilen bölgede sahayı biz yaptık, soyunma odasını Karatay Belediyemiz yaptı ve bizlere teslim etti. Merkezde bu şekilde çalışmalar devam ediyor. 17 tesisimizin bir çoğu da diğer ilçelerimizde. Nelerdir bunlar; Seydşehir’de çim saha, spor salonu; Akören çim saha, Taşkent çim saha, Karapınar gençlik merkezi, sentetik saha; Emirgazi spor salonu, sentetik çim saha gibi diğer ilçelerimize dağılmış durumda. Genel Müdürümüz ile göreve geldiğimizde spor salonu ve çim sahası olmayan ilçe kalmasın demiştik. 2014 sonu itibari ile inşallah bu hedefe ulaşacağız. Sadece merkez ilçeleri değil diğer ilçelerimizi de kapsayan bir tesisleşme hamlesi devam etmekte.”
“YÜZDE 300 BÜYÜMEM GERÇEKLEŞECEK”
İl Müdürü Ersöz bu yıl yapılacak ilk organizasyonun Rumi Çocuk oyunları olduğunu belirtirken, oyunlarda yaşanacak gelişmeleri şöyle sıraladı, “3 yıldır 7 branşta çocuk spor oyunlarında faaliyetlerimiz vardı. Geçtiğimiz günlerde SGM Müdürümüzün Konya ziyaretinde kendisiyle görüştük. Bu Rumi Spor Çocuk Oyunları’nın 14 branşta yapılması talimatını verdi. Biz hemen ilgili çalışmaları gerçekleştirdik, branşlarımızı belirledik ve gerekli federasyonlarımıza bildirdik. Son toplantımızda da bunun maliyet hesaplamalarını Genel Müdürümüze sundum. Sayın Konya Valimiz ve diğer kurum kuruluşlarla bir toplantı daha gerçekleştireceğiz. Bu Konya’nın projesi sonuçta. Daha önceden 380 olan sporcu ve antrenör sayısı bu yıl bin 172’ye çıkacak. Artık daha profesyonel bir yapıya oturtacağız oyunları. Geçtiğimiz yıl bildiğiniz gibi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızda Yunanistan ve Türkiye Milli Takımı birlikte kata gösterisi yaptılar. Gerçekten sevgi ve hoşgörü göstergesi bir durum bu. Oyunların temel amacı da bu dostluk ve kardeşlik ortamını oluşturmak zaten. İnşallah bu yıl yüzde 300 artışla oyunları yine gerçekleştireceğiz.”
“DÜNYA ŞAMPİYONASI YAPABİLİRİZ”
Rumi çocuk oyunları yanı sıra 2014 yılında bir Basketbol Avrupa Şampiyonu’nun da Konya’da gerçekleşeceğini belirten , Ersöz 2013 yılında gerçekleşen organizasyonları ise şöyle sıraladı, “2 yıl içerisinde Konya’da ulusal 231 organizasyon gerçekleşti. Bunlar kolay işler değil. Geçen arkadaşlarımızdan sayıyı çıkarmalarını istedim 2 yılda 20 bine yakın sporcuyu konuk etmişiz. 231 faaliyet dışında 8 tane de uluslararası organizasyon gerçekleştirdik. En sonuncusu bildiğiniz Goalball Avrupa Şampiyonası’ydı. Karate Avrupa Şampiyonası oldu ki 44 ülke katıldı. Bize gelen bilgiler Rumi Çocuk Oyunları dışında Basketbol Avrupa Şampiyonası. Konya artık bir organizasyonlar şehri oldu. Artık Avrupa Şampiyonaları yanı sıra Dünya Şampiyonları düzenleyecek bir şehir haline geldi.”
“2014’de 5 gençlik merkezi yapılacak”
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Gençlik Merkezleri’nin de 2013 yılı içerisinde ciddi işlere imza attıklarını ifade etti. Ersöz, Gençlik Merkezleri’nin çalışmalarını şöyle anlattı, “Merkezimizde Selçuklu Dumlupınar Gençlik Merkezi’mizin inşaatı bitti biz iç dizaynını yapıyoruz. Karapınar Gençlik Merkezi’miz bitti gençlik kabulü yapılıyor. Akşehir Gençlik Merkezi’miz kısa zamanda bitecek. Ereğli’nin ihalesi yapıldı müteahhit çalışmalara başlayacak, bunların iş bitirme süresi 500 gün. Beyşehir Gençlik Merkezi ihalesi yapıldı. Bu yıl içerisinde Konya’da 5 tane gençlik merkezi tamamlanacak. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülke Türkiye, ve gençler kendi başlarına bırakılacak bir noktada değil. Doğru yönlendirme ve doğru planlama anlamında bu çalışmalar yapılıyor. Mevcut Gençlik Merkezi’mizin de 6 bine yakın üyesi var. Çeşitli faaliyetler yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri de yapıyorlar. Mesela “Çöpe atma” diye bir proje uyguladık. ÖSYM tarafından sınavlarda dağıtılan kalemleri sınav sonlarında biz bunları topladık ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Hatta yurt genelinde uygulanmaya başlandı. Sosyal sorumlulukta da iyi işlere imza atılıyor.”
“2020 OLİMPİYATLARI FARKLI OLACAK”
Ersöz yılın sonlarında Konya kazandırılan Türkiye Olimpiyat Merkezi’ni ise şu sözleriyle anlattı, “Bu Olimpiyat Hazırlık Merkezi ülkemize özgü bir olimpiyat hazırlık merkezi. Biliyorsunuz 2020’ye talip olduk ancak Türkiye’ye verilmedi. Gene Başbakanımızın talimatı ile “Olimpiyatlar verilmedi ama artık olimpiyatlarda daha fazla madalya almalıyız” hedefinden yola çıkarak bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz böyle bir proje ortaya koydu. 11 ilden birisi de Konya. Konya’da halter, tekvando ve bisiklet branşlarında 51 tane sporcu Konya’da. Bu proje çok önemli bir proje. Olimpiyatlar spor organizasyonlarının zirvesi. Siz Avrupa’da onlarca madalya alabilirsiniz ama bunlar çok fazla argüman olmuyor. Olimpiyatlara göre spordaki başarınız değerlendiriliyor. Bir dünya şampiyonasına, Avrupa şampiyonasına gitmeden sporcu kampı alınır. Biz olimpiyatlara gidecek sporcularımızı 3 yıl boyunca kampa alıyoruz. Ben 11 ilde uygulanan bu projenin 2016 Olimpiyatları’nda bir kıpırdanışa, 2020 Olimpiyatları’nda ise altın bir çağın yaşanmasını sağlayacağına inanıyorum.”
“ALTIN ÇAĞIMIZDAYIZ”
Ersöz sözlerini Konya’nın sporda altın çağını yaşadığını belirterek tamamladı, “Konya 2013 yılında sporda altın çağını yaşıyor. Hem Konyaspor, hem Torku Konya Selçuk Üniversitesi hem Ereğli Belediyespor, hem de Selçuklu Belediyesi branşlarında Türkiye’ninen üst liglerinde mücadele etmekte. Bunun yanı sıra diğer takımlarımızda gruplarında mücadele ediyor. Konya için gerçekten 2013’ün altın bir çağ olduğunu söyleyebiliriz. Umarım bütün takımlarımız sezon sonunda hedeflerini gerçekleştirirler.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.