Geleceğimizi şekillendiriyoruz
RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL
MİLLET BİZE GÜVENİYOR
40 yıldan fazla bir süredir yaptıkları çalışmalar ile geleceğin teminatı olan çocuklara ve gençlere öncülük ettiklerini ifade eden Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, amaçlarının her bir gence ulaşmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bugüne kadar hiç bir vatandaşımızın çocuğunu Allah'a şükürler olsun ki yanlış bir yere yönlendirmedik. Başımızı önümüze eğecek, yüzümüzü kızartacak bir çalışmamız şimdiye kadar olmadı. Bu millet, bize güveniyor."
BİR MARKA OLDU
**Yaz etkinlikleri organizasyonunuzu kaç yıldır yapıyorsunuz?
-Yaz etkinlikleri, bu yıl 17 Haziran'da başladı. Öğrenciler grup grup kampa alınıyor. Nasip olursa Ağustos ayının sonunda da etkinliklerimiz tamamlanacak. Etkinliğin sonunda da öğrencilerimiz ile birlikte çadır kampı programı yapıyoruz. Beyşehir, Doğanhisar, Taşkent ve farklı illerdeki deniz kenarlarında grup grup çadır kamplarını açıyoruz. Konya merkezde ve ilçelerde yaz etkinliklerimiz son hızla devam ediyor. Bu etkinlikler sadece Konya ile de sınırlı değil, Türkiye'nin her ilinde yapılıyor. Etkinlikler, 2005-2006 yıllarından beri devam ediyor. Programlarımızı geleneksel hale getirdik. Yaz etkinlikleri artık bir marka oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Halk Eğitim Müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da organizasyonumuz destekleniyor. Belediyeler ve devletin çeşitli kurumlarına da yaz etkinliklerimiz bir model oldu. AGD olarak geçmişten beri yüklendiğimiz vizyonumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.
**Bu etkinliklerin ortaya çıkış amacı nedir?
-Sene içerisinde öğrenciler, 9-10 ay yoğun bir şekilde eğitim görüyor. Yazın aylarında da bu öğrencilerimizin dinlenmesi gerekiyor. Kur'an-ı Kerim ve dini eğitim programları genelde hep yaz dönemine bırakılıyor. Kur'an eğitiminin yaz dönemine bırakılması sebebiyle çocukların da eğlenerek, öğrenmeleri gerekiyor. Biz de öğrencilerimizin hem dinlenmesini, hem etkinlik yapmalarını hem de dinleri öğrenmelerini istiyoruz. Öğrencilere Kur'an-ı Kerimi ve dinimizi sevdirebilmemiz için, onların dünyalarına girmemiz gerekiyor. 10 yıldır bu gaye ile organizasyonlarımız icra ediliyor. Programlar verimli geçiyor.
KONYA'NIN GENELİNE YAYDIK
**Programların içeriğinden bahseder misiniz ve bir de ilgi nasıl?
-Etkinliklerimizi gruplar halinde gerçekleştirdiğimizi belirtmiştim. Bir grup için, etkinlik en az 6 hafta sürüyor. Bu programlara yatılı olarak katılan gençlerimiz kadar, programlara katıldıktan sonra evlerine dönüp, sabahı bir daha gelenler de. Mahalle temsilciliklerimizde, yurtlarımızda ve okullarda olan eğitim alanlarımız var. Eskiden bir iki noktada yaparken, etkinlikleri şimdi Konya geneline yaydık. Kontenjanlarımız arttı. Talep fazla. Toplum olarak bilinçlenme konusundaki hassasiyet biraz arttı. Vatandaş, 'Çocuklarımız gitsin de dini eğitimlerini alsın' diyor. Servis ile gelenler de var. Kayıtlarımız hala devam ediyor. Etkinliklere katılma düşünce olanların fazla geç kalmaması gerekiyor. Etkinlikler için cüzi bir ücret alınıyor. Kur'an-ı Kerim eğitimi için değil de diğer etkinlikler ve özellikle servisler için az miktarda bir ücret talep ediyoruz. Ücretler, irtibat telefonlarımız aranarak öğrenilebilir. Ayrıca programımız çok kapsamlı. Yüzme, ata binme, gokart, piknikler, halı saha maçları, geziler ve diğer çeşitli sosyal aktiviteler hocalarımız öncülüğünde yapılıyor. Hocalarımızın gençlere ve çocuklara model olabilecek potansiyelinin olmasına dikkat ediyoruz. Gençlere böylelikle bir fırsat tanımış oluyoruz.
HER GENCE ULAŞMAK İSTİYORUZ
**Etkinlikleriniz üyelerinizin dışındakilere de açık mı?
-Programlarımız, herkese açık. Duyurumuzu bu şekilde yaptık zaten. Hem erkekler hem de kız çocuklarımız katılabilir. AGD ve Milli Gençlik Vakfı (MGV), sadece kendi üyelerine hizmet etmez. Toplumun tüm katmanında 30 yaşının altındaki bütün gençlere ulaşmaya çalışırız. Bütün faaliyetlerimizde kapımız tüm kardeşlerimize açık. Programa katılın tüm kardeşlerimiz beraber yemek yiyorlar, pikniğe gidiyorlar ve birlikte vakit geçiriyorlar. Paylaşma duygusu gelişiyor. Çocukların ve gençlerin kendilerine olan özgüveni artıyor. Bunların hepsi aslında birer nimettir. Sadece öğretim işin müfredat kısmıdır. Eğitim bir de model olmaktır. Derdimiz gençlik, hâl böyle olunca da biz bütün gençliğe kucak açmak mecburiyetindeyiz. Sadece benim çocuğum veya benim üyem kurtulsun derdinde değiliz, olamayız da.
**Peki velilere ne gibi sorumluluklar düşüyor?
-Önemli olan etkinliklerden sonraki süreçtir. Namaz kılmayı öğrenen, dua ezberleyen veya Kur'an-ı Kerim okumayı başaran bir çocuğun ve gencin etkinlikten sonrası için de ilgiye ihtiyacı vardır. Burada velilere önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Etkinlik kapsamında birlikte namaz kılan çocuklar, etkinlikten sonra da babaları veya büyükleri tarafından camilere götürülmelidir. Özellikle namaz eğitimini ailecek artırmamız gerekiyor. Veliler, etkinlikten gelen çocuğuna 'Hadi oğlum hadi kızım bir yemek duası yap, hadi bir gamet getir, birlikte abdest alalım veya camiye gidelim' diyebilmelidir. Veliler, dini eğitim noktasında teşvik edici olmalıdırlar. Aileler, öğrencilerini takip etmelidir. Gelsinler, bizleri tanısınlar. Çocuklarının nasıl bir eğitim aldığını, etkinlikte neler yaptıklarını görsünler. Bizim bir sürü komisyonumuz var. Bu çocuklarımızın aileleri de gelsin derneğimize. İsterlerse ilgili komisyonlarda görevler alsınlar.
VELİLERİN İÇİ RAHAT OLSUN
**Türkiye, hassas dönemden geçiyor. Velilerin bazı derneklere veya vakıflara mesafesi var. AGD'yi bu konu farklı kılan sebepler nelerdir?
-Biz, 1975 yılında kurulmuş bir yapıyız. 40 seneyi aşkın zamandır hizmetlerimizi aksatmadan Allah rızası için çalışmalarımızı yapmışız ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu zaman dilimi içinde hiçbir örgütün ve terör eyleminin içine karışmamış bir hareketin mensuplarıyız. Bugüne kadar hiç bir vatandaşımızın çocuğunu yanlış bir yere yönlendirmedik. Çocukları ailelerinden hiç bir zaman koparmadık. Ailelerden habersiz tek adım atmadık. Yaz etkinliklerinde de öğrencilerimizin aileleri ile sürekli irtibat halindeyiz. Veliler, gönül rahatlığı ile kendi milli benliğine uygun AGD'ye çocuklarını gönderebilirler. Bize, şimdiye kadar herhangi bir güvensizlik de zaten olmamıştır. Allah'ın izni ile biz de emaneti en iyi şekilde korumaya ve kollamaya çabalıyoruz. Başımızı önümüze eğecek çalışmamız şimdiye kadar hiç olmadı.
PARLAK'TAN BAŞKAN ALTAY'A TEŞEKKÜR
**Konya Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen "Güle Oynaya Camiye Gel" projesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
-Konya'nın çeşitli camisinde sabah namazı etkinliği yapılıyor. İl Müftülüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi, önemli bir çalışmaya imza atmıştır. Çok güzel bir proje olduğunu belirtmek isterim. Emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Bazı çocuklar, camiye sabah namazında annesi ile birlikte gidiyor. Babaların da camiye gitmesini sağlamamız lazım. Çocuk, rol model olarak kendisine örnek olarak babasını alacak. Annesi de çok önemli babası da. Ailecek camiye gidilse çok daha güzel olur. 60 bin öğrenciye hediye verilirken, 60 bin aileye de kura ile bir hediye verilse güzel olur. Çocuklar 40 gün camiye gittikten sonra da bu güzel tutumlarının devam etmesi için ailelerin teşviki önemlidir. Bu hususta hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Neslimizin namaza karşı biraz mesafesi var. Namaz ile ilgili ne yaparsak güzeldir. Biz de yıllardır sabah namazı etkinliği yapıyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.