Gedelek Turşu Festivali Başladı

Gedelek Turşu Festivali Başladı

Bursa Orhangazi ilçesinde üretilen Gedelek turşularının tanıtımı amacıyla düzenlenen festival renkli gösterilere sahte oldu. İki gün sürecek festival kapsamında lahanadan, salatalığa, yumurtadan ıspanağa kadar onlarca çeşit turşu alıcıların...

Bursa Orhangazi ilçesinde üretilen Gedelek turşularının tanıtımı amacıyla düzenlenen festival renkli gösterilere sahte oldu. İki gün sürecek festival kapsamında lahanadan, salatalığa, yumurtadan ıspanağa kadar onlarca çeşit turşu alıcıların beğenisine sunulacak.

Gedelek köy meydanında kortej yürüyüşü ile başlayan festival, değişik eğlence ve gösterilerle devam etti. Gedelek turşusunun tanıtıldığı festivalde, lezzet panayırı, festival yemeği, sanat etkinlikleri ve turşu kurulması gibi değişik etkinlikler düzenlendi.

TÜRKİYE'DEN SONRA AVRUPA COĞRAFİ İŞARET ALINACAK

Bursa Valisi Münir Karaloğlu şehrin her alanda bir üretim merkezi olduğunun altını çizerek, "Şu anda Gedelek turşusu Türkiye'de coğrafi işaret almak üzere. İş bitiyor mu? hayır, Türkiye'de aldıktan sonra hedef Avrupa coğrafi işareti almak. Gedelek turşusunu biz ihraç da ediyoruz. 7 milyon dolar az bir para değil tarımsal ürün olarak. Bunun üretimini de biraz modern hale getirirsek ve tanıtımını biraz daha yaparsak çok daha fazla bunu ihraç etme şansımızda var. Onun için hemen Türkiye'de ki coğrafi işaret alma çalışmalarımız tamamlandıktan sonra inşallah Avrupa coğrafi işaret alma çalışmalarına başlatacağız." şeklinde konuştu.

İLÇEDE TURŞUCULUK 50 YIL ÖNCE BAŞLADI

Kortej yürüyüşünün ardından yapılan açılış konuşmalarında düşüncelerini anlatan Gedelek Köyü Muhtarı Mehmet Dönmez, festivalin kurulmasına destek verenlere teşekkür ederek, "Bizim bir sloganımız var; Gedelek turşuda tek. İnşallah geleneksel hale getireceğimiz festivalimizde bundan sonraki yıllarda hepinizi aramızda görmek istiyoruz." dedi.

Festival hakkında bilgi veren Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu da il ve ilçelerin markaları ile ün kazandığını belirterek, "Bu gün Gedelek turşumuz Orhangazimiz için önemli ve benzer şekilde sahip çıkılması gereken bir değerdir. Gedelek turşumuz 500 yıllık tarihi çınarların hemen yanında bulunan Pınarbaşı suyundan yapıldığı için çok özel tadı ve kıvamı var. Biz bu suyumuzun Bursa gıda tahlil laboratuvarında tahlilini yaptırarak turşumuzun tadı ve kıvamının bu sudan geldiğini kanıtlayıp suya atıfta bulunarak coğrafi işaret talebinde bulunduk." dedi.

Orhangazi’de turşuculuğun yaklaşık 50 yıl önce başladığını anlatan Ergün Efendioğlu, bugün Orhangazi’de yaklaşık 50 adet turşu imalathanesi bulunduğunu söyledi. Turşuculuğun Gedelek'te yüzde 80’i kadın olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye iş imkanı olmakta ve çarpan etkisi ile yaklaşık 10 bin kişiye ekmek kapısı olduğunu aktaran Efendioğlu, köyde yılda yaklaşık 50 bin ton turşu üretildiğini söyledi. Başkan Efendioğlu, 7 milyon doları ihracattan olmak üzere yaklaşık 110 milyon TL yıllık ciroya sahip olduklarını vurgularken, başta salatalık olmak üzere biber ve domates gibi yaklaşık 55 çeşit sebze ve meyveden turşu yapıldığını sözlerine ekledi.

Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan da, artık kendi markalarını oluşturacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Marka şehirler oluşturmak noktasında çıktığımız bu yolda şehrimizin bir markasının oluşması hususunda büyük önem arz ettiğini düşündüğümüz Gedelek turşusunun markalaşma yolunda ki ilk adım olarak gördüğümüz bir festival icra ediyoruz."

Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, mutlu bir gün yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Orhangazi'mizin değerleri var ve bu değerlerimizin tanıtımını yapmak amacıyla bu festivali düzenledik."

Bursa Milletvekili İsmail Aydın da Gedelek turşularının hem Türkiye, hem dünya kamuoyunda bilinen bir değer olduğunu belirterek artık kendilerine düşenin bunu bir marka olarak dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

Festivala katılan turşu üreticileri ise köyde hemen akla gelen bütün sebze ve meyvelerden turşu yaptıklarını belirterek, dünyada turşu alanında iddialı olduklarını söyledi.

KÖYÜMÜZDE TURŞU SAYESİNDE KANSERE RASTLANMADI

Turşu üreticisi Mustafa Dursun ise, köyün ilk turşucularından olduklarını belirterek, "Yol altında kendi arazilerimizde yetiştiriyorum sebzeleri, köyümüzün suyu turşu için çok önemli. Bütün turşuların kendi alanında faydaları var. Köyümüz kurulduğundan beri köyde kansere rastlanmadı. 57 yaşındayım hiç doktor görmedim turşu sayesinde sabah kahvaltımız da da turşu yeriz." dedi.

Konuşmaların ardından bölgede en eski emektar turşuculara çınar fidanı ve teşekkür belgesi verildi, protokol, birlikte çınar fidanı dikti. Daha sonra festivalin açılış kurdelasının kesilmesinin ardından festival alanı gezildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.