Gazprom gözünü Uzakdoğu'ya dikti

Gazprom gözünü Uzakdoğu'ya dikti

Gazprom, Doğu Sibirya doğalgaz alanları ve Pasifik limanı Vladivostok'a kadar uzanacak doğalgaz boru hattına yatırım yapacak

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom , Doğu Sibirya doğalgaz alanları ve Pasifik limanı Vladivostok'a kadar uzanacak doğalgaz boru hattı için toplam 1 trilyon 200 milyar ruble (yaklaşık 40 milyar dolarlık) yatırım yapacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'le görüşmesinde çalışmaların bir an önce başlatılmasını istedi. Gazprom ekonomik resesyon içindeki Avrupa ihracatının azalma riskine karşın, Çin ve Japonya başta olmak üzere uzak doğu Asya'yı yeni pazar olarak belirledi.

Miller, Putin'le görüşmesinde Doğu Sibirya Çayanda doğalgaz alanından Vladivostok'a kadar 3 bin 200 kilometre uzunluğunda inşa edilecek doğalgaz boru hattının 770 milyar ruble, doğalgaz rezerv bölgesinin gelişimi için de 430 milyar ruble yatırım yapılacağını söyledi. Yeni doğalgaz boru hattına verilecek isim ise internet üzerinden yapılacak yarışmanın ardından belirlenecek.

Doğu Sibirya bölgesinin büyük doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu ifade eden Putin, "Asya-Pasifik bölgesine doğru yeni bir ihracat yolu inşa ediyoruz." dedi.

Gazprom, Japon enerji şirketleri ile birlikte Vladivostok bölgesine sıvılaştırılmış doğalgaz santrali kuruyor. 10-20 milyon ton civarında yıllık üretim yapacak merkezin 2020'ye kadar hazır olması planlanıyor. Miller Vladivostok'a kadar uzanacak boru hattının 2017'ye kadar tamamlanacağını, yakın gelecekte bölgeden ihraç edilecek doğalgaz miktarının Avrupa ihracatı ile karşılaştırılabileceğini ifade etti.

Avrupa'nın doğalgaz talebinin dörtte birini karşılayan Gazprom'un 2012 ihracatının 150 milyar metreküpü aşması beklenmiyor. Gazprom, Sahalin bölgesindeki tek sıvılaştırılmış doğalgaz tesisinde yıllık 10 milyon ton doğalgaz üretimi yapıyor.

Rusya, uzun süredir dünyanın en büyük enerji üreticilerinden Çin'e daha fazla doğalgaz ihraç edebilmek için çalışıyor. Ancak fiyat, ulaşım yolları ve finansman konusunda henüz mutabakat sağlanabilmiş değil. Rusya yıllık Çin'e en az 68 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi planlıyor. Miller, basına yaptığı açıklamada Çin'le devam eden görüşmelerde pozitif bir ivme sağlandığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.