Gazetecilerin hakları verilmeli

Gazetecilerin hakları verilmeli

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 2008 yılında kaldırılan yıpranma payının gazetecilere geri verilmesi için kanun teklifi hazırlayarak TBMMye sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” hazırlayarak gerekçesi ile birlikte meclise sundu.

Herkesin bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahip olduğuna dikkat çeken MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Demokratik toplumun temel unsurlarından biri olan basın yayın kuruluşlarının, toplumun gerçekleri öğrenmesi, yaşadığı çevre ve dünya ile sağlıklı iletişim kurabilmesinde en etkili araçlardan biridir. Basın çalışanları, kamuoyuna doğru ve tarafsız bilgiyi, haberi ulaştırabilmek için bütün olumsuz şartlara rağmen görevlerini yerine getirmektedirler.

 

Çalışmalarını zaman ve mekân kavramlarından bağımsız olarak, her türlü şartlarda, sel, deprem gibi afetlerde ve savaşlarda veya yaşanan diğer gelişmelerde kamuoyuna haber aktarabilmek için mücadele eden basın çalışanları, aynı zamanda kutsal bir görevi de ifa etmektedirler” dedi.

 

Kamu vicdanı hassasiyetine sahip olan ve kamu hassasiyetini yansıtan gazetecilerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için mevcut sorunlarına çözüm getirilmesi gerektiğini dile getiren Mustafa Kalaycı, “Neredeyse günün 24 saatinde kendisini görevde hisseden ve uzun süreli mesai saatleriyle yıpranan basın çalışanlarınınyıpranma payı ile ilgili hakları 2008 yılında ellerinden alınmıştır. 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Ek 5 inci maddesive 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nun 32’nci maddesi çerçevesinde basın çalışanlarına uygulanan fiili hizmet süresi zammı ile ilgili hükümlere, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık  Sigortası Kanununda da yer verilmiş iken, 5510 Kanunun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesince iptali üzerine çıkarılan 17/4/2008 tarihli ve 5754 sayılı Kanunla, Anayasa Mahkemesince iptale konu edilmemiş dolayısıyla uygun görülmüş maddelerden de olmasına rağmen, basın çalışanlarının yıpranma payını içeren hükümler maddeden çıkarılarak hakları gasp edilmiştir. Halkı doğru ve yansız bir biçimde bilgilendirme adına güç koşullarda uğraş vermesi nedeniyle yıprandığı ve bazılarının emekliliğini göremeden hayata veda ettiği olgusu ortada iken basın çalışanlarının yıpranma haklarının ellerinden alınması doğru olmamıştır” dedi.

 

Kalaycı, kanun teklifinde, basın çalışanlarının fiili hizmet süresi zammı ile ilgili haklarının, bu hakların ellerinden alındığı 1/10/2008 tarihinden geçerli olarak aynen iade edilmesi hususunu düzenlediğini belirtti.

 

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.