Gazeteci Mehveş Evin: Hükumet Kendi Eliyle Medyayı Şekillendiriyor

Gazeteci Mehveş Evin: Hükumet Kendi Eliyle Medyayı Şekillendiriyor

Milliyet gazetesi yazarı Mehveş Evin, artık hükumetin kendi eliyle medyayı şekillendirdiğini söyledi. Bundan sonra medyanın alternatif bir ses duyurmasının zor olduğunu belirten Evin, “Geçmişte sermaye sahipleri işte hükümet yanlısı bir...

Milliyet gazetesi yazarı Mehveş Evin, artık hükumetin kendi eliyle medyayı şekillendirdiğini söyledi. Bundan sonra medyanın alternatif bir ses duyurmasının zor olduğunu belirten Evin, “Geçmişte sermaye sahipleri işte hükümet yanlısı bir içerik yani ekonomik bir avantaj sağlamak istiyordu. Bu sefer hükümetin kendi eliyle bir yani var olan medyayı şekillendirdiğini, bizzat teşvik ettiğini görüyoruz. Bunun dışında kalanlarında herhangi bir şey yapması, alternatif bir ses duyurması çok çok zor.” dedi.

Frisedrich Ebert Stiftung Derneği (FES) 'Medya Barometresi' isimli bir panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü Kadir Has üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş yaptı.

Programa konuşmacı olarak katılan gazeteci Mehveş Evin, son dönemlerde medya üzerinde meydana gelen baskıları eleştirdi. Evin, “Spor gazetecilerine sorun mesela bir spor kulübüne gidip onun başkanından onaya almadan haber yapamıyorlarmış. Yani artık herkes bu ekonomide de, sporda da var. Sadece siyasi konularla ilgili değil. Artık gazetecilerin her türlü alanında iştigal eden arkadaşlarımız bu tür şeylerle karşı karşıyalar.” diye konuştu.

“Gazete sahipliğindeki vurguyu önemli buluyorum.” diyen Evin sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte sermaye sahipleri işte hükumet yanlısı bir içerik yani ekonomik bir avantaj sağlamak istiyordu. Bu sefer hükumetin kendi eliyle bir yani var olan medyayı şekillendirdiğini, bizzat teşvik ettiğini görüyoruz. Bunun dışında kalanlarında herhangi bir şey yapması, alternatif bir ses duyurması çok çok zor. Yani bu parasal olarak ve yasal olarak da zor. Doğal olarak bu ortamda medya sahipliğine farklı, alternatif, muhalif seslerin girmesi daha da imkansızlaşıyor.”

Gazetecilere oto sansürün de uygulandığını aktaran Evin, “Oto sansür ile ilgili şuna söylemek istiyorum. Özellikle editörlerin gazetecilik reflekslerini kaybetmesi gibi meselelerde kraldan daha çok kralcı var. Benim gözlemlerim biraz bu yünde. Yani tamam bir takım kurallar var editörler bunları engellemeye çalışıyor, olası zararlı haberleri engellemeye çalışıyor. Muhabir bu ortamda haberini daha masaya getirmeden sansürlüyor. Yani muhabir bu haberim zaten girmeyecek diye masaya haberini getirmiyor.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.