Fransız yüzsüzlüğü!

Fransız yüzsüzlüğü!

Konya'daki camilerden çalınan mihrap parçalar Paris’teki Louvre Müzesi’nin İslam Sanatları Bölümü’nde “Louvre Kolleksiyonu” diye sergileniyor. Müzede ülkemizden çalınan yüzlerce parça bulunuyor

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Louvre Müzesi her gün binlerce turisti ağırlıyor. Yılda sekiz milyon ziyaretçinin ziyaret ettiği Fransa'nın en büyük müzesinde 35 bin sanat eseri ve 380 binden fazla obje sergileniyor. Müzenin İslam Sanatları Bölümü’nde Türkiye’den ve Konya’dan çalınmış yüzlerce eser bulunuyor. Eserlerin ait olduğu yerlere geri getirilmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş “Geri getirmek için hafiye gibiyiz” açıklamasında bulunmuştu.

12-2.jpeg

“LOUVRE KOLLEKSİYONU” DİYE SERGİLENİYOR

Müzenin İslam İslam Sanatları Bölümü’nde yer alan eserler özel ve tüzel birçok koleksiyonun bir araya gelmesiyle yaklaşık 20 bin parça sanat eserini barındırıyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden çalınan bu eserler “Louvre Kolleksiyonu” adı altında sergileniyor. Müze yetkilileri Türkiye’nin iadesini istediği eserler Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceğini sorusuna :“Bu eserler çok uzun zamandan buyana müzemizde bulunuyor, dolayısı ile hırsızlık diye bir şey söz konusu olamaz” cevabını veriyor. Eserlerin büyük çoğunluğunu yüzyıl önce Türkiye’den çalınıp Avrupa’da satılan eserlerden oluşuyor.   

11-001.jpeg

İSLAM SANATININ TAMAMINDAN ESER ÇALMIŞLAR

Eserlerin İslam’ın ilk yıllarından 7. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar aşağı yukarı 12 yüzyıllık bir döneme ait olduğunu belirtiliyor. Türkiye, Mısır, Körfez ülkeleri ve diğer bazı Arap ülkelerindeki koleksiyonlar dışında Louvre Müzesi'ndeki bu koleksiyon dünyanın sayılı koleksiyonlarından birisini oluşturuyor. Eserler Müslümanların yaşadıkları bütün coğrafyalardan çok değişik teknik ve üslupları da yansıtıyor. Konya'da Alaaddin Keykubad'ın köşkünden gelen Selçuklu seramikleri, Kaşhan seramikleri, Kütahya ve İznik çinileri, ahşap, metal, cam objeler, minyatür, hat ve tezhip eserleri, müzenin koleksiyon parçalarını oluşturuyor. Tüm bu eserlerin nasıl çalındığı ise merak ediliyor.

12-3.jpeg

KONYA’DAKİ CAMİİLERDEN DE ÇALMIŞLAR

Yaklaşık yüz yıl önce Türkiye’den çalınıp götürülen Louvre Müzesi’ndeki eserler arasında Konya’daki camilerden çalınan mihrap parçalar, Sultan II. Selim Türbesi çini panosu, Sultan I. Mahmut Kütüphanesi, Sultan III. Murad Türbesi ve II. Selim türbesi çinileri,  İstanbul Piyale Paşa Camii çini alınlığı, Geyik Avı kabartması, Sultan Arparslan'ın helmeti ve vücut koruyan yeleği, Kanuni Sultan Süleyman'ın helmeti ve kılıcı, Antakya’da olması gereken 4 mevsim mozaik, tüm çini sanatımızın en kıymetli örneklerinin bulunduğu 16. asırdan kalma panolar, İstanbul’daki camilerden kaldırılmış yarım daire şeklindeki çiçekli çini paneller, yüzyıllar önce İznik’te yapılmış Kâbe’yi temsil eden çiniler ve daha niceleri bulunuyor.  Türk sanatının önemli eserlerinden olan bu parçaların nereden yürütüldüğünü ortaya çıkartmak sanat tarihçilerimize, geri getirilebilmeleri için gereken hukukî mücadele de Kültür Bakanlığı’na düşüyor.

12-4.jpeg

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum