Flamingolar tehdid altında

Flamingolar tehdid altında

Yüzlerce flamingo ve leylek, Aksaray'da sanayi kuruluşlarının atıklarının karıştığı sulak alana yiyecek bulmaya geliyor

Tuz Gölü Havzası içindeki su kaynaklarının yaz mevsimiyle birlikte kuruması nedeniyle flamingo ve leylekler yiyecek bulmak için Aksaray'da sanayi atıklarının karıştığı sulak alana geliyor.
     Eskil Ağaçlandırma, Kalkındırma ve Tuz Gölü'nü Koruma Derneği (AKATDER) Başkanı Hakan Arif Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizde allı turna olarak da bilinen flamingoların Akdeniz Havzası içindeki en önemli konaklama ve kuluçka sahasının Tuz Gölü çevresi olduğunu söyledi.
     Flamingoların her yıl kuluçkaya yatmak için Tuz Gölü'ne geldiğini belirten Yıldız, ''Tuz Gölü, tuz oranı, artemia salina adı verilen tuzlu su canlıları ve çevresindeki tatlı su kaynaklarıyla birlikte flamingoları kendisine çekerken, her yıl binlerce flamingo kuluçkadan çıkarak, gözlerini Tuz Gölü'nde dünyaya açıyor'' dedi.
     Flamingoların beslenmek için göl çevresindeki tatlı su kaynaklarına gittiğini belirten Yıldız, şunları ifade etti:
     ''Flamingoların Anadolu'nun ortasında bozkırın içinde gidebileceği su kaynakları kısıtlı. Kış mevsiminde göl yakınındaki sulak alanlara giden flamingoların yaz mevsiminde ise gidebileceği sulak alan yok denecek kadar az. Bu az sayıdaki alandan birisi de Aksaray Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yanındaki yapay gölet alanı. Çevre Müdürlüğü tarafından 5 yıl önce oluşturulan gölete yüzlerce flamingo, leylek ve diğer kuş türleri gidiyor.''
    
     -Flamingolar tehlike altında-
    
     Kuş Cenneti olması hedeflenen gölet sahasının Aksaray OSB'nin atık sularının verilmesi nedeniyle bir bataklığa dönüştüğünü belirten Yıldız, şöyle devam etti:
     ''Gölet sahasına bırakılan sanayi kuruluşlarının atık suları, bir arıtma tesisinden geçmediği için kimyasal maddeler içermekte. Bu tehlikeli bataklık yüzlerce flamingo ve leyleğe ev sahipliği yapıyor. Normalde bir çift olarak gördüğünüz leyleklere burada toplu halde rastlayabilirsiniz. Kuşlar, sanayi atıklarının karıştığı bu alanda besin bulmaya çalışıyorlar. Oluşan siyah çamurun içine girip çıkıyorlar ve zehirli maddelerle temas halindeler. Flamingolar, leylekler ve diğer kuş türleri tehdit altında. Bu kuşların aynı zamanda yavrularını da beslediklerini düşünürseniz, zincirin diğer halkaları da bu riske dahil.''
     Yıldız, yetkililerin bu sahaya sanayi atıklarının akıtılmasına bir an önce çözüm bulması halinde sanayi tesislerinin yanında sağlıklı bir kuş cenneti oluşabileceğini sözlerine ekledi.
     Aksaray OSB Müdürü İsmet Çağlar ise OSB'ye arıtma tesisi kurmak için çalışmalarının olduğunu söyledi.
     Önümüzdeki ay arıtma tesisi için ihaleye çıkacaklarını belirten Çağlar, ''Şu anda sanayi kuruluşlarının atıklarını iki ayrı havuzda topluyoruz. Atıklar burada dinlendirildikten sonra araziye bırakılıyor. Flamingo ve leyleklerin bulunduğu sulak bölgeye atık bırakmıyoruz. Arada mesafe var. Dolayısıyla onları etkileyecek bir durum yok. Kamuoyunda bu yönde bir algı oluştu, arıtma tesisi yapıldığında bu endişeler de sona erecek'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.