Fırsatçılık yapmayın!
Vatandaş, ramazan alışverişine başladı. Sahur ve iftariyelik ürünler, tezgahlardaki yerini aldı. Ramazana sayılı günler kala, vatandaşı ramazan telaşı sardı. 27 Mayıs Cumartesi günü ilk sahura kalkılacak ve ilk iftar açılacak. Ramazan ayında gıda fiyatlarına zam yapma fırsatçılığı, pastırma, et, tavuk fiyatlarını uçurma geleneği de sürdü. Fırsat kollayan bazı esnaflar, daha fazla para kazanabilme yolunu yine tercih etti. Geçtiğimiz haftalarda vatandaşın cebini yakan ve evlere kısıtlı miktarda giren sebze fiyatlarında azalma görülürken; özellikle et, tavuk ve bakliyat ürünlerinde fiyatlar yükseliyor. Vatandaş, fiyatların yükselmesine tepki göstererek, yetkililerin konuya duyarlı olmasını talep etti.
TALEP DÜŞERSE FİYAT AZALIR
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, ürünlere Ramazan ayında yapılan zammın arz talep dengesinin değişmesinden kaynaklandığını söyledi. Vatandaşın bu ayda alışverişi daha fazla yaptığını kaydeden Dinç, Ramazan ayında tüketimin oldukça fazla olmasından dert yakındı. Ramazan öncesi bazı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Dinç, “Ramazan ayının ilk haftasında afaki bir şekilde zam gelen ürünlere tespit ediyoruz. Özellikle hayvansal gıdalar ve bakliyatta zam fazla oluyor. Ramazan’da tüketimi artan ve zam gelen ürünlerde uyarılarda bulunarak bakanlıklardaki ilgili kurumlara rapor sunuyoruz. İnsanlar açlığa bağlı olarak çok farklı çeşitte ürün almaya kalkıyor. Ramazan ayı ve öncesindeki talep aynı kalırsa bırakın zammın gelmesini, indirime bile gidilebilir. Yaz aylarında birçok ürünün sezonu başlıyor ve maliyetler düşüyor. Vatandaş çok yoğun bir şekilde talebe yükleniyor. Şimdi her zaman gıdaları günlük alırken Ramazan ayında 1 aylık yiyeceği almaya kalkışıyor. Talep düşerse fiyatlar da düşer” açıklamalarında bulundu.
ANLAŞARAK MALLARI STOKLUYORLAR
Dinç; özellikle Ramazan aylarında yapılan fırsatçılığın toplumun kanayan yarası durumuna geldiğini aktardı. İşini hakkıyla yapanlar kadar kendini bilmez esnafların da varlığının altını çizen Dinç, “Esnaflar, çeşitli firmalarla anlaşıyor ve piyasadaki mal bolluğunu daraltıyorlar. Stokçuluk yapıyorlar. Belirttiğim gibi hükümet önlem alamıyor. Maliyeden veya belediyeden gidip sözde denetimler yapılıyor. Bu da sadece toplumun gazını almak için tercih ediliyor. Çalışmalarımız oluyor ve çıkan sonuçlar her bölgede farklılık gösteriyor. Bir diğer önemli hususta Ramazan ayında hazırlanan yardım kolileri. Bunları hayırseverler, esnaflardan ücret karşılığında alır ve ihtiyaç sahiplerine verir. Kutunun içinde yer alan ürünlerin ya son kullanma tarihi geçmiş oluyor ya da bozulmuş oluyor. İnsan canı bu kadar ucuz değil” diye konuştu.
PİYASAYI VATANDAŞ ELİNDE TUTSUN
Serbest piyasa modelinin uygulandığını ve bu nedenle devletin fiyatlara müdahale etmediğini ifade eden Dinç, “Piyasayı vatandaş elinde tutabilir. Fiyatı, vatandaşın belirleme hakkı var. Vatandaş, ürüne fazla talep göstermezse ve almazsa ürünün raf ömründen dolayı mecburi fiyatı düşecek” diye konuştu. Dinç, daha sonra şunları kaydetti: “ Ramazan’da zam yapmayı alışkanlık haline getiren esnafların tutumu çok yanlış. Buna dikkat edilmeli.”
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.