Fırsatçıların ekmeğine yağ sürmeyin!

Fırsatçıların ekmeğine yağ sürmeyin!

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, "Vatandaş, ihtiyacı kadar ürün almalı. Aşırıya kaçmak külliyen zarar" dedi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs, Türkiye'de de görüldü. Vatandaşı endişeye sevk eden virüse karşı ilgili birimlerden özellikle kişisel bakıma dikkat edilmesi konusunda çeşitli uyarılar yapıldı. Vatandaş; uyarıların ardından en çok kolonya, temizlik ürünleri, maske, kolonyalı mendil, hijyen jel ve gıda ürünlerine yöneldi. Çoğu kolonya dükkanının önünde uzun kuyruklar oluştu. Türkiye'nin farklı noktalarından insanların temel tüketim ürünlerine aşırı talep gösterdiği, işletmelerde ürünlerin bitme noktasına geldiği görüntüler yayınlandı. Bu ürünlere artan talep ile birlikte ürünlere de fahiş zamlar yapıldı. Bazı ürünlere yapılan zam oranı yüzde 4 bini buldu. Fırsatçılar, zorlu bir dönemi yine fırsat bildi. Bilinmeyen eller yine devreye girerek, halkı hem endişeye düşürdü hem de piyasanın dengesini alt üst etti. Gözünü para hırsı bürümüş kişi veya kişiler, ülke olarak zorlu günlerin yaşandığı bu dönemde yine hem ahlaki hem de insani olarak sınıfta kaldı.

SADECE FIRSATÇILARA GÜN DOĞUYOR!

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Dinç, vatandaşın tereddüt içinde olduğunu söyledi. Virüsten kaynaklı tereddütün artışa geçmesiyle beraber hijyenik malzemelere haddinden fazla ilgi gösterildiğinin altını çizen Dinç, vatandaşın endişesinin normal karşılanması gerektiğini dile getirdi. Vatandaşa tüketim konusunda bu dönemler için yapılması gerekenleri aktaran Başkan Dinç, "Bu ürünlerin üretim ve stokları belli. Aşırıya kaçmamak gerekir. 1 veya en fazla 2 kolonya almak gerekirken, gidip 8-9 adet kolonya almanın piyasayı alt üst etmekten başka bir işe yaramayacağını bilmek gerekir. Hangi ürün olursa olsun, ihtiyaç kadar alınmalı. Marketlere hücum eden insan videoları gördük. Bu hareketler, fırsatçılara gün doğuruyor. Başka açıklaması olamaz. Rafları boşaltmanın sadece stokçu ve vurgunculara faydası olur. Ürünlere aşırı talep stokçuların elindeki malı daha pahalı satmasına sebebiyet verir " şeklinde konuştu.

DEVLETİN TÜKETİCİLERİ KORUMASI GEREKİR

Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat artışları ile ilgili çalışma başlattığını ifade eden Dinç, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ticaret Bakanlığı tarafından yüksek fiyat artışlarına karşı şikayet hattı kurulu. Alo 175 de aranabilir. Türkiye'de serbest piyasa koşulları var ama bu tip önemli dönem ve olaylarda esnafların böyle fiyat şişirmeye de hakkı yok. Devletin, tüketicilerini koruması gerekir. Fiyat hareketlerinin kontrolü noktasında bu anlayış büyük bir önem arz ediyor. Vatandaşımız ürünlerde afaki bir fiyat artışı ile karşılaştığında Ticaret Bakanlığı'nın kurduğu şikayet hattını ararsa yeterli olacaktır. Vatandaşımızın da bu konuda bilinçli ve uyanık olması gerekiyor."

SİNSİCE HAVAYI KOKLAYIP POZİSYON ALIYORLAR!

Bütün esnafları aynı kefeye koymanır da doğru olmayacağını kaydeden Dinç,"Bizim sitemimiz gözünü para hırsı bürümüş insanlara. Böylesi dönemlerde ahlaki zaafiyetler artıyor. Olaya geniş açıdan bakmak gerekir. Küçük esnafın zaten piyasayı belirleme durumu yok. Mahalle bakkalı hemen mimlenir. Genellikle piyasanın dengesini üretici ve toptancılar belirler. Ürünleri stoklayıp fiyatı artırıyorlar. Piyasanın bu durumu görünmeyen ellerden kaynaklanıyor. Piyasadan ürün toplayan, sinsice havayı koklayıp ona göre pozisyon alan aracılar doğru bir davranış içine girmiyorlar. Zaten dediğim gibi piyasayı yönlendirenler de bunlar oluyor. Bu gidişatın böyle devam etmesi durumunda ekonomi çok kötü etkilenir. Üretim daha da azalır, buna bağlı olarak tüketim miktarı da doğrudan düşer. İşletmecilerin işlem hacimleri düşer. Sabit giderlerini karşılayamaz noktaya bile gelebilirler. Vatandaşın panik yapmaması gerekir. Kontrolü elden bırakmamak lazım. Türkiye, çeşitli krizleri atlatmış bir ülke. Bunu da atlatacağız" dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.