Fındık ve ceviz cep yakıyor

Fındık ve ceviz cep yakıyor

Türkiye’de her sabah yeni zamlarla uyanmaya devam ederken, kuruyemiş lüks tüketim malzemesi haline geldi

Geçen yıl birçok gıda ürününde rekoltenin düşük olması zammı da beraberinde getirdi. Kuru incirin kilosyu 20 liraya yaklaşırken, fındık ve antep fıstığının kilosu da 40 liraya dayandı. Siirt fıstığının da 50 liraya kadar çıktığı görüldü.
 
Asgari ücretle geçinen bir vatandaş, akşama kadar çalışmasına rağmen bir kilo antep fıstığı alamıyor. Ortalama günde 30 lira kazanan asgari ücretli bu parayla evine fındık, ceviz ya da antep fıstığı götüremiyor.
 
Fiyatı her geçen gün artan kuruyemişler hakkında bilgi veren Aziziye Kuruyemiş Sahibi Ahmet Şahin, “Konya genelinde antep fıstığının kilogramı 40-50 lira arasında geçen yıl bu fiyat 20 liraydı. Fiyat artışı rekoltenin düşük olmasından kaynaklanıyor. Geçen yıl 600 bin ton ise bu sene 200 bin ton. Fındık da aynı şekilde. Bu sene kilogramı 40 liraya kadar çıktı. Geçen yıl bu aylarda fındık maksimum 30 liraya kadar çıkmıştı” dedi.
 
Bahar aylarında mevsim normallerinin üstünde seyreden soğuk havanın başta meyve olmak üzere birçok gıda ürününe olumsuz etkilediğini kaydeden Şahin, “Cevizde de bundan dolayı rekolte oldukça düştü. Kayısı da bilindiği üzere fiyatı çok pahalı. Bademin de fiyatı her geçen gün yükseliyor. Kuruyemişe gelen bu zamlar bizi de olumsuz etkiliyor. Rekoltenin düşük oluşu fiyatın yükselmesine neden oluyor. Eskisi gibi vatandaş kuruyemiş almıyor. İşlerimiz yüzde 60 oranında azaldı. Vatandaş 40 liraya antep fıstığı alamıyor. İncir, antep fıstığı, fındık, badem ve ceviz artık lüks tüketim haline geldi. Kabak çekirdeği, leblebi ve ayçiçeği çekirdeği çok satıyoruz. Muharrem Ayı’nın girilmesiyle birlikte vatandaş aşureye yöneldi. Bu biraz işlerimizi olumlu etkiledi” diye konuştu.
 
Esnaf, fiyatların bir sonraki mahsüle kadar düşmeyeceğini de söyledi.
 
MEHMET AKİF SÜTÇÜ  - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.