Finansman Sorununa Yeni Çözüm Önerisi
Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir (YMM) Erol Çember, finansman sıkıntısı çeken işletmelere ’Sat ve Geri Kirala’ yöntemini önerdi.
İşletmeler için finansman ihtiyacının her dönemde sorun olduğunu, özellikle de ekonominin durağanlaştığı dönemlerde yeterli fon bulmanın zorlaştığını vurgulayan Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, işletmelerin bu sorunu kendi bünyelerindeki kaynaklarla çözebileceğini bildirdi. Çember, “Aslında birçok işletme finansman sorununu kendi bünyesindeki kaynaklar ile çözebileceğinin farkında değildir. Şirketlerin yeni yatırımlarını finanse etmelerini sağlamanın yanı sıra, işletme sermayesi sağlama ve kısa vadeli borçlarını uzun vadeye yaymaları aslında kendi bünyesinde barındırdıkları kaynaklar ile pekala mümkündür” dedi.
Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü ve YMM Çember, “2013 yılında vergi kanunlarında yapılan değişikliklerle, ekonomik sistemde yerini alan ve işletmelerin kendi bünyelerindeki varlıkları değerlendirerek fon oluşturmasına imkan veren ve son dönemlerde yeni yeni kullanmaya başlanılan bir yöntem olan ‘Sat ve Geri Kirala’(Sell&Leaseback) yöntemi; işletmenin aktifinde kayıtlı ofis, dükkan, otel, fabrika binası, depo gibi ikinci el değeri olan gayrimenkullerin, leasing firmasına satıldıktan sonra tekrar kiralanması ve kiralama süresinin sonunda önceden belirlenen bir bedelle tekrar geri alınması yoluyla uzun vadeli finansman sağlanmasına olanak sağlamaktadır" diye devam etti. Yönteminin sağladığı avantajları da anlatan Çember “Bu yöntemle bilançoda yer alan gayrimenkuller üzerindeki tasarruf hakkı kaybedilmeden ve aynı iş yerinde faaliyetlere devam edilirken ek bir finansman imkanı sağlar. Oluşturulan fon, şirketlerin hem yeni yatırımlarını finanse etmelerini hem de kısa vadeli borçların uzun vadeye yayılmasını sağlamaktadır. Sat ve Geri Kirala işlemi sonucu bilançonun aktifinde düşük bedelle bulunan gayrimenkuller rayiç bedel üzerinden gösterilerek bu tutar üzerinden amortisman ayrılmakta, aynı zamanda bilançoda düşük değerle duran gayrimenkuller rayiç değerlerine getirilmektedir. İşletmenin bilanço değerlerinin güncel tutarlara ulaşarak gerçek değeri göstermesinin sağlamasının yanı sıra işletme sermayesinde ek finansman imkanı, kısa vadeli banka borçlarının ve diğer borçların orta ve uzun vadeye yayılması ve finansal rasyolarda iyileşme sağlanmış olacaktır. Firmanın likit değerler, uzun vadeli borçlar ve öz kaynaklar hesaplarında artış yaşanması nedeniyle likidite oranlarında ve net işletme sermayesinde olumlu değişiklikler gerçekleşecektir. Firmanın bilanço rasyolarının iyileşmesi rating notunun ve dolayısı ile de kredibilitesinin yükselmesine imkan tanıyacaktır. Sat ve Geri Kirala işleminin en önemli avantası ise vergi yüklerinden arındırılarak, işletmelerin bu işlemi yapması özendirilmiştir.Geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla Finansal Kiralama şirketlerine satılan taşınmazların satışından elde edilen kazanç yüzde 100 oranında kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Üstelik finansal kiralama şirketlerine satılacak gayrimenkulün aktifte bulunma süresiyle ilgili sınırlandırıcı bir hükümde bulunmamaktadır.Kurumlar vergisi istisnasının yanı sıra, KDVden ve Damga vergisinden istisna olan bu işlemler, taşınmazların sözleşme süresi sonunda kiracı adına tapuya tescilinde de tapu harcından istisna edilmiştir" dedi.
Çember, aktifinde taşınmazı bulunan şirketler tarafından tercih edilen Sat ve Geri Kirala yönteminin, ulaşılması kolay ve avantajlı bir finansman aracı olduğunu hatırlatarak, sistemin bilinirliğinin artması ile kullanım alanının genişleyeceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.